Să fie o coincidență că PSD și PNL au bătut palma pentru data alegerilor prezidențiale și parlamentare fix pe 4 iulie, de Ziua Americii?! Nici nu mai contează, dar dacă e așa, au făcut-o în cel mai pur stil românesc – s-au înțeles, își vor lua gâtul și va curge sânge în campanie! Fiecare tabără a tras pentru ea și, cu toate că poate părea o victorie a liberalilor, privite în profunzime, lucrurile capătă o cu totul altă dimensiune.
Din capul locului, trebuie reamintit că PSD și PNL s-au înțeles, înaintea datei de 9 iunie („localele” și „europarlamentarele”) pentru ca scrutinul prezidențial să aibă loc în septembrie. În urma scorului obținut luna trecută, liberalii s-au răzgândit și, cățărați pe valul populismului și cu „vânt” din pupa Cotrocenilor, au cerut revenirea la data obișnuită – decembrie.
Acum, ceea ce vedem că s-a întâmplat joi la Palatul Victoria le dă dreptul să clameze o primă victorie în fața partenerilor din coaliția de guvernare. Dar, dacă liucrurile nu stau tocmai așa?!
Primul tur la „prezidențiale” va fi pe 24 noiembrie, iar al doilea, la 8 decembrie. Între cele două date, Marcel Ciolacu a reușit să strecoare „parlamentarele”, un scrutin pe care este de așteptat ca PSD-ul să-l câștige la pas. Va fi interesant de văzut cum vor gestiona liberalii acest scenariu (prezentat și acceptat cam de toți analiștii politici din România) – cu social-democrații învingători în „parlamentare” fix cu 7 zile înaintea alegerilor prezidențiale. Unde mai pui că PSD a reușit mai mereu să ducă în turul 2 candidatul susținut!
Se anunță o bătălie teribilă, iar privită din această perspectivă, înțelegerea asupra datelor nu mai pare chiar o victorie PNL-istă. Sunt de așteptat noi atacuri în campania electorală, ca și o presiune din partea PSD după intrarea în vigoare a Legii pensiilor (dacă nu se confirmă informațiile prezentate de Național); social-democrații știu că, pe fondul creșterii veniturilor (atenție, că urmează, la final de an, și finalizarea discuțiilor pe implementarea salariului minim european!), românii vor ieși masiv la vot, mai ales că electoratul PSD este „disciplinat”, ca să împrumutăm un termen folosit de sociologi.
Ciolacu vede capcana care i se întinde
De câteva zile, dinspre PNL s-a lansat un mesaj privind posibilitatea unei înțelegeri Ciucă – Ciolacu în privința viitoarei structuri de conducere a țării – președinte-premier. S-a acreditat ideea că Marcel Ciolacu va fi candidatul PSD și, după înfrângerea în turul 2, în fața lui Nicolae Ciucă, va rămâne el premier, iar liberalul, președinte.
Același scenariu a fost aruncat în piață din nou de Ciucă și după discuțiile cu PSD de la Palatul Victoria, numai că liderul social-democraților, un politician mult mai experimentat, după cum a remarcat și Traian Băsescu, n-a plecat după fentă. Ciolacu știe că intrarea în cursa pentru „Cotroceni” echivalează cu pierderea șefiei PSD indiferent de rezultatul scrutinului prezidențial, așa că n-are de ce să urmărească acest scenariu. De altfel, el a și declarat în dese rânduri că vrea să stea premier, lucru reconfirmat recent.
Înțelegând capcana ce i-a fost întinsă, Marcel Ciolacu a refuzat să intre în jocul ăsta, respingând tandemul președinte-premier, variantă vehiculată de PNL – „Cel mai important este rezultatul de pe 8 decembrie. Conform Constituției, președintele desemnează premierul”.
Candidatul PSD va fi decis în viitorul Congres, a dat de înțeles Ciolacu. Însă, „nucleara” este alta – social-democrații vor analiza cu toate opțiunile pe masă, inclusiv cea a susținerii unui candidat independent! Prin anunțul făcut, PSD le arată pisica liberalilor. Chiar dacă nu-i pronunță numele lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu face exact aluzia care trebuie auzită în tabăra „partenerilor” liberali – „Voi discuta cu colegii din partid dacă acceptăm să susținem un candidat din afara partidului. Dacă vor ca PSD să nu aibă candidat la prezidențiale. Voi propune această variantă la Congres, să vedem dacă partidul acceptă”.
Totuși, în culise se aude și altceva, iar „Național” este în măsură să vă dezvăluie și acest plan, care s-a aflat pe masa negocierilor dintre PSD și PNL. Scopul pentru care partidele din coaliția de guvernare vor merge la „prezidențiale” cu nume proprii este unul singur – candidatul liberal și cel social-democrat trebuie să ajungă în turul 2, strategia fiind construită pentru a-l bloca, astfel, pe Mircea Geoană.
În altă ordine de idei, tot din categoria „fraierul insistă”, casele de sondare a opiniei publice merg tot cu Geoană în frunte, dar aruncă și o surpriză incluzând-o și pe Elena Lasconi în cercetarea de piață. Și chiar a prins un loc fruntaș, sărind peste rând, ca orice userist care se respectă.
Sper sa curga singe, dar al nenorocitilor astora !
Lasconi președinte!…
Presedinte de asociatie de locatari…
Cine isi taie venele primul sau cine baga cutitul prin soate??? Dacz e cu sange unul treb sa sangereze ,chiar daca ei saracij cica sunt aliati , au fraiele!!
Va alege tara intre doi oligofreni, romanistan totusi merita ce i se intampla….
Ha-Ha-HAaaaa, va curge sange ?!?!….Ei !! ( CIOLACU-CIUCÄ & CO.) de fapt vor sä spunä cä: Ne PISÄM pe voi….PROSTILOR, cä si pisatul este lichid ca si SANGELE!
Daca au pe vene!!