AcasăPoliticaS-a aflat! Doi liberali au votat Guvernul Cioloș: ”Am votat cu ceea...

S-a aflat! Doi liberali au votat Guvernul Cioloș: ”Am votat cu ceea ce președintele, prin asumarea nominalizării, mi-a oferit ca opțiune”

S-a aflat! Doi liberali au votat Guvernul Cioloș: ”Am votat cu ceea ce președintele, prin asumarea nominalizării, mi-a oferit ca opțiune” (sursa foto: Facebook/Alexandru Kocsis)

Guvernul propus de către Dacian Cioloș, desemnat candidat la funcția de premier de către șeful statului, în urma primei runde de consultări de la Cotroceni, nu a obținut votul de încredere în Parlament.

Mai nou, s-a aflat că printre cei 88 de parlamentari care au votat Guvernul Cioloș s-au numărat și doi deputați liberali. De altfel, chiar aceștia au ieșit public cu explicații pentru pasul făcut în ședința de miercuri a Parlamentului.

E vorba despre fostul ministru liberal al Muncii, Violeta Alexandru, și despre deputatul PNL Alexandru Kocsis.

Violeta Alexandru a listat cinci motive pentru care a votat

Fosta șefă de la Ministerul Muncii din Guvernul Orban, despre care se știe că l-a susținut pe acesta din urmă în cursa dusă pentru un nou mandat în fruntea PNL-ului, la recentul congres, a listat, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care a votat Executivul propus de Cioloș.

„Mă mai abțin în Parlament la unele proiecte de acte normative având alte opinii pe articole sau pe proiect în ansamblu dar nu atunci când trebuie să asum o decizie politică. Am votat Guvernul Cioloș deși, din informațiile pe care le am de la audieri, pentru unele propuneri se putea mai bine”, a explicat, din capul locului, Violeta Alexandru.

Liberala a listat apoi motivele pentru care a dat acest vot, pornind de la faptul că a ținut cont de desemnarea venită de la Cotroceni, precizând, pe de altă parte, faptul că nu susține prelungirea actualei crize. Iată-le:

„De ce am votat:

– pentru că Președintele a desemnat un candidat și iau în serios propunerile Președintelui României. Cum altfel? Să consider că sunt făcute în glumă, într-o perioadă cumplită pentru țară?

– pentru că fiecare zi a devenit un calvar pentru români; dacă spun public că nu sunt de acord cu prelungirea crizei atunci înțeleg să fac ce spun, cu opțiunile care mi-au fost date.

– pentru că PNL nu a venit cu o propunere de premier deși eram și suntem în plină criză politică și sanitară. A fost o mare greșeală. Nu e singura. Cel mai mare partid din coaliția care putea fi refăcută.

– pentru că perspectiva USL e de neacceptat pentru mine. Sunt liberală și nu pot susține nicio apropiere sau dependență de PSD. Cu bune și cu rele, cu efort și cu abilități de management la PNL, refacerea coaliției era singura soluție decentă.

– pentru că am greșit noi, PNL, în deciziile din ultimele luni. Și, pentru mine, asumarea acestui lucru este importantă pentru încrederea pe mai departe. Și USR a greșit. La cum arată lucrurile în țară, mi-ar fi plăcut să îi văd pe toți recunoscând, trecând peste orgolii și refăcând coaliția în timp record. S-au lovit reciproc cu cele mai urâte cuvinte, lucru care a distrus temelia încrederii. Atât cât mai era”, a transmis Violeta Alexandru, în mesajul său.

Fostul ministru al Muncii a ținut să sublinieze, totodată, că nu a avut altă opțiune care să fi venit din partea partidului din care face parte. „PNL nu mi-a dat nicio soluție pe care să fi putut să o iau în considerare. Am votat cu ceea ce Președintele, prin asumarea nominalizării, mi-a oferit ca opțiune”, a conchis Alexandru.

Kocsis: Un vot de blam față de lipsa de asumare a conducerii PNL

Pe de altă parte, Alexandru Kocsis, coleg de partid al Violetei Alexandru și deputat la rândul său, a venit la rândul său cu explicații pentru votul dat, miercuri, în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului. La rândul său, acesta a invocat lipsa unei alternative din partea PNL-ului.

„Am votat Guvernul Cioloș. Nu pentru că era bun sau rău, ci pentru că nu am avut altă opțiune.

Aș fi vrut să votez un premier liberal și un cabinet format în jurul Partidului Național Liberal. Din păcate, conducerea Partidului Național Liberal s-a dus la consultările cu președintele României fără nicio propunere”, a susținut Alexandru Kocsis, pe aceeași rețea de socializare.

Kocsis: Chiar nu este timp pentru amânări, consultări peste consultări

Parlamentarul liberal a făcut, totodată, referire la situația provocată de noul coronavirus la nivel național, dar și la viitoarele consultări pe care este așteