AcasăPoliticaSancțiunile fac Rusia mai bogată?

Sancțiunile fac Rusia mai bogată?

SUA și Europa au fost unite în aplicarea unor sancțiuni severe împotriva băncilor, companiilor și oligarhilor ruși. După trei luni, este timpul unei întrebări: funcționează pedepsele?

Răspunsul oferit de datele Băncii Rusiei privind balanța de plăți pentru perioada ianuarie-aprilie nu este liniștitor. Acesta a arătat că sancțiunile nu funcționează în mod categoric, cel puțin nu în modul în care au fost intenționate.

Excedentul de cont curent al Rusiei (în linii mari exporturi minus importuri) a sărit la un nivel record de 96 de miliarde de dolari – de aproape patru ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Balanța totală a bunurilor și serviciilor arată un decalaj și mai mare: 106 miliarde de dolari, triplu față de 2021.

În acest ritm, excedentul de cont curent al Rusiei ar putea ajunge la 250 de miliarde de dolari. Așadar, banii în plus pe care îi pune în bancă Rusia reprezintă aproape aceeași sumă cu cele 300 de miliarde de dolari din activele băncilor centrale și din rezervele valutare care au fost înghețate de Occident după invazia Ucrainei.

Rusia nu exportă mai mult petrol și gaze. Dar războiul – și sancțiunile occidentale – au dus la creșterea masivă a prețurilor la energie.

Dar, în timp, situația ar trebui să se îmbunătățească pentru Putin. Germania – care se baza pe Rusia pentru aproximativ 55% din gazele sale naturale și 34% din petrol înainte de invazia Ucrainei – insistă asupra unei introduceri treptate a sancțiunilor energetice pentru a da economiei timp să se adapteze.

Dacă gazul va fi transportat, vor fi necesare terminale de import de GNL. Va trebui să se găsească noi furnizori și surse alternative de energie. Această întârziere îi oferă timp lui Putin.

Țările care se confruntă cu penuria de alimente ar putea, de asemenea, să se orienteze către grâul rusesc, precum și către energia rusă.

Deocamdată, cel puțin, companiile chineze care operează în America simt că trebuie să joace alături de boicotul global. Dar Beijingul încearcă să-și reducă dependența de sistemul financiar american.

Dacă China se izolează de orice viitoare sancțiuni ale SUA, companiile chineze ar putea fi mai dispuse să aprovizioneze Rusia. Sancțiunile occidentale sunt cele mai puternice acum, deoarece lumea depinde de dolarul american și de piața financiară a SUA. Probabil că această dependență nu va dura.

“Și să nu ne ținem respirația pentru ca Europa să elimine gazul și petrolul rusesc”, avertizează politologul Wolfgang Munchau în Financial Times Deutschland. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, este cu două fețe în această privință (la fel cum este cu două fețe în ceea ce privește livrările de arme către Ucraina).

Cum se poate aștepta Germania să înlocuiască combustibilul rusesc, reducând în același timp cărbunele, să pună capăt nuclearului și să urmărească tranziția către surse regenerabile de energie în același timp?

Cea mai bună opțiune  a Rusiei este să joace o strategie pe termen lung. Ar putea să își reducă ofensiva pentru moment, să aștepte până când va fi capabilă să finanțeze următoarea etapă a operațiunilor sale militare, restabilind legături comerciale. În fond, cărțile energetice îi sunt în mânecă.

Putin ar putea fi înfrânt în războiul militar, dar e puțin probabil să-l piardă pe cel economic.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
801 afisari

6 COMENTARII

  1. Rusia nu are interes sa reducă ofensiva mai ales ca zelinski primește bani nu areușesc. America deja e în plin conflict cu China așa ca nu vor mai da prea multe arme ucrainei iar restul europenilor vor da vechituri pe bani buni.

  2. Bla , bal , bla bla….. gargara ieftina pentru dobitocii care cred spusele rusilor. Astia mint mai usor decat respira.

  3. Articolul ăsta pare propagandă mincinoasă. Rusia e deja varză și în maxim trei ani sancțiunile o termină mai rău ca javelin și stinger.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger