AcasăPoliticaS-au trezit la spartul târgului. Puterile occidentale blochează comerțul cu gaze rusești...

S-au trezit la spartul târgului. Puterile occidentale blochează comerțul cu gaze rusești prin conducte

Grupul țărilor G7 și UE vor interzice importurile de gaze rusești pe rutele pe care Moscova a tăiat livrările, potrivit unor oficiali implicați în negocieri, fiind pentru prima dată când comerțul cu gaze prin conducte este blocat de puterile occidentale de la invazia din Ucraina.

Decizia, care urmează să fie finalizată de liderii G7 la summitul de la Hiroshima în această săptămână,  va împiedica reluarea exporturilor de gaze rusești prin conducte către țări precum Polonia și Germania, unde Moscova a întrerupt livrările anul trecut și a declanșat o criză energetică în Europa.

Într-un proiect de declarație a G7, consultat de Financial Times, se arată că grupul principalelor economii va reduce și mai mult utilizarea surselor de energie rusești „inclusiv împiedicând redeschiderea căilor de acces închise anterior de către Rusia”, cel puțin până când „va exista o rezolvare a conflictului”.

Deși este puțin probabil ca măsurile să afecteze imediat fluxurile de gaz, ele subliniază o determinare a Bruxelles-ului de a face permanentă trecerea rapidă și dureroasă de la decenii de dependență de energia rusă.

La începutul războiului, UE a evitat să vizeze fluxurile din gazoducte, având în vedere dependența  uriașă de gazul de la Moscova. Rusia a continuat și a tăiat totuși livrările, ceea ce a provocat o creștere a prețurilor la gaze de peste 10 ori mai mare decât nivelul normal.

Dar în ultimele luni prețurile au scăzut substanțial, deoarece Europa a reușit să reducă cererea pe timpul iernii, și a apelat la surse alternative de aprovizionare, cum ar fi încărcăturile maritime de GNL.Ponderea Moscovei în importurile europene de gaze a scăzut de la peste 40% la mai puțin de 10%.

Oficialii sunt “încrezători” că depozitele de gaze, care sunt deja pline în proporție de 60%, comparativ cu aproximativ 30% în aceeași perioadă în 2022, vor ajunge la capacitate cu mult înainte de sosirea următoarei ierni.

Embargoul este discutat de diplomați ca parte a celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni al UE. Comisia Europeană a declarat că nu comentează discuțiile despre sancțiuni sau scurgerile de informații.

Unele dintre principalele conducte de gaz ale Rusiei către Europa – gazoductele Nord Stream 1 și 2 – au fost sabotate anul trecut și a mai rămas doar unul dintre cele patru cordoane ale acestora. Însă alte conducte, cum ar fi linia Yamal către Polonia, rămân intacte.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
273 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger