Cauta

Sancțiunile, frecție la piciorul de lemn: Rusia poartă un război low cost cu Ucraina

Un conflict cu buget redus înseamnă că timpul este de partea lui Putin

Rusia lui Vladimir Putin este cunoscută pentru capacitatea sa de a purta războaie cu un buget relativ mic. Războiul din Ucraina nu face excepție.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm, cheltuielile militare ale Rusiei au fost de aproximativ 4,4% din produsul intern brut în 2022 și nu ar trebui să depășească cu mult această valoare în acest an.  De exemplu, Israelul, cu o armată formidabilă, a cheltuit anul trecut 4,5% din PIB pentru apărare.

Cifra principală nu include cheltuielile indirecte ale Rusiei legate de război, cum ar fi cele pentru construcții în zonele ocupate și în regiunile de frontieră rusești afectate de bombardamentele ucrainene. Dar este o sumă ușor de gestionat.

Pentru Ucraina, este fără îndoială un război la scară largă pentru însăși existența țării ca stat independent. Dar Rusia s-a implicat în conflict într-un mod mai limitat, ca și cum ar fi căutat să minimizeze costul economic și impactul asupra societății  și asupra obiectivelor președintelui pentru țară.

În realitate, nu se luptă cu resursele unui război la scară largă, ci, într-adevăr, ca o operațiune militară la un cost pe care economia rusă și-l poate permite, în ciuda sancțiunilor severe impuse de Occident. Poate fi un motiv important pentru care Putin pare să creadă că timpul este de partea sa și de ce nu caută în mod activ pacea în Ucraina.

În cadrul unei întâlniri cu oficiali de rang înalt ai armatei săptămâna trecută, el a declarat că participarea Wagner la invazia din Ucraina a fost finanțată integral de guvernul rus. Din mai 2022 până în aprilie 2023, s-au acordat  70,4 miliarde de ruble (786 milioane de dolari) pentru plata regulată, 15,9 miliarde de ruble pentru prime și 100,2 miliarde de ruble pentru „plăți de asigurare”, adică despăgubiri pentru decese și răniri. Dacă cifrele lui Putin sunt corecte, fiecare dintre cei 50.000 de luptători  Wagner a primit aproximativ 144.000 de ruble (1.608 dolari) pe lună. Matematica Ministerului Apărării este sugestivă. Soldații săi contractuali ar trebui să primească o primă de înscriere unică de 195.000 de ruble și un minim de 162.000 de ruble pe lună după aceea.

La aproximativ 210.000 de ruble pe lună, o forță militară rusă de 200.000 de persoane în Ucraina ar costa aproximativ 504 miliarde de ruble pe an. Aceasta reprezintă doar 20% din alocarea bugetară de 2.540 de miliarde de ruble a Ministerului rus al Apărării pentru forțele armate în 2023, care include doar cheltuielile directe pentru menținerea principalei forțe combatante.Se preconizează că bugetul total al apărării și securității rusești  va ajunge în acest an la 6.650 de miliarde de ruble.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version