AcasăPoliticaSancțiunile occidentale, frecție la piciorul de lemn. Rusia se descurcă și...

Sancțiunile occidentale, frecție la piciorul de lemn. Rusia se descurcă și fără sistemul financiar american

Rușii și-au păstrat accesul la comerțul internațional –  în ciuda sancțiunilor Occidentului.

Datele din fostele republici sovietice arată, de asemenea, creșteri semnificative ale cererii pentru sistemele lor bancare. Potrivit băncii centrale din Uzbekistan, depozitele din țară ale rușilor au crescut cu 60,5 miliarde de  dolari în 2022, de două ori mai repede decât în anul precedent. Armenia a documentat o creștere bruscă a depozitelor nerezidenților anul trecut.

„Mulți ruși au deschis conturi în Asia Centrală”, a declarat pentru Finanial Times purtătorul de cuvânt regional al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Anton Usov.

Nevoia de soluții creative în materie de plăți, în țară și în străinătate, este evidentă. Visa și Mastercard și-au redus serviciile în Rusia, dar schema de carduri naționale, Mir, care a ajutat la menținerea fluxului de plăți interne, este acum acceptată  în câteva țări, cum ar fi Belarus și regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud.Aceste conturi cu carduri pot fi deschide în 3-5 zile la majoritatea băncilor.

Este limpede că, la un an de la invazia în Ucraina, rușii inovează continuu pentru a menține fluxul de plăți și pot supraviețui în afara sistemului financiar american.

Rusia a început să se pregătească pentru retragerea Visa și Mastercard ca urmare a sancțiunilor impuse inițial după anexarea Crimeei.Kremlinul a lansat Sistemul național de plăți cu cardul (NSPK) în 2014 pentru a construi un sistem financiar alternativ și a procesa tranzacțiile în Rusia. Amenințarea cu amenzi mari a determinat Mastercard și Visa să semneze acorduri care să permită NSPK să gestioneze toate plățile interne.

Un an mai târziu, Rusia a lansat Mir, care și-a construit rapid o cotă de piață datorită mandatelor de utilizare de către funcționarii publici și pensionari.”Cu 161 de milioane de carduri în circulație din septembrie 2022, depășind populația Rusiei de puțin peste 147 de milioane de locuitori, Mir a devenit o alternativă internă viabilă la sistemele de plată occidentale”, a declarat Ola Oyetayo, director executiv al platformei de plăți Verto. Când Visa și Mastercard s-au retras din Rusia în martie 2022, cardurile emise în țară au continuat pur și simplu să funcționeze pe plan intern pe NSPK.

Kartik Chakla, analist senior pentru sectorul bancar și plăți la GlobalData, a precizat că Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia și o țintă a sancțiunilor începând cu aprilie 2022, a avut succes cu un sistem de plată QR gestionat în comun de NSPK și banca centrală rusă.

Sberbank a raportat că din cei 75 de milioane de clienți care folosesc aplicația sa în fiecare lună, peste 28 de milioane folosesc plățile QR, lansate în aprilie 2022.

Între timp, banca digitală Tinkoff – desemnată de UE în cea de-a zecea rundă de sancțiuni la sfârșitul lunii februarie – a construit o alternativă fizică la Apple Pay: un autocolant cu un cip cu câmp apropiat, care este conectat la conturi. Atașat pe partea din față a unui telefon, acesta îl transformă într-un dispozitiv fără contact.

Și alte bănci private din Rusia oferă clienților sisteme de plată QR după ieșirile Apple Pay și Google Pay – care au reprezentat aproximativ un sfert din piața națională a  portofelelor digitale în 2020.În plus, sistemul de plăți din Rusia beneficiază de serviciile extinse ale UnionPay, rivalul chinezesc al Visa și Mastercard.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
725 afisari

13 COMENTARII

  1. Uite așa începe lumea să se lipsească de occidentali și produsele/serviciile lor. Mai mult servicii, că de produs nu prea mai produc nimic vesticii ăștia degenerați.

  2. SE POATE SI FARA SISTEMUL BANCAR AMERICAN !,CEEA CE TREBUIA DE DEMONSTRAT !,FRECTIA AMERICANA NU TINE .

  3. Un jurnalist mai tampit decat tine nu gasesti in tot Universul>>>
    „Kartik Chakla, analist senior pentru sectorul bancar și plăți la GlobalData” , bati campii.
    Da „Kakatic Racla , analist senior la OceanGroapaMarianelor ce a zi ???”

  4. Care pu..? Operatia de indepartare s-a vindeacta de mult. Ei cu curu… LGBT e valoarea vesticilor…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Promisiunea lui Florin Piersic, de pe patul de spital. Mesajul emoţionant pe care l-a transmis fanilor

Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic de medicii Spitalului „Foișor” din București, unde este internat actorul în vârstă de 88 de ani. Starea sa...

De ce românii cumpără tot mai mult produsele marcă proprie ale supermarketurilor. Nu e vorba doar despre preţ

Retailerii au observat că au început să se golească, într-un timp cât mai scurt, rafturile pe care sunt aşezate produsele marcă proprie.Cercetările de piață...
proger