AcasăPoliticaSă fie primit, liberalilor! Partidele europene, susținute de donațiile companiilor americane de...

Să fie primit, liberalilor! Partidele europene, susținute de donațiile companiilor americane de tehnologie

Unele dintre cele mai importante companii de tehnologie cu sediul în SUA au donat bani către partidele europene în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European

Mai este o săptămână până la alegerile europene, dar Big Tech s-a apropiat deja de centrul politic, în special de liberali. 

Cifrele publice consultate de Politico arată că unele dintre cele mai importante companii de tehnologie cu sediul în SUA – cum ar fi Google, Apple și Microsoft – au donat bani către grupurile de reflecție ale partidelor politice paneuropene sau direct partidelor însele în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European.

Împreună, aceste companii sunt chiar printre cei mai importanți contribuabili, potrivit cifrelor compilate de autoritatea care supraveghează partidele și fundațiile politice europene pentru 2024. European Democracy Consulting urmărește, de asemenea, donațiile.

ALDE, preferatul giganților tehnologiei

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE) și grupul de reflecție al acestuia, Forumul Liberal European (ELF), au fost cei mai preferați beneficiari ai giganților din domeniul tehnologiei – înaintea unor alegeri care ar putea fi marcate de o creștere a extremei drepte în următorul Parlament, așa cum sugerează sondajele.

În ianuarie, filiala irlandeză a Google a donat 18.000 de euro – suma maximă permisă – către ELF; în februarie, Apple a promis aceeași sumă grupului de reflecție prin intermediul unei filiale irlandeze. Microsoft a donat 5.000 de euro în aprilie și 18.000 de euro partidului ALDE în general în mai; producătorul american de cipuri Qualcomm a făcut, de asemenea, o donație de 18.000 de euro către ALDE.

În timp ce unele partide europene, inclusiv socialiștii europeni, resping în mod explicit donațiile private, ALDE le solicită în mod activ. Anul trecut, a oferit companiilor din sectorul privat un meniu de oportunități de sponsorizare a reuniunilor de partid, cu un pachet complet disponibil pentru o donație maximă de 18 000 de euro.

Zeci de mii de euro pentru grupul de reflecție al Partidului Popular European

Marile companii din domeniul tehnologiei au ocupat primul loc în clasamentul donatorilor partidelor europene și al fundațiilor acestora în ultimele șase luni. Google și Apple au donat fiecare câte 26.000 de euro în total Forumului Liberal European și Centrului Wilfried Martens al PPE; Microsoft a donat atât Forumului Liberal European, cât și direct ALDE.

Atât Google (prin filiala sa belgiană), cât și Apple au contribuit cu 8 000 de euro la Centrul Wilfried Martens pentru studii europene, grupul de reflecție al Partidului Popular European de centru-dreapta. Gigantul american al cipurilor Intel a făcut aceeași contribuție.

Partidele și fundațiile europene pot accepta donații de până la 18.000 de euro pe an, pentru fiecare donator.

Unii experți susțin că acesta este un alt mijloc prin care companiile tech pot obține acces la factorii de decizie politică.

„În general, rolul banilor privați rămâne ridicol de scăzut în comparație cu alte jurisdicții”, a declarat Alberto Alemanno, fondatorul organizației The Good Lobby, care militează pentru mai multă transparență în politică. „Cu toate acestea, dacă se fac donații, sugerează că ele își servesc scopul: crearea unui acces privilegiat”.

Donațiile vin într-un moment în care companiile de tehnologie sunt supuse unei examinări amănunțite la Bruxelles și la o serie de noi reglementări.

author avatar
Radu Jacotă Redactor