AcasăPoliticaS-a suspendat austeritatea. Guvernul alocă milioanele de euro promise de Iohannis la...

S-a suspendat austeritatea. Guvernul alocă milioanele de euro promise de Iohannis la Summitul NATO

România ține deschis robinetul banilor pentru NATO pentru state din afara NATO

Executivul a aprobat suplimentarea  bugetului Ministerului Afacerilor Externe cu 2 milioane de euro, din Fondul de Rezervă al Guvernului, pentru a efectua noi donații pentru Republica Moldova și Ucraina, necesare înarmării. Suma fusese deja promisă de Klaus Iohannis, cu ocazia Summitului NATO din iulie 2023, în condițiile în care Ministerul Finanțelor se împrumută de pe piețe de încă 400 milioane de euro, pentru a acoperi găurile bugetare.

Fără mandat de la Guvern, Klaus Iohannis, luat de val, s-a apucat să pluseze, la Summitul NATO din vară, de la Vilnius, cu încă două milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova, după ce România contribuise, deja, cu peste 2,5 milioane de euro.

Necesitatea și oportunitatea efectuării plății contribuției financiare voluntare la fondurile fiduciare NATO derivă din angajamentul politic asumat prin memorandum aprobat la nivelul Președintelui României la 30 iunie 2023 și anunțat cu ocazia summitului NATO de la Vilnius din 11-12 iulie 2023, susține Guvernul.

În același timp, Executivul recunoaște că angajamentul asumat de președintele Klaus Iohannis a fost realizat ulterior fundamentării și aprobării bugetului de stat, respectiv al Ministerului Afacerilor Externe, pentru anul în curs.

”Transmiterea cu urgență a finanțării către Fondurile NATO se impune pentru a sprijini măsuri de reziliență pentru Ucraina și Republica Moldova, pe fondul deteriorării situației de securitate din regiune. Inițiativa se circumscrie obiectivelor fixate prin Programul de guvernare 2023- 2024, capitolul afaceri externe (MAE) – pct. II: Creșterea rolului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice (NATO). Inițiativa vizează susținerea intereselor de politică externă și de securitate ale României, pe linia sprijinului aliat pentru partenerii vulnerabili din regiune, pe fondul evoluțiilor negative de securitate în cursul anului 2023”, se arată în expunerea de motive a Hotărârii de Guvern aprobată în ultima ședință a Executivului.

Contribuții voluntare din banii românilor

România este un susţinător ferm al întăririi sprijinului politic şi practic (cuprinzător şi multidimensional) pentru Republica Moldova și Ucraina, susține Guvernul.

Astfel, în scopul catalizării sprijinului aliat pentru cei doi parteneri, NATO administrează două fonduri destinate colectării sprijinului financiar, oferit pe baze voluntare, respectiv: Moldova DCB Trust Fund și NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund/CAP, la care România a contribuit deja în perioada 2022-2023 cu peste 2,5 milioane de euro. Banii au fost redirecționați  din sumele rămase nealocate și necheltuite din ANA TF/Afghan National Army Trust Fund, care ar fi putut să ajungă cel puțin în industria de apărare românească, aflată în pragul colapsului.

”Raportat la valoarea contribuțiilor efectuate până în prezent de România pentru sprijinirea R. Moldova și Ucrainei, la importanța sprijinirii celor doi parteneri din vecinătatea imediată și la contribuțiile efectuate/preconizate de către alte state aliate, se apreciază că alocarea suplimentară a câte 1.000.000 euro, pentru fiecare dintre cele două fonduri voluntare administrate de NATO, este de natură să asigure un impact corespunzător din punct de vedere al obiectivelor naționale de politică externă”, consideră Guvernul.

Bani pentru comunicarea strategică

Contribuția voluntară suplimentară pentru Republica Moldova va fi utilizată pentru instruirea forțelor sale armate și pentru întărirea capacității de apărare și a rezilienței sale. În ce privește Ucraina, aceasta ar urma să folosească banii României pentru întărirea rezilienței pe segmente unde țara noastră ar deține o expertiză vastă, precum apărarea cibernetică, război hibrid sau comunicare strategică, precum și domenii non-combat. Potrivit Executivului, România își va consolida, astfel, imaginea de furnizor de securitate, inclusiv la nivelul relației bilaterale cu statele respective și își va substanția profilul în cadrul NATO, de participant la programele de asistență ale Alianței pentru parteneri.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.033 afisari

6 COMENTARII

  1. De ce guvernanții și parlamentarii îl lasă din nou pe mercenarul Iohanis să îndatoreze și așa sărăcita Romanie prin plati aberante pentru stăpânii lui occidentali !!!

  2. ”Suma fusese deja promisă de Klaus Iohannis, cu ocazia Summitului NATO din iulie 2023”
    Sa inteleg ca Joha are asa niste bani in pod la Sibiu si a dat de la el?

  3. „pentru a efectua noi donații pentru Republica Moldova și Ucraina, necesare înarmării. ”
    Donati baieti, donati cat mai mult pentru ga o zul lui Zelenski. Pentru romanii care mor de foame, nu sunt bani, este doar austeritate. Aveti succesul in alegeri garantat. PSD+PNL vor avea mari surprize la anul.

  4. Concluzia? România are bani, dar nu pentru salarii, pensii și alocații pentru copii. Vremelnicii politicieni și Ciolannis cel votat de români cu peste 68%, sunt foarte darnici cu alții numai când este vorba de români sunt strâmtorați la pungă. Să nu uităm și luxul deșănțat afișat de Johannis și Carmencita în turneul african, de unde ne-am ales doar cu un bronz accentuat.

  5. Normal, pentru dat la ucraineni, pensii speciale si arme amerikkane pe care nu o sa le vedem niciodata sunt bani, in privinta alora nu e austeritate. Numai romanul de rand trebuie sa suporte austeritatea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger