România nu a fost niciodată atât de jos la nivel diplomatic cum este în prezent. Are un președinte neales de popor și care nu vorbește nicio limbă străină, dar călătorește în străinătate cu aceeași poftă ca predecesorul său de tristă amintire, iar ministrul de Externe se preocupă, în aceste zile, să-și aranjeze ploile pentru o pensionare liniștită, în aer curat și departe de orice stres.
Când în jurul nostru se întâmplă atâtea, iar țara este sub lupa rușilor și a americanilor – unii ne atacă, la nivel declarativ, iar ceilalți ne condamnă pentru că am călcat în picioare democrația și libertățile cetățenești -, România este fără protecție diplomatică. De ce? Pentru că șeful statului, care are drept principală atribuție reprezentarea țării peste hotare, nu cunoaște nicio limbă străină. În afară de „Yes”, altceva n-au apucat consilierii să-l învețe.
Ilie Bolojan a plecat iar în afară și tot la Paris, unde se vede cu Emmanuel Macron. Bineînțeles, va avea și translatorul de conjunctură, doar că nu știm cine-i va șopti la ureche, de data asta, după ce la precedenta vizită s-a făcut de râs, stând cu privirea în pământ în fața liderului de la Elysee.
Ministerul de Externe este un adevărat viespar în aceste zile și „meritul” îi aparține exclusiv lui Emil Hurezeanu, un fost redactoraș la Europa Liberă. Nu numai că a pătat onoarea MAE fiind prins cu minciuna în chestiunea dialogului avut cu delegația americană prezentă la Conferința pentru securitate de la München, de luna trecută, dar diplomații români au aflat din presă că Statele Unite scot România din Programul Visa Waiver.
Hurezeanu a înțeles că nu mai are nicio șansă, iar acum își negociază ieșirea din scenă. Din informațiile noastre, are și pretenții, nu acceptă orice post. Mai întâi, a încercat să prindă un loc la Washington, ca ambasador, dar i s-a râs în nas când și-a arătat intenția de a merge acasă la republicani. Înțelegem de la sursele noastre că acum vrea să fie numit ambasador în Elveția, unde aerul este curat, iar neutralitatea micuței, dar bogatei națiuni din Alpi îi garantează câțiva ani de huzureală.
În aceste condiții, nu plecarea lui Emil Hurezeanu este problema, ci găsirea rapidă a unui înlocuitor. Diplomația românească are nevoie de un politician cu relații peste hotare, într-adevăr, dar mai ales la Washington, înainte de toate! Fără un om care să deschidă ușile Partidului Republican și la Casa Albă, degeaba numim un ministru de Externe, dacă tot politica ghiocelului față de Paris și Bruxelles o urmează!
Dintre numele vehiculate în prezent, singurul care poate readuce dialogul între România și Statele Unite pare a fi liberalul Ben Oni Ardelean. De altfel, legăturile sale cu senatorii și congresmenii republicani sunt binecunoscute, iar întrebarea pe care o lansăm public este de ce nu profită PNL și Ilie Bolojan de acest avantaj, care poate aduce, în sfârșit, normalizarea relațiilor cu cel mai puternic partener pe care îl avem?!
Nu cumva numele lui nu este Hurezeanu, ci HUZUREANU
DEX: A huzuri:
1. A trăi comod, în belșug și în trândăvie.
1.1. A fi lipsit de griji; a se simți foarte mulțumit, a o duce bine.
Afara cu astia doi din birourile pe care nu le merita.
Putem avea banuiala legetima ca Iohannis si Hurezeanu au fost agentii Germaniei. In pandemie au trimis in Germania (Hurezeanu ambasador), cand tu nu aveai voie nici strada sa o traversezi, „sclavi” romani la cules de sparanghel. La intrarea in Schenghen au facut jocul Germaniei si al Austriei (unde fusese Hurezeanu mutat ambasador) si au admis Croatia, Romania fiind exclusa. Nu era simplu sa spuna ca in prima runda intra Romanaia si Bulgaria (care asteptau de 11 ani), iar la urmatoarea intrunire se aproba intrarea Croatiei (care astepta de 2 ani) ?
Tradare, coruptie, prostie?
Ce urmeaza? Pentru amandoi pensii speciale si alte beneficii.