AcasăPoliticaSă alegi între doi bătrâni. America are cultul gerontrocrației

Să alegi între doi bătrâni. America are cultul gerontrocrației

Joe Biden,81 de ani, și Donald Trump, 77 de ani, sunt prezumtivii candidați ai democraților și republicanilor la alegerile prezidențiale din acest an, lăsându-i pe americani să aleagă între doi bătrâni

Un politician crede că cel de-al doilea Război Mondial ar putea începe în curând; celălalt nu-și amintește cine sunt liderii Franței și Germaniei. Amândoi candidează pentru funcția de președinte al SUA, o funcție descrisă adesea ca fiind cea mai grea din lume.

Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, și Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, sunt prezumtivii candidați ai democraților și republicanilor la alegerile generale din acest an, lăsându-i pe americani să aleagă între doi bătrâni.

Fiecare dintre ei face gafă după gafă, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la aptitudinea lor pentru funcție. Recent, un sondaj de opinie al Universității Quinnipiac a arătat că majoritatea americanilor consideră că atât Biden, cât și Trump sunt inapți din punct de vedere mental pentru Casa Albă.

Problema este deosebit de acută pentru  Biden, care este deja cel mai în vârstă președinte din istoria SUA. Dacă va fi reales la 5 noiembrie, va avea 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat. Potrivit sondajului, 67% dintre alegători consideră că este prea bătrân pentru a mai îndeplini efectiv un alt mandat, față de 57% pentru Trump.

Biden susține că memoria sa este „bună”, dar s-a referit la președintele egiptean Abdel Fattah El Sisi ca fiind liderul Mexicului. Aproape că nu trece o zi fără  să facă vreun derapaj – verbal sau fizic, relatează The National. Comportamentul lui  a atras atât de multă atenție încât chiar și New York Times, publicație de orientare liberală, a publicat un editorial în care pune la îndoială „acuitatea cognitivă și temperamentul” președintelui SUA.

Dar chiar dacă republicanii îl atacă pe  Biden pentru vârsta sa, ei evită cu grijă să discute prestația lui Trump. Într-un discurs recent, el a spus că  Biden este „afectat din punct de vedere cognitiv”, înainte de a avertiza că președintele ar putea începe „al doilea Război Mondial” – care s-a încheiat în 1945.

L-a numit pe premierul ungar Viktor Orban „liderul Turciei” și a confundat-o în mod repetat pe contracandidata sa republicană Nikki Haley cu fosta președintă democrată a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi.

Pentru a nu fi mai prejos,  Biden l-a confundat luna aceasta pe regretatul cancelar german Helmut Kohl cu fostul cancelar Angela Merkel, iar pe  președintele francez Emmanuel Macron cu Francois Mitterand, care a murit în 1996.

Christina Prather, director al diviziei de geriatrie și medicină paliativă de la Universitatea George Washington, susține că  există „posibilitatea foarte reală” ca Biden și Trump să sufere “o criză de sănătate”.

Cu toate acestea, neliniștea cu privire la gerontocrația americană este dublă: în timp ce există îngrijorări cu privire la condiția fizică și competența mentală, o clasă politică dominată de persoane în vârstă –  unul din cinci membri ai Congresului are peste 70 de ani – duce la subreprezentarea severă a tinerilor.

Cultul gerontocrației este bine înrădăcinat în politica SUA, dar există și o inerție a electoratului în iluzia că “seniorii sunt mai înțelepți”. Biden sau Trump sunt bătrânii de serviciu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
518 afisari

4 COMENTARII

  1. Se incadreaza perfect in criteriile celor care ii ,,aleg” ! Sunt si alte criterii aplicabile liderilor marilor puteri din UE si catelusii lor din statele mai mici, gen Iohannis, mediocritatea, slugarnicia si iresponsabilitatea. Iata cativa : Macron, Scholz, premierul britanic, liderii/politrucii U.E., s.a.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger