AcasăPoliticaS-a înmuiat “operațiunea specială”. Ce-o să mai facă Putin cel viteaz?

S-a înmuiat “operațiunea specială”. Ce-o să mai facă Putin cel viteaz?

Au fost câteva săptămâni proaste pentru Vladimir Putin.

În primul rând, o înfrângere semnificativă în Ucraina, după o contraofensivă uimitoare care a dat o lovitură ambițiilor Kremlinului în estul frontului.

Apoi, ceea ce ar fi trebuit să fie o reuniune a liderilor care împărtășesc aceleași idei în Uzbekistan a servit mai mult pentru a-i reaminti statutul său slăbit, deoarece președintele rus a fost tratat cu superficialitate de China și apoi a fost mustrat de India.

Putin cel viteaz se află sub presiune și acasă, inclusiv din partea naționaliștilor furibunzi.  A declarat săptămâna trecută că nu există „nicio grabă” în Ucraina – presupunerea sa rămâne în mod clar că regimul rusesc poate rezista mai mult decât hotărârea Occidentului – și că nu vor exista modificări ale planului. Dar tot el a ținut să spună că Rusia „nu luptă cu o armată completă”. Păi nici nu o are disponibilă.

Devine din ce în ce mai clar că Putin nu poate câștiga cu strategia sa actuală. Kremlinul nu  are un plan clar articulat pentru Ucraina și a petrecut luni de zile separându-i pe rușii obișnuiți de realitatea de pe linia frontului. S-ar putea să fie prea târziu pentru a înjgheba unul. Eșecurile sunt la ordinea zilei.

O operațiune militară specială care, după șapte luni, devine război, este greu de descris ca un succes. O mobilizare generală în Rusia și mutarea economiei pe picior de război ar stârni întrebări incomode despre eficacitatea lui Putin –  și amplifică frustrările lui.

Și totuși, Rusia nu poate rămâne blocată într-un război existențial pe care l-a purtat cu prea puțini oameni, pierzându-i pe aceștia și armele lor într-un ritm amețitor – luna trecută, oficialii americani au estimat că numărul celor uciși sau răniți de la începutul războiului este de până la 80.000, deși cifrele variază foarte mult.

Deocamdată,  Kremlinul pariază  pe încurajarea regiunilor și a mercenarilor să se mobilizeze în numele statului, ignorând problemele deja profunde de coordonare dintre unitățile de luptă.

Există încă pericolul ca Rusia să escaladeze sau să folosească o presupusă amenințare în creștere pentru a impune o declarație de război. După cum subliniază Ben Noble de la University College London, discuțiile tot mai dese ale Kremlinului despre un sprijin fără precedent al NATO pentru Ucraina ar putea crea opțiuni sumbre pentru un regim care privește doar prin cătarea armei. Occidentul, ar putea argumenta în cele din urmă Putin, a forțat mâna Moscovei.Vitejii de om fustrat și izolat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
674 afisari

17 COMENTARII

    • M-ai facut nu praf , m-ai facut pulbere , nici nu mai am curaj sa mai miorlai prin National …..hihihihihi

  1. Jacota , vreau un raport amanuntit , cine a indraznit sa scrie articolul de azi , 20.09.2022 , ora 15:12 : ” DIN EUROPA DE EST PANA IN ASIA CENTRALA . REVINE HAOSUL COLAPSULUI RUSIEI SOVIETICE ! ” ? . Autor apare ” NATIONAL ” , sun patronul ca nu se mai poate , am pierdut controlul si Raionul ma lasa la vatra cu niste spituri in cur ! Valieu , ce rusini ….

    • Ba , Kosteo , e clara treaba , daca articolul e asumat de redactia National poti sa te dai cu curu de pamant , urca-te in primu margar si tunde-o … !

      • Ba , Gica , nu vezi ca esti prost ? Se scrie MARFAR , nu MARGAR , doar nu vrei sa incalec pe vreun magar incapatanat care pune frana si nu porneste decat daca ii lustruiesc maneta de la cutia de viteze …. Ma sfatuiesc si cu impigatu , poati i-a trecut supararia ca i-am ciorditara curcanii ….

  2. E posibil ca operatiunea speciala sa ajunga la un final. Functioneaza cu puteri foarte limitate si mai mult pe baza de voluntari. Intre timp Nato s-a implicat cu varf si indesat. Asa ca evenimentele vor escalada. De la inceput implicarea americana in Ucraina a fost etichetata un pericol existential pentru Rusia, asa ca nu vor renunta sa isi atinga obiectivele. Daca vor face o declaratie de razboi, ori operatiunea speciala va deveni o operatione anti-terorista ramane de vazut. Greseala rusilor este ca au permis Nato sa se implice prea mult, si cu bani si mai ales cu arme. Acuma la toti le este imposibil sa dea inapoi

  3. Ba raducule, stii ce face putin cel viteaz? Ii da la mu ie Lu ma ta si se slobozește pe ochișorii ei 😂😂

  4. Eu sunt „Stefan cel mare” , dau la mu ie lu mamuku si ma zlobozesc pe ochisorii ei !

  5. Jacota , cat mai tolerati birlicul asta mancurt ce figureaza in Facebook cu numele CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL ? Ati ajuns bataia de joc a unui dement ?

  6. „Oficiali americani”???? Poate khazari care-și visează „Noua Khazarie” taman în Ukraina. De asta e tot circul…

  7. fratilor! asta e razboi civil sa va porcaiti intre voi in halul asta si e pacat. hai, faceti un dus impreuna ca sa va impacati!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger