AcasăPoliticaSancțiunile împotriva Rusiei, marea greșeală a Occidentului?

Sancțiunile împotriva Rusiei, marea greșeală a Occidentului?

Sancțiunile impuse Rusiei după invazia în Ucraina se prefigurează a fi cea mai monumentală eroare de calcul din istoria modernă a Occidentului”, potrivit The American Thinker.

Aceste sancțiuni nu au îngenuncheat economia rusă, așa cum s-a prezis pe scară largă. În schimb, economiile occidentale sunt cele care se clatină, creșterea lor fiind aproape oprită. Multe dintre ele suferă simultan atât de inflație ridicată, cât și de penurie de energie.

Între timp, Rusia nu numai că supraviețuiește, ci și dobândește mai multă putere și influență în Asia, Africa și America de Sud decât oricând de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, economia rusă va crește în acest an mai repede decât cea a Germaniei sau a Marii Britanii. Rata șomajului din Rusia, de 3,5%, este cea mai scăzută de la căderea URSS.

De asemenea, industria militară a Occidentului nu reușește să țină pasul cu Rusia. Concentrarea SUA pe aprovizionarea Ucrainei a compromis capacitatea sa de a îndeplini alte obiective, cum ar fi descurajarea expansiunii Chinei și menținerea pregătirii pentru a răspunde în alte părți ale lumii.

Ascensiunea a ceea ce se numește „axa Rusia-China” și percepția larg răspândită a declinului Occidentului au convins, la rândul lor, alte națiuni să se asocieze cu un posibil învingător.

Diverse state ex-sovietice s-au alăturat Rusiei și Chinei în jocuri de război în Marea Japoniei și în Orientul Îndepărtat al Rusiei, iar în februarie, Africa de Sud a găzduit Rusia și China pentru 10 zile de exerciții navale comune.În Orientul Mijlociu, unde Statele Unite se confruntă cu o mare neîncredere, Rusia are relații bune cu Israelul, precum și cu toate națiunile musulmane majore.

În timp ce Rusia poate fi evitată de Occident, este bine primită în alianțele regionale: Consiliul de Cooperare de la Shanghai, condus de Rusia și China, care include foste țări sovietice, precum și India și Pakistan, și țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), al căror PIB îl depășește acum pe cel al G7.

Aproximativ două duzini de țări și-au exprimat interesul de a se alătura Rusiei în aceste alianțe economice și de securitate, inclusiv mari puteri regionale precum Arabia Saudită, Turcia, Iran, Egipt, Indonezia și Mexic.

Sancțiunile Occidentului, cele mai severe impuse vreodată unei țări, au fost menite să dea Rusiei o lecție dură. Dar puterile occidentale nu au luat în calcul efectele pe termen lung: constrângerea are un efect de bumerang.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
557 afisari

11 COMENTARII

    • Proștii sunt ieoropenii. Nu a fost nici-o greșeală din punctul de vedere al USA care prin aplicarea acestor sancțiuni și distrugerea conductelor NordStream a adus Ieoropa aproape de faliment iar pe Unssula von der Leyen la cea mai ridicată prosperitate din întreaga sa viață pentru că este reprezentantul USA în Ieoropa. Azi Ieoropa importă GNL american foarte scump și prost, produse petroliere finite foarte scumpe iar firmele ieoropene mari se mută în Americai. Prețurile și dobânzile merg tot în sus iar ieoropenii cotizează gras Ukrainei taxă de protecție pentru că nu vor să îl supere pe Zselensky.

  1. Sunt KOSTEA SUGIUK TIRASPOL , halesk k.kat dupa cum imi dicteaza Raionu . Oricum , bun baiat Jacota , e de-al nostru , l-am adus in gasca noastra … !

  2. Asa patesc IDIOTII cand isi dau cu stangul in dreptul sau cand arunca cu piatra in perete si o opresc cu fruntea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger