AcasăPoliticaS-a aprobat. România trimite tehnică militară Ucrainei. Pleacă MiG-urile?

S-a aprobat. România trimite tehnică militară Ucrainei. Pleacă MiG-urile?

Guvernul a aprobat joi controversata ordonanță prin care România va trimite tehnică militară Ucrainei. Cel mai probabil donațiile către ucraineni vor consta în avioane MiG-21 LanceR, despre care MApN  spune că au limitări operaționale şi de sprijin logistic semnificative şi costuri din ce în ce mai mari. Acestea vor fi înlocuite cu alte vechituri, F16, de la norvegieni, pentru care se vor plăti 494 milioane de euro.

După două luni de ezitări, Guvernul a decis să aprobe joi ordonanța de urgență care permite livrarea de tehnică militară Ucrainei, crescând, astfel, riscurile de a atrage România în conflictul din țara vecină.

Potrivit actului normativ, donarea unor produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale se va realiza doar ca urmare a solicitărilor autorităților de resort ale statelor aliate sau partenere, adresate instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, în condițiile în care există sau pot fi asigurate fondurile necesare pentru împrospătarea rezervelor proprii ale forțelor destinate apărării naționale. În mod straniu, aprobarea ordonanței coincide cu adoptarea unui proiect de lege pentru cumpărarea celor 32 de avioane F16 second-hand de la norvegieni, ceea ce înseamnă că rezervele pot fi împrospătate. Forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, se mai arată în ordonanța de urgență. Această specificare ne duce cu gândul la celelalte vechituri, MiG-21 LanceR, care, cel mai probabil, vor fi donate Ucrainei, dat fiind faptul că au devenit, deja, o povară financiară pentru MApN.

”În prezent Forțele Aeriene Române asigură executarea misiunilor Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană (SLP-PA) cu avioane MiG-21 LanceR și F-16 în regim alternativ neperiodic. Continuarea executării SLP-PA cu avioanele MiG-21 LanceR este o soluţie doar pe termen scurt, cu limitări operaționale şi de sprijin logistic semnificative şi cu costuri din ce în ce mai mari”, susține MApN.

Afectarea intereselor României

Potrivit ordonanței de urgență aprobată de Executiv, care a suferit ceva modificări, produsele pot fi scoase din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naţionale în vederea împrospătării, pentru realizarea unor donații, dar şi în scopul executării operațiunilor impuse de reglementările în vigoare. Scoaterea produselor se va realiza prin donații către state aliate sau partenere, la solicitarea acestora, în scopul acordării sprijinului cu titlu de ajutor în situația temeinic justificată de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României. Această ultimă precizare pune mari semne de întrebare, având în vedere că, în mod direct, conflictul ruso-ucrainean nu afectează interesele României, nici teritoriale și nici economice, dacă excludem sancțiunile impuse de țara noastră la ordinul UE. Pentru donațiile de tehnică militară către Ucraina va fi însă necesară o hotărâre de guvern, iar donațiile se vor face pe bază de proces verbal de predare-primire.

Pleacă hârburile, vin alte hârburi

După achiziția pe bani grei a unor avioane F16 second-hand, care nu au reușit să se ridice de la sol decât pe vreme bună și doar de câteva ori, Guvernul a decis să mai cumpere niște hârburi, de data aceasta de la norvegieni. Pe motiv că este criză de avioane militare și că SUA ar fi refuzat solicitarea de cumpărare a acestora, Executivul susține că s-a găsit o soluție de compromis. Să ia niște vechituri de F 16 de la norvegieni și niște componente de adaptare de la americani și să le cârpească pentru a face avioane moderne. Toată afacerea aceasta strălucită va costa bugetul de stat aproape 500 de milioane de euro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.129 afisari

48 COMENTARII

    • Dar tu din ce gaura postezi? Înainte să faci comentarii pe care pozitia ta socială și.banuiesc că și educativa nu îți permite să faci asemenea comentarii îți propun sa îți trăiești viața anosta pe care regimul capitalist ți-o oferă. Dacă totuși dorești să fi îndrumat cum să trăiești și ce să faci îți propun sa te muti in Rusia.

      • ,,KHANN’ CREERde prostan Daca doresti sa,, fi” prost in continuare scrie asa ca analfabetii functionali . Esti prost ,globalist prost,rezist drogat ,usr-ist pisat

    • Gaura gurii ceru puli sau invers.Curge pe acolo stalactita si face ca coltu sa se usce dă albitura

    • ZIARE.COM UN PERICOL PENTRU DEMOCRATIE SI LIBERTATEA DE EXPRIMARE , CENZURA SCARBOASA PE ZIARE.COM

      ZIARE.COM UN PERICOL PENTRU DEMOCRATIE SI LIBERTATEA DE EXPRIMARE , CENZURA SCARBOASA PE ZIARE.COM
      FALSII JURNALIST , COPISTII SI ANALFABETII CE PUBLICA PE ZOAIE.COM INSULTA SI AMENINTA CITITORII , CENZUREAZA SI STERG COMENTARIILE CE NU ELOGIAZA LAUDA VARTOS SEFUL STATULUI . MAI RAU CA PE TIMPUL DICTATURII CEAUSISTE

      RUSINE REDACTIEI ZIARE.COM SI SLUGOILOR PUPIN CURISTI CE SCRIU SI PUBLICA ACESTE MIZERABILE SI GRETOASE ARTICOLE

  1. Pana acum au omorat doar piloti romani si nu putini.Eu zic sa nu iti faci prea multe iluzii.Putin probabil sa ajunga in Ucraina in zbor ,eu cred ca vor fi transportate in camioane.

    • N-au cum să zboare până în Ukhraina. Cad toate în zbor. Ele sunt actualizate cât să se ridice în aer, să ocolească aeroportul de trei ori după care, dacă nu revin la sol, cad singure. F-16 de la norvegieni reușesc performanța de a înconjura de 7 ori aeroportul înainte să cadă. De-aia și costă așa mult.

  2. am spus-o si eu si atata lume de la inceputul acestei panarame de razboi , ca toate tarile europei vor fi presate sa-si dea armamentul ucrainei dupa care bineinteles si-l vor reinoi , ghici ciuperca de la cine ? film prost , pentru prosti si fumat de atatea ori. acum ca interesul pentru circul asta a scazut dramatic , va reincepe din toamna , ca vara n-au curaj , boala maimutei sau cine stie ce virus de laborator si tot asa vor freca ridichea oamenilor sa nu traiasca normal

    • Asta pina scot oamenii topoarele, furcile, cutitele si pustile.Atunci va fi adevarata REVOLUTIE !!!

  3. Acuma intram pe lista rusilor de natiuni dusmane nu numai neprietenoase. Dupa ce ajung avioanele in ucraina probabil prima vizita o sa fie de la o racheta ruseasca la fel ca celelalte echipamente. Ori le vinde zelensky la negru si isi mai ia o vila in elvetia

  4. Alarmă falsă!
    Piloții ucrainieini n-au ce face cu ele deoarece ”față de varianta clasică, LanceR-ul a păstrat numai celula și motorul. În rest, cabina și sistemele sunt modernizate”. Au „Head Up Display, Display and Sight Helmet, sistemului vocal de avertizări, Transfer Cartridge și Video Recorder”. Au alte radare, alte siteme de comunicații.
    http://presamil.ro/mig-21-lancer-este-un-avion-bun-fiabil-performant-cu-un-mare-plus-fata-de-varianta-clasica-cea-sovietica/

  5. Foarte bine, or sa aibă ukropii cu ce ara câmpiile întinse, ca duceau lipsa de utilaje agricole. Când vor cădea harburile astea vor trage brazda de cel puțin o jumătate de ha, fiecare, dar adâncă nene. Unii postaci au înțeles, alții nu, ca aceste harburi de avioane sunt doar pretextul ca Romanica noastră sa fie băgată în ghearele ursului, chiar de către cei pe care unii prosti cu doctorate plagiate ii considera aliați. De-asta am postat anterior ca dacă dâmboviței din Bucale ar avea ceva minte ar proceda precum ungurii și ar trata avantajos pentru Tara cu Federația Rusa. Dar cu prostii de la butoane, romanii vor fi carne de tun pentru rusi, precum boii la abator. Sinistru dar cât se poate de posibil. Basca adio gaze din Cirnaia More. Nima, nicio, v-ați lins pe bot proștilor și ați luat teapa și de la Exxon, adică de la Marele Licurici, ala căruia i-o sugea Bashescu, fapt pentru care sunteți voi strategic aliați. Cretinilor. Vine ea și vremea scadentei, vorba aia, prostia (sau trădarea) și domnia se plătesc.

  6. asta cu disolutia statului sau disolutia autoritatii statului s-a spus deja.acum se pare ca v-ati pricopsit cu un proiect de desfiintare sau dizolvare de tara.
    cat despre mig21 din ce mai stiu astea nici de piese de schimb nu mai sunt bune.iar cu f16 poate va prindeti din ce tara e secretarul general nato.
    TEHNIC
    1.cumpara avioane care au probabil 40 ani si sunt maxim block15 adica niste antichitati
    2.cand fac 8.000 oer zbor le puteti arunca.vezi israel si turcia.cele norvegiene au intre 6.000 si 7.000 ore zbor
    3.mentenanta americana.polonezii au 40% din flota de f16 incapacitata din cauza mentenantei.din ce am citit au nevoie de hangare climatizate

    • Subscriu în totalitate cu observația că nu este nici primul și nici ultimul caz de contract de depozitare a deșeurilor pe teritoriul României. Au mai fost cazuri relatate în presă.

  7. deci romania da fiare foarte vechi la ukraina. in schimb primeste fiare vechi mai noi de la nato. ce nu inteleg eu este de ce romania trebuie sa plateasca chiar un leu pentru fiarele vechi mai noi. ce doneaza romania ucrainei trebuie replasat fara cost de nato. numai vedeti, EU si SUA nu cred asa pentruca fabricile lor de armament trebuie sa faca bani. deci romania plateste.

    • @Lake
      Toata Stima pentru Autoarea acestui Articol
      hai sa-ti arate asta mic si negru de respira greu,adica EU,bine asa la misto,cum Norvegienii au Produs 1 MILIARD EURO(fara 16 milioane) fara sa miste un deget.ban la Ban si Paduche la Paduche.
      „Norway will return the NH90 military helicopters it ordered from the NHIndustries consortium because they are either unreliable or were delivered late, the defence minister and the head of the military said on Friday.
      Oslo said it would also seek repayment of 5 billion crowns ($523 million) plus interest and other costs from NHIndustries, which is owned by Airbus Helicopters, Italy’s Leonardo and Fokker Aerostructures of the Netherlands.
      “No matter how many hours our technicians work, and how many parts we order, it will never make the NH90 capable of meeting the requirements of the Norwegian Armed Forces,” Defence Minister Bjoern Arild Gram told a news conference.”
      Norvegia, o tara extrem de serioasa, a anuntat ca va inapoia elicopterele NH 90 consortiului NATO Helicopter Industries (NHI) pentru ca aparatele s-au dovedit extrem de nefiabile, livrarile intarziate si a altor factori, a anuntat ministerul aparatii de la Oslo vineri, 20.06.2022.
      Norvegia cere si banii inapoi, aproximativ 490 milioane de euro, plus dobanda aferenta si alte costuri asociate. Bjoern Arild Gram, ministrul apararii din Norvegia a declarat cu naduf nedisimulat: “No matter how many hours our technicians work, and how many parts we order, it will never make the NH90 capable of meeting the requirements of the Norwegian Armed Forces.”
      Joac-o p-asta:490 Mil Euro + 494 Mil Euro+984 MILIOANE EURO.
      Cand esti lache,fraier,gigel,agarici,cel mai prost din curtea scolii si aia mici de la clasa intai iti scuipa seminte-n cap.

    • @Lake
      iti spun si asta,avand in vedere ca sunt foarte bine dispus…..bagabontii…derbedeii….smecherii deja pleaca de la „petrecere” iar voi ca niste fetize batrane si expirate ale istoriei veti ramane sa debarasati mesele,sa spalati vesela,sa curatati latrinele ca falite sunteti,bani nu mai aveti iar de dat cu ce v-a pus mamica in fata,norocul,pasarica nu mai sunteti bune,sunteti expirate,scofalcite,scimonosite,stafidite,uscaciuni sterpe si urate.vezi ca a inceput.de ceva timp.pana la sfarsitul lui septembrie va veti calca in picioare pe la cantinele saracilor si adaposturile celor fara adapost.de la un „job” de maturator va veti sfasia.
      ca sa vezi ca nu fac misto,65% din romani,adica voi,nu aveti nici un fel de economii,adica bani pusi de-o parte….EU…ca batranel…pe una de peste 18 ani nu as da mai mult de 1 euro pe numar 2 pe ora si 5 euroi pe noapte.grecoaicele mergeau in 2010-2011 cu 2 euro pe reprezentatie.

    • Pesde si pesde.Toate s pisde.Bine,alea cu valoare șantajează cu frumusețea lor,cele urate cu insistenta lor.Primele vor sufletu,celelalte banii.Sau funcție,după caz.
      Când se satura alea cu sufletu,te arunca la gunoi ca s au vindecat .Sau,dacă nu mai ești în stare sa le vindeci .Celelalte,când au posesia si siguranta,încearcă cu altu.
      Asta ,bineinteles,daca esti urat.Daca esti frumos și cu bani,le arunci în cosu de gunoi când vrei ca oricum simpla ta prezenta le a făcut un bine și nu te uita niciodată.

  8. Aurel Vlaicu :
    Dupa ce ca santem rupti in cwr … Ne cautam singuri necazurile .
    Pai de ce sa fie razboi doar la Kiev , cand se poate si la Bucuresti .
    Aici este mana lui klaus si a analfabetului politic , generalul rusinii ciuca .
    Fac astia un tandem de au reusit sa-l faca gelos si pe ciolacu .

    • Asa trebuie sa se curete fata Pamantului de canalii – Fenomenul are loc pe toata planeta – Pentru asta se desfasoara Apocalipsa.

  9. Romania da fier vechi in ucraina gratis,las’ ca ne-o luam dupa ceafa pe urma,si in schimb cumpara fier vechi gata cu pret de avioane noi.

    • Nu are nevoie de 2 zile, ci de o singura noapte, potrivit viziunilor Par. Arsenie Boca. Prostii cred ca Rusia si-a epuizat rachetele de mare precizie si ca si-a etalat in Ucraina cele mai performante arme, deci nu ar costitui un pericol prea mare pentru NATO. Ceea ce nu inteleg strategii militari occidentali si nici analistii lu’ peste prajit e ca actiunile Rusiei nu trebuiesc judecate dupa felul lor de a purta razboaiele, ci dupa modul propriu al Moscovei de a-si rezolva conflictele.

  10. Da-l in plm si pe Putin si pe toti ca ca narii de prosrusi din Romania, niste tradatori vii

  11. Încă odată se dovedește ca HANDICAPAȚII care ne conduc iau decizii care nu corespund voinței romanilor și împotriva interesului național. Rușine pupincuriști lor.
    Europa a ajuns sa fie condusa de americani prin intermediul președintelui dictator Zelenschi care a ajuns satraseze sarcini și dispoziții comunitarilor. Propun sa îl punem în locul lui Ursula, ca oricum trasează sarcini mai bine ca ea.

    • Ce rol joaca Zelensky? Pai fiind presedintele EVREU al unui stat a carui datorie externa a fost cumparata de Rothschild, care doreste refacerea Imperiului Khazar, el este promovat pe post de mesia, un lider politic puternic, care strange in jurul lui liderii lumii pentru a lupta impotriva Rusiei ortodoxe. Asta ca sa intelegeti de ce Lavrov, un diplomat foarte abil, a aruncat pe piata informatia cu originea evreiasca a lui Hitler. Bineinteles ca rusii detin suficiente dovezi asupra conspiratilei evreiesti din secolul trecut, care a dus la declansarea celei de-a doua conflagratii globale, pentru a arunca toata lumea in aer.

  12. Si daca Romania trimite avioane Mig-21 ce MARE SCOFALA, pentru ca Ucraina NU mai are Aeroporturi Militare functionale, rabdare de ghidaj si nici piloti activi militari. Poate ca numai MERCEMARI americani,englezi sau Doamne fereste ,romani.

  13. In tara cu cele mai multe servicii securiste si cu cei mai multi colaboratori securisti, cu bugete impresionante, cu tehnica chiar si ilegala in functionare, sa iei asemenea decizii este intr-adevar o performanta planetara specifica securistilor romani. Vai de capul lor de aerieni. Cei mai multi generali pe cap de locuitor dar posibil si cei mai prosti de pe planeta. La F16 alea de la norvegieni, despre care se stie ca isi tin armamentul in conditii optime, sunt bani sa invete pilotii sa le utilizeze la maxim?
    Dar despre radarele noastre din dotare ce se poate spune?

  14. E bine ca mai avem noi cazane cu tarile foste Varsovia ca sa treci un ucrainean pe F16 dureaza cincinale.

  15. E bine ca ne facem noi o flota de avioane 50 de F16 sper sa luam cele mai moderne rachete pentru ele. Asa ar trebui sa ne facem si 2 flote de vapoare. Cam ce ar trebui sa contina o flota?
    -un portelicopter
    -4 corvete
    -2 puitoare dezpuitoare
    -2 submarine
    -2 remorchere aprovizionare
    -2 vedete rapide
    Toate ar flanca imprejur portelicooterul ca la americani portavionul.
    Ce ar contine navele?
    40 Elicoptere Apache + 4 elicoptere multiutilitare.
    Rachete Tomahawk 4x
    Rachete Harpoon 8 x
    Mitraliere antiaeriene 4x
    Rachete Stinger 8x
    Torpile sonice 4 x
    Rachete antisubmarin 2 x
    Rachete aparare Sam3 20x
    Tun calibru mediu 1x
    Rachete semnalizare 2x
    Drone Bayraktar 2x

  16. F 16 nu e un harb. E o piesa de arta in avionica. Iar pentru F 35 iti trebuie f multi bani o bomba tactica poate ajunge si la 100.000 de euro chiar câteva milioane o racheta hipersonica, iar traningul poate dura si 5 ani. Norvegienii nu stiu la ce se inhama. Campaniile din Irak si Afganistan nu cu F35 s-au tinut.

  17. A vazut careva din voi flota americana de F14 si F15 stationate in Anglia?Au venit acum o luna. E avioanele alea sunt considerate tehnic inferioare F16.

  18. @ 18:28-..18:43-..18:52….mosule lasa URGENT BAUTURA.!!

    • @@@@SoZmoSmo:)))Zo?
      Ye:)Smău
      Din undi?
      Din fitisti.
      Ie fimii ?
      Pai n ai auzit.Ci fimii,un Smo Pometzat

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger