AcasăPoliticaSancțiunile lui pește. Rușii nu vând petrol sub plafonul de 60...

Sancțiunile lui pește. Rușii nu vând petrol sub plafonul de 60 de dolari

Occidentul nu poate împiedica comerțul cu țiței rusesc

Plafonul de preț impus de SUA pentru vânzările de petrol ale Rusiei este aproape complet eludat, potrivit oficialilor occidentali și datelor privind exporturile rusești.

Un oficial guvernamental european de rang înalt a declarat pentru Financial Times că „aproape niciunul” dintre transporturile de țiței pe mare din octombrie nu a fost executat sub limita de 60 de dolari pe baril.

Oficialii Uniunii Europene au purtat discuții în ultimele zile cu privire la consolidarea plafonării, inclusiv opțiunile de întărire a aplicării legii sau de limitare a accesului Rusiei la piața petrolierelor, așa numita „flotă din umbră”.

Sunt vorbe goale: aceste tankere nu sunt fantome. Navighează la vedere și pare că nimeni nu vrea să le oprească. Occidentul poate să impună toate plafoanele din lume, nu poate împiedica comerțul cu  țiței rusesc rafinat în străinătate.

Statisticile oficiale rusești privind vânzările de petrol luna trecută arată că prețul mediu primit a fost de peste 80 de dolari pe baril.

Saltul prețurilor rusești a mai dat o lovitură eforturilor G7 de a limita fondurile care circulă către Kremlin pentru a finanța invazia în Ucraina și vine în condițiile în care Kievul a făcut doar progrese limitate în contraofensiva sa.

De asemenea, tensiunile din ce în ce mai mari din Orientul Mijlociu, care vor continua să împingă în sus cotațiile petrolului, subminează și mai mult eficiența plafonării prețurilor.

Membrii G7 și Australia au introdus măsurile de plafonare a prețului la țiței în decembrie anul trecut, cu scopul de a reduce veniturile Rusiei prin tăierea accesului la serviciile occidentale, cum ar fi transportul maritim și asigurările, dacă traderii nu respectă limita de 60 de dolari.

Deși măsurile s-au bucurat de un oarecare succes inițial, Rusia s-a dovedit a fi pricepută în a le contracara, ocolind piețele occidentale în favoarea Chinei și Indiei, de exemplu.

Prețul mediu al țițeiului Ural, principala calitate de export a companiilor rusești, a trecut peste limita de 60 de dolari în această vară, pe măsură ce prețurile petrolului au crescut datorită reducerilor de ofertă ale Arabiei Saudite și Rusiei împreună cu OPEC+.

În octombrie, doar 37 din cele 134 de nave care au transportat petrol rusesc aveau asigurare occidentală. Prin urmare, nimeni nu s-a obosit   să verifice dacă țițeiul are un preț sub 60 de dolari.

Dacă sancțiunile occidentale funcționează în sistemul bancar, nu există un mecanism similar pe partea industriei petroliere.

Un oficial al Trezoreriei SUA a declarat că vânzarea petrolului în mare parte fără asigurări și transport maritim occidental a provocat „costuri mari” pentru Kremlin.

Fantezii: conform datelor Statista, veniturile Rusiei din exporturile de petrol au fost estimate la 15,3 miliarde de dolari în iulie. O creștere de 30% față de luna precedentă. Exporturile de petrol și gaze naturale reprezintă 45% din bugetul Rusiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
388 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger