AcasăPoliticaSancțiunile, frecție la piciorul de lemn: Rusia poartă un război low cost...

Sancțiunile, frecție la piciorul de lemn: Rusia poartă un război low cost cu Ucraina

Un conflict cu buget redus înseamnă că timpul este de partea lui Putin

Rusia lui Vladimir Putin este cunoscută pentru capacitatea sa de a purta războaie cu un buget relativ mic. Războiul din Ucraina nu face excepție.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm, cheltuielile militare ale Rusiei au fost de aproximativ 4,4% din produsul intern brut în 2022 și nu ar trebui să depășească cu mult această valoare în acest an.  De exemplu, Israelul, cu o armată formidabilă, a cheltuit anul trecut 4,5% din PIB pentru apărare.

Cifra principală nu include cheltuielile indirecte ale Rusiei legate de război, cum ar fi cele pentru construcții în zonele ocupate și în regiunile de frontieră rusești afectate de bombardamentele ucrainene. Dar este o sumă ușor de gestionat.

Pentru Ucraina, este fără îndoială un război la scară largă pentru însăși existența țării ca stat independent. Dar Rusia s-a implicat în conflict într-un mod mai limitat, ca și cum ar fi căutat să minimizeze costul economic și impactul asupra societății  și asupra obiectivelor președintelui pentru țară.

În realitate, nu se luptă cu resursele unui război la scară largă, ci, într-adevăr, ca o operațiune militară la un cost pe care economia rusă și-l poate permite, în ciuda sancțiunilor severe impuse de Occident. Poate fi un motiv important pentru care Putin pare să creadă că timpul este de partea sa și de ce nu caută în mod activ pacea în Ucraina.

În cadrul unei întâlniri cu oficiali de rang înalt ai armatei săptămâna trecută, el a declarat că participarea Wagner la invazia din Ucraina a fost finanțată integral de guvernul rus. Din mai 2022 până în aprilie 2023, s-au acordat  70,4 miliarde de ruble (786 milioane de dolari) pentru plata regulată, 15,9 miliarde de ruble pentru prime și 100,2 miliarde de ruble pentru „plăți de asigurare”, adică despăgubiri pentru decese și răniri. Dacă cifrele lui Putin sunt corecte, fiecare dintre cei 50.000 de luptători  Wagner a primit aproximativ 144.000 de ruble (1.608 dolari) pe lună. Matematica Ministerului Apărării este sugestivă. Soldații săi contractuali ar trebui să primească o primă de înscriere unică de 195.000 de ruble și un minim de 162.000 de ruble pe lună după aceea.

La aproximativ 210.000 de ruble pe lună, o forță militară rusă de 200.000 de persoane în Ucraina ar costa aproximativ 504 miliarde de ruble pe an. Aceasta reprezintă doar 20% din alocarea bugetară de 2.540 de miliarde de ruble a Ministerului rus al Apărării pentru forțele armate în 2023, care include doar cheltuielile directe pentru menținerea principalei forțe combatante.Se preconizează că bugetul total al apărării și securității rusești  va ajunge în acest an la 6.650 de miliarde de ruble.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
850 afisari

22 COMENTARII

    • E adevarat nu sunt pentru rusofobi, care de manie nu mai pot vedea nici cifrele, d’apai sa faca calculele.
      In traducere, pe rusia o doare in kot de cheltuielile infime ce i le implica razboiul, pe can Euroatlanticii au ramas ei insis fara rezrve de echipament si munitie de razboi.
      Este un razboi al NATO contra Rusia cu soldati nenorociti ucrainieni si cu turbati de banderisti. Un razboi de atritie, de uzura, cu surpriza ca Rusia nu se uzeaza nici nu se deranjeaza, iar NATO s-a uzat la maximum.
      Popescu Mihai trebuie sa fie de neam bun si sa nu jigneasca din motiv ca el nu pricepe, nimeni nu-i vinovat de oligofrenia lui.

        • Acolo lucreaza ma-ta ?
          Alexiuc, iar esti violent, vino cu argumente nu cu invective.
          Stai linistit si i-ati pastilele.
          Phui, iar esti cu haina aia puturoasa …

  1. Nu e exista razboi low cost.
    Un razboi e costisitor si epuizant.
    Asta te face sa mergi mai departe sa castigi sau sa infrangi.
    Sanctiunile cele 12 pachete dar si celelalte ce vor veni se vor simti in timp in Rusia.
    Bine daca te iei dupa Prigojin cu diferite lipsuricce le invoca, e posibil ca Rusia sa nu cheltuie f mult sau sa se intinda cat sa nu se faca de ras si mai rau.

    • Depinde cum privesti.
      Pentru Rusia este low cost, pentru NATA si ukraina este de uzura maxima, de atritie.

  2. nu exista un razboi „Rusia Ucraina”…este un conflict intre grupuri mult mai mari pentru hegemonie,suprematie//resurse.

    GRUPUL G7 VERSUS BRICS…

    RUSIA A IESIT DIN BRETON-WOODS(PETRO-DOLARI) SI A TRECUT LA BRICS…LA FEL SI ALTE TARI>>>ASTA E SITUATIA…>>>SI ALTE RAZBOAIE DE DINAINTE TOT PENTRU ASTA AU FOST…VEZI IRAK,LIBIA,SIRIA…>>>CONTROLUL ASUPRA RESURSELOR

  3. O Tara izolata, dar cu resurse, merge mult mai bine decit o Tara hacuita de „Multinationale”, FMI, BM, si Globalisti.

    Rusia lui Vladimir Putin merge, si merge mult mai bine,decit Rusia lui Eltsin sau a lui Gorbaciov.

    Tot asa ROMANIA lui Gheorghe Gheorghiu si Nicolae Ceausescu era infinit superioara Romaniei tefelist-trotinetist-curcubeiste.

  4. Mă, băieți, vă certați pe pielea ursului!…În primul rând, Rusia are resurse,practic, nelimitate! În al doilea rând, soldații și civilii ruși sunt foarte determinați să își apere țara și. cine își face iluzii că va vedea Rusia îngenuncheată, e ori prost din naștere, ori spălat pe creier de propaganda occidentală! În altă ordine de idei, presupunând că Putin ar muri dintr-un motiv sau altul, Occidentulnu ar avea motive să jubileze prea tare, fiindcă sunt alții exact ca el, pregătiți să îi ia locul, fără să facă nici o concesie amerlocilor!…Continuarea absurdă a acestui război vaavea ca și consecințe epuizarea Occidentului, inclsuiv a UE și întărirea Chinei, Rusiei și a blocului BRICS, la care vor adera tot mai multe țări. În schimb, demokkții lui Bideu au tot mai mari probleme în propria țară și doar o lovitură de stat îi mai poate ține la putere!…SUA vor ajunge la război civil și chiar dezintegrare (unele state își vor proclama independența)…Imperiul amerlocilor s-a consolidatîn zeci de ani, dar se poate prăbuși în câteva zile sau săptămâni! Tipărirea de bani fără valoare nu rezolva criza americană, ci o adâncește! Gândiți-vă doar la ce datorii astrononice are SUA (peste 36.000 de miliarde de dolari!!!) și că nu există altă soluție pentru asta decât războaiele, ca să nu se facă plata către creditori!! Un lucru a clar: praful se va alege de Amelocia și de coloniile lor, inclusiv Românica!…

    • Soldatii si cetatzenii din Federatia Rusa nu sint deloc „determinati”!!! Dar absolut deloc!

      Slava Domnului, insa , acesti oameni sint ferm HOTARITI sa-si apere Tara, Civilizatia, Suveranitatea , Independenta si Demnitatea Nationala!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger