AcasăPoliticaS-a trezit și Ministerul de Externe. România nu are niciun cuvânt de...

S-a trezit și Ministerul de Externe. România nu are niciun cuvânt de spus în deciziile UE

Noul ministru de Externe schimbă foaia

Ministerul de Externe a prezentat, în ultima ședință de guvern, un proiect de politică publică pentru ameliorarea funcționării sistemului de gestionare a afacerilor europene. Mai exact, ministerul și-a dat seama că România nu are niciun cuvânt de spus în deciziile luate de Uniunea Europeană, care afectează toate statele membre, propunând creșterea pro-activității României în cadrul proceselor decizionale ale UE și îmbunătățirea capacității de abordare strategică a procesului de negociere a dosarelor europene.

Sistemul Național de Gestionare a Afacerilor Europene (SNGAE) din cadrul MAE nu funcționează cum ar trebui, consideră Ministerul Afacerilor Externe. În urma desfășurării unui proiect european, s-a concluzionat că este nevoie de întărirea capacității României de a-și reprezenta și promova interesele legitime la nivelul tuturor instituțiilor Uniunii Europene și de optimizare a funcționării SNGAE pentru a servi cât mai bine acestui scop.  Proiectul a urmărit îmbunătățirea participării României la procesul de luare a deciziilor la nivelul UE prin dezvoltarea unei politici publice în domeniul afacerilor europene, îmbunătățirea comunicării și colaborării în domeniul afacerilor europene și consolidarea capacității personalului implicat în gestionarea afacerilor europene. Potrivit MAE, deficiențele depistate până acum au fost lipsa unor evaluări ex-ante a implicațiilor pe care respectivele inițiative le-ar putea produce la nivel național, fundamentarea insuficientă a unora din propunerile de mandate de negociere prin referire la interesele sectoriale și la mijloacele de punere în aplicare, o coordonare instituțională insuficientă în formularea de poziții și propuneri care să reflecte interesul național pentru subiectele propuse, în special în cazul documentelor strategice ale Uniunii și al actelor legislative complexe și, în anumite cazuri, capacitate scăzută de a corela pozițiile naționale în raport cu evoluția diferitelor politici europene și de a dezvolta propuneri de poziționare care vizează simultan un număr complex de obiective.

Praf și la negocieri

Tot la capitolul dificiențe s-a  încadrat și incapacitatea de negociere a propunerilor legislative în cadrul Consiliului UE. Astfel, s-a constatat, în anumite cazuri, capacitate limitată de fundamentare a pozițiilor României față de propunerile dezbătute la nivelul Consiliului UE, subestimarea unora dintre nuanțele funcționării instituțiilor UE, a impactului grupurilor de lucru în procesul de reglementare al UE, precum și necesitatea unei mai bune corelări, în termeni generali, între mandatele prezentate în Consiliu și obiectivele strategice ale României. În ce privește procedurile de negocieri interinstituționale menite să îmbunătățească cadrul strategic și normativ al UE, au fost observate nereguli de genul unui nivel limitat de implicare proactivă națională a instituțiilor, capacitate slabă de evaluare și aprofundare a impactului orizontal și sectorial, urmată de formularea de propuneri și sprijinul acestora în structuri adecvate, diferențe structurale între ministere/autoritățile administrației publice centrale în ceea ce privește coordonarea în domeniul afacerilor UE, coordonare insuficientă între instituțiile naționale în promovarea pozițiilor și a intereselor identificate în documentele strategice ale Uniunii și în actele legislative complexe, dar și dificultăți în împărțirea competențelor la nivelul instituțiilor naționale și în gestionarea integrată a pregătirii pozițiilor naționale.

Se trece la un alt nivel

MAE vrea ca Sistemul Național de Gestionare a Afacerilor Europene (SNGAE) să depășească nivelul de reactivitate pentru a deveni pro-activ față de instituțiile europene (Comisia Europeană, inclusiv Consiliul, în special, Președinția, Parlamentul European) în toate etapele procesului de luare a deciziilor și a punerii în aplicare a legislației UE. ”Pentru a obține influență, autoritățile române ar trebui să devină mai proactive și să acționeze în momentele cheie, de la redactarea unui text până la punerea în aplicare a acestuia. Pentru ministere, succesul presupune activități de monitorizare și contacte informale cu personalul Comisiei, în scopul de a atrage atenția asupra problemelor relevante pentru România”, se arată în documentul MAE prezentat în ședința de Guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.465 afisari

37 COMENTARII

          • Ni o da la întors, ca esti un agitator globalist ,care este trimis zilnic aici să mănânce kakat.asa că hai marș
            useristule trotinetar

          • ha ha ha
            „Ni o da la întors” ???
            marș măh jigodie analfabetă , marș în piz da mă-tii !
            îmi bag pu la usere și în gura mă-tii !!!!!!!

