Se pare că Hamas a avut drept de veto în diplomația și marea strategie a SUA, a Arabiei Saudite și a Israelului. Aceste trei țări s-au îndreptat – oarecum discret și la îndemnul Casei Albe – către un acord tripartit care ar putea remodela geopolitica în regiune și dincolo de ea.
Dar aranjamentul lor i-ar fi lăsat pe palestinieni marginalizați. Așa că Hamas, cel mai militant grup care îi reprezintă, a decis să arunce totul în aer, subliniază Bloomberg. A lansat mii de rachete din Fâșia Gaza în Israel, lăsând părți din Ashkelon și alte orașe să arate ca în Ucraina după un bombardament rusesc.
„Suntem în război”, a tunat premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce armata israeliană bombarda Fâșia Gaza ca represalii. Nici Netanyahu, nici partenerii săi de coaliție de extremă dreapta nu au avut vreodată nevoie de convingere pentru a lua măsuri și mai dure împotriva palestinienilor – sau pentru a construi noi așezări israeliene pe terenuri palestiniene în Cisiordania.
Acum, însă, guvernul său ultranaționalist are casus belli pentru a face aproape orice dorește. Pe de altă parte, trebuie să răspundă la lipsa de reacție a serviciilor secrete israeliene – Shin Bet, Mossad, AMAN – care nu au prevăzut un atac de o asemenea amploare. „Este un eșec din punct de vedere al informațiilor, din punct de vedere operațional”, a delarat pentru Politico fostul consilier adjunct pentru securitatea israelului, Chuck Freilich. „Este clar, am fost prinși total nepregătiți”. Se va pune întrebarea dacă Iranul a ajutat la coordonarea militanților palestinieni, având în vedere că „ar fi surprinzător dacă Hamas ar putea face acest lucru de unul singur”.
Freilich a subliniat că vărsarea de sânge are loc la 50 de ani și o zi de la începutul războiului de Yom Kippur din 1973. „Acela a fost un eșec catastrofal în ceea ce privește Egiptul și Siria. Acesta este un eșec catastrofal în ceea ce privește Gaza”.
Nu poate exista pace între dușmani regionali
Palestinienii nu au fost mulțumiți de apropierea cu mișcare lentă dintre saudiți și israelieni – însoțită de administrația Biden.
Saudiții nu au recunoscut niciodată Israelul ca națiune și au fost întotdeauna oficial de partea palestinienilor. Dar prințul moștenitor Mohammed bin Salman, liderul de facto, este dornic să repoziționeze Arabia Saudită în politica de putere globală. El își vede cei mai mari dușmani regionali în Iran, nu în Israel. Și pentru a găsi parteneri pe care îi poate lua ca ofertanți fie din China, fie din SUA.
Așadar, MBS a fost deschis la un plan îndrăzneț al administrației Biden. Saudiții ar face pace oficială și autentică cu Israelul, în schimbul garanțiilor de securitate americane și al ajutorului în domeniul tehnologiei nucleare civile. Israelul ar muta încă o țară arabă, și cea mai importantă dintre toate, din coloana dușmanilor în cea a partenerilor. În schimb, Israel ar promite să îi trateze mai bine pe palestinieni, fără a preciza cum anume.
Partenerii de coaliție ai lui Netanyahu nu cred într-o soluție cu două state pentru israelieni și palestinieni și ar prefera să înghită întreaga Cisiordania. Între timp, palestinienii știau că interesele lor au un rang scăzut chiar și la Riad. Privite din Fâșia Gaza sau din Cisiordania, lucrurile păreau pe cale să se înrăutățească.
Încetarea fragilă a focului între israelieni și palestinieni este acum anulată, spiralele de ură și mizerie se agită din nou, iar presiunea exercitată asupra saudiților și a altora de a simpatiza cu compatrioții lor arabi va pune pe pauză orice altă încălzire cu Israelul.
Chiar luna trecută, un ministru al turismului a devenit primul membru al cabinetului israelian care a făcut o vizită publică în Arabia Saudită, când a participat la o conferință la Riad. Acesta a fost unul dintre mulții pași mărunți meniți să ducă la un acord mai mare, așa cum a fost preconizat la Washington, dar pare să aparțină deja unei alte epoci.
SUA nu are altă opțiune decât să îndemne la reținere pe toți cei implicați – Hamas, firește, dar și Netanyahu, MBS și restul. Însă marea strategie a lui Biden în Orientul Mijlociu a fost pârjolită, dacă nu chiar incendiată.
Casa Albă se străduiește să mențină Congresul de partea sa în susținerea Ucrainei, în timp ce republicanii din Camera Reprezentanților se întorc unii împotriva altora și își dărâmă propriile edificii.
Aceiași răzvrătiți îl vor învinui acum pe Biden pentru că a fost moale cu Iranul, șovăielnic cu Israelul și slab în Orientul Mijlociu. Hamas nu a lansat doar rachete asupra Israelului, ci și trimite încărcături utile până la Washington și nu numai.
Ce o inseamna GRU?? Stie vreunul din copiii retardatzi de pe aici care se pisa in diaperi inca si isi sterg mucii si se cred analisti geo poli…
Ce o inseamna „diaperi’, romglezule ?
GRAMATICA, bat-o vina!!!
Evenimentele din Israel sint favorabile lui Biden. Va avea pretext pentru a amina alegerile din SUA. Aceeasi schema este posibil sa fie folosita si de Iohanis pentru a mai sta pe scaun inca
o buna perioada de timp.