AcasăPoliticaS-a înmuiat “operațiunea specială”. Ce-o să mai facă Putin cel viteaz?

S-a înmuiat “operațiunea specială”. Ce-o să mai facă Putin cel viteaz?

Au fost câteva săptămâni proaste pentru Vladimir Putin.

În primul rând, o înfrângere semnificativă în Ucraina, după o contraofensivă uimitoare care a dat o lovitură ambițiilor Kremlinului în estul frontului.

Apoi, ceea ce ar fi trebuit să fie o reuniune a liderilor care împărtășesc aceleași idei în Uzbekistan a servit mai mult pentru a-i reaminti statutul său slăbit, deoarece președintele rus a fost tratat cu superficialitate de China și apoi a fost mustrat de India.

Putin cel viteaz se află sub presiune și acasă, inclusiv din partea naționaliștilor furibunzi.  A declarat săptămâna trecută că nu există „nicio grabă” în Ucraina – presupunerea sa rămâne în mod clar că regimul rusesc poate rezista mai mult decât hotărârea Occidentului – și că nu vor exista modificări ale planului. Dar tot el a ținut să spună că Rusia „nu luptă cu o armată completă”. Păi nici nu o are disponibilă.

Devine din ce în ce mai clar că Putin nu poate câștiga cu strategia sa actuală. Kremlinul nu  are un plan clar articulat pentru Ucraina și a petrecut luni de zile separându-i pe rușii obișnuiți de realitatea de pe linia frontului. S-ar putea să fie prea târziu pentru a înjgheba unul. Eșecurile sunt la ordinea zilei.

O operațiune militară specială care, după șapte luni, devine război, este greu de descris ca un succes. O mobilizare generală în Rusia și mutarea economiei pe picior de război ar stârni întrebări incomode despre eficacitatea lui Putin –  și amplifică frustrările lui.

Și totuși, Rusia nu poate rămâne blocată într-un război existențial pe care l-a purtat cu prea puțini oameni, pierzându-i pe aceștia și armele lor într-un ritm amețitor – luna trecută, oficialii americani au estimat că numărul celor uciși sau răniți de la începutul războiului este de până la 80.000, deși cifrele variază foarte mult.

Deocamdată,  Kremlinul pariază  pe încurajarea regiunilor și a mercenarilor să se mobilizeze în numele statului, ignorând problemele deja profunde de coordonare dintre unitățile de luptă.

Există încă pericolul ca Rusia să escaladeze sau să folosească o presupusă amenințare în creștere pentru a impune o declarație de război. După cum subliniază Ben Noble de la University College London, discuțiile tot mai dese ale Kremlinului despre un sprijin fără precedent al NATO pentru Ucraina ar putea crea opțiuni sumbre pentru un regim care privește doar prin cătarea armei. Occidentul, ar putea argumenta în cele din urmă Putin, a forțat mâna Moscovei.Vitejii de om fustrat și izolat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor