AcasăPoliticaIohannis l-a sunat pe Kelemen Hunor! Președintele, la mâna UDMR!

Iohannis l-a sunat pe Kelemen Hunor! Președintele, la mâna UDMR!

S-a aflat! Iohannis a discutat cu liderul UDMR în ziua în care Orban și-a anunțat demisia (foto: Facebook)

În seara zilei de luni, în care Ludovic Orban a anunțat că părăsește fotoliul de premier și pe fondul discuțiilor apărute cu privire la o viitoare coaliție de guvernare s-a aflat că președintele a stat de vorbă cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.

”Pot să confirm că a existat o discuție între domnul președinte Iohannis și domnul președinte Kelemen Hunor, astăzi, în cursul zilei de astăzi. (…) Vor urma consultări în câteva zile, imediat după ce alegerile vor fi validate (…), domnul președinte va declanșa consultări, aceasta a fost tema discuției între dl președinte Iohannis și domnul Kelemen Hunor”, a precizat Attila Cseke, liderul senatorilor UDMR, luni seară, la Digi24.

Parlamentarul UDMR a evitat să se refere concret la eventuale propuneri cu care se va merge la Cotroceni, spunând că în primul rând UDMR așteaptă să afle rezultatul final al alegerilor. ”Noi ne dorim să avem un număr de mandate asemănător undeva pe aproape a ceea ce am văzut în acești patru ani care se termină acum și, evident, în funcție de cum se corelează cu alte mandate ale altor grupuri parlamentare ne vom exprima un punct de vedere, e prea devreme astăzi să spun care vor fi principalele puncte ale acestei dezbateri din punctul de vedere al UDMR”, a completat senatorul UDMR.

Se are în calcul o colaborare cu PSD?

Întrebat dacă UDMR a exclus complet posibilitatea unei colaborări cu Partidul Social Democrat, Attila Cseke a dat următorul răspuns: ”În afară de această discuție care a fost între domnul președinte Iohannis și președintele UDMR, alte discuții nu am avut.

Domnul președinte Kelemen Hunor a declarat de mai multe ori că e de dorit ca în România să fie un guvern de centru dreapta. Vom vedea în următoarele zile care vor fi aceste dezbateri și consultări”.

Ce spunea Iohannis

În cadrul primei sale reacții după aflarea rezultatelor PNL la alegerile parlamentare, Klaus Iohannis a făcut referire la consultările pe care le va convoca la Cotroceni. ”Acum, ce va urma – se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.

Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni”, a precizat Iohannis.

Anunțul lui Orban

În cursul serii de luni, Ludovic Orban și-a anunțat plecarea din fruntea Executivului. ”Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al Cabinetului care va fi desemnat de președintele României. De asemenea, am încredere că, în negocierile care vor fi declanșate de președintele României, vocea rațiunii va triumfa și vreau să spun foarte clar: demisia mea vreau să arate un lucru limpede: nu mă cramponez de nicio funcție, nu pun condiții.

Pentru mine, interesul României este deasupra interesului Partidului Național Liberal și deasupra intereselor mele personale. Am convingerea că, în zilele care vor urma, negocierile vor duce cu adevărat la un guvern care să aibă capacitatea de a duce România înainte, de a face față provocărilor cu care ne confruntăm și, mai ales, de a pregăti relansarea economică a României, după ce vom trece de pandemie”, a susținut Orban.