      • Ce prostii, adică impostorul și trântorul Werner este un om activ în slujba țări și a cetățeanului, astea sunt prostii ,zdreanta ordinară ce ești,să-ți bag caru în gura fa

          • Marș fă zdreanto userista ,ești un fătălău lgbt ,ești împotriva la tot ce înseamnă normalitate ,un dușman al țării și cetățeanului ,nu este articol să nu postezi inepții globaliste , slugă obedienta care îl linge în dos pe kjw și tot ce înseamnă progresim satanic

  1. Bila alba pentru Luminita Odobescu pentru acest PROIECT , isi face ordine in ograda , nici nu s-a uscat cerneala de cand a fost numita .

  2. Este pusa de Jouanis și are ca rol, pregătirea numirii lui intr-un post cu imunitate
    Il ustura…pe el și le Jouana…( ravasitoarea)
    Deci, Helvig la europarlamentare, Oprescu Min Ext. Trebuie sa apere cu rugămintea nemtesc

  3. Si ce rahat ,suntem slugile lor declarate chiar de politicieni??? Pai cine a tratat ba cu ei si inca trateaza ala care matura pe strada sau voi cu toti presii in frunte ??!!

  4. STAZI Poporul Roman sarbatoreste Revolutia de Eliberare Nationala si Sociala de la 23 August 1944. Faptul ca Actul de la 23 August 1944 a fost o Revolutie de Eliberare Nationala o spune Horia Sima in „Era Libertatii” cind descrie lacomia patologica a lacustelor Germane care au navalit in ROMANIA dupa Revolutia de la 6 Septembrie 1940. Ca a fost vorba de o Revolutie de Eliberare Sociala o arata limpede cele petrecute in ROMANIA dupa Lovitura de Stat Antinationala si Antisociala de la 22 Decembrie 1989. Istoricii care au comentat public acest Act ascund cu buna stiinta trei elemente majore: DECLARATIA dela CASABLANCA, ARESTAREA lui BENITO MUSSOLINI in Iulie 1943 si REFUZUL CATEGORIC pentru o PACE NEGOCIATA cu IMPERIUL JAPONIEI in Vara anului 1945. Prin DECLARATIA de la CASABLANCA din Ianuarie 1943 ALIATII au decis sa nu accepte iesirea din conflict a Puterilor Axei decit prin CAPITULARE NECONDITIONATA. ITALIA a putut incheia un armistitiu cu PUTERILE ALIATE 1943 numai dupa destituirea lui BENITO MUSSOLINI. Ca urmare, in 1944, Guvernul condus de Gen.I.ANTONESCU nu putea scoate Tara din razboi decit prin CAPITULARE NECONDITIONATA! Pentru a obtine un ARMISTITIU, REGELE MIHAI I nu avea alta cale decit demiterea lui ANTONESCU. Ceea ce nu putea banui REGELE MIHAI I in AUGUST 1944 este indirjirea cu care ALIATII aveau de gind sa implementeze DECLARATIA dela CASABLANCA; avea sa o afle insa pe 6 si 9 AUGUST 1945 odata cu INTREAGA LUME!

  5. Cititi si cruciti-va ce scriu jigodiile astea care posteaza si vedeti fata hada si schimonosita a romanilor contemporani.Untold-ul e la datorie.Huo!!!!

    • Într-adevăr este un specimen infiltrat ,care postează cu X W, y și este nelipsit de pe orice articol, unde vine să-și apere stăpânii, o zdreanta globalista

      • Romania + EU + UK + Australia + SUA + Canada + + Japan + South Korea = ONE BIG WESTERN FAMILY
        Toti tradatorii care scriu mesaje anti-occidentale sunt sclavele rusiilor si chineziilor.

        • Serbia si Muntenegru, Bulgaria si Makedonia, Romania si Moldova, Ukraina si Bielorusia sint Natiuni care vorbesc Limbi diferite dar care toate apartin Vastei Arii de Cultura si Civilizatie a Spatiului Rus. Aceste Natiuni au locuit si conlucrat impreuna in aceasta zona a Lumii cu mult inainte ca Lumea sa afle de Occident si de SUA si vor continua sa locuiasca si sa conlucreze impreuna in aceleasi limite geografice si dupa ce Lumea va fi uitat si de Occident si de SUA. Orice viitor Guvern Patriotic va intrerupe relatiile diplomatice cu cei care ne-au facut in mod intentionat rau si va retrage cetatenia acelora care stabilindu-se in zone indepartate si-au parasit Tara.

        • Сербия и Черногория, Болгария и Македония, Румыния и Молдова, Украина и Беларусь-это страны, которые говорят на разных языках, но все они относятся к обширной области культуры и цивилизации русского пространства. Эти нации жили и объединились в этой области мира задолго до того, как мир узнал о Западе и США, и они будут продолжать жить и объединяться в одних и тех же географических границах и после того, как мир также будет забыт Западом и США. Любое будущее патриотическое правительство прервет дипломатические отношения с теми, кто намеренно причинил нам вред, и откажется от гражданства тех, кто поселился в отдаленных районах, которые покинули свою страну.

        • 塞尔维亚和黑山,保加利亚和马凯多尼亚,罗马尼亚和摩尔多瓦,乌克兰和白俄罗斯是说不同语言的国家,但都属于俄罗斯空间的文化和文明的广大地区。 早在世界了解西方和美国之前,这些国家就在世界的这个地区生活和工作,并且将继续在相同的地理边界内生活和工作,并且在世界被西方和美国遗忘 任何未来的爱国政府都将与那些故意伤害我们的人断绝外交关系,并将撤回那些在偏远地区定居并离开他们国家的人的公民身份。

  6. LA ADERARE IN UE S-A SEMNAT ORCE CONDITIE DOAR CU PARANDARAT !!,S-AU ACCEPTAT CONDITIILE DE DISTRUGERE A INDUSTRIEI ROMANESTI PENTRU A TRANSFORMA ROMANIA IN PIATA PENTRU PRODUSELE LOR A FONDATORILOR UE !,S-A SECRETIZAT DOCUMENTATIA DE ADERARE SEMNATA CA ROMANII SA NU SE REVOLTE !,UE ESTE PENTRU ROMANIA O GAURA NEAGRA !,UE PREIA ORICE DIN ROMANIA LA PRETURI RIDICOLE !,UE ARE STANDARDE DIFERITE PENTRU ROMANIA SOCOTITA O TARA DE LUMEA A 3 A !!.
    DESI URSULA NU-I ALEASA !!,EA ESTE UN DICTATOR CARE A AJUNS SA IMPUNA PARTICIPAREA LA RAZBOIUL DIN UCRAINA !,PENTRU O UCRAINA CARE NU-I TARA UE !,NU-I TARA NATO !. O URSULA CARE CONTRACTEAZA IN NUME PROPIU PENTRU O EUROPA ZECI DE MILIARDE DE VACINURI PRIN SMS FARA NEGOCIERE !, UE SI-A DEPASIT ROLUL SI ROSTUL DIN UNIUNE ECONOMICA SE VREA FEDERATIE !!!!!!!!!!!!!!!!.
    CAND IN PARLAMENTUL EUROPEAN AJUNG NULITATI GEN BECALI ,EBA BASESCU etc TE MAI INTREBI DE CE ROMANIA NU ARE REPLICA !,CAND PE LANGA PARLAMENTARI ROMANI SUNT TOT BEIZADELE !!,TE MAI INTREBI DE CE ROMANIA NU -I PREZENTA IN DEZBATERILE DIN PARLAMENT ?.
    ROMANIA DE 34 DE ANI NU ARE OAMENI DE STAT !, ORIUNDE AI CAUTA S-AU COCOTAT PE SCAUNE DOAR LEPRE,LICHELE ,CURVE SI INCOMPETENTI ,TOTI DEOPOTRIVA INREGIMENTATI IN GASTILE MAFIOTE CE ISI ZIC PARTIDE.
    ROMANIA O TARA JEFUITA ,O TARA INDATORATA PENTRU 5-6 GENERATII ,O TARA AJUNSA COLONIE OCUPATA SI MILITAR ODATA CU RAZBOILU DIN UCRAINA ESTE LA DISCRETIA
    FMI ;BM ;BCE SI INCRENGATURII MAFIOTE DE LA BRUXELLES. DACA S-AR MAI NASTE UN TITULESCU ,O REGINA MARIA POATE AR MAI FI O SANSA PENTRU ROMANIA.
    CU POPANDAII SI PUPINCURISTII DE AZI DIN POLITICA NU AVEM NICI O SANSA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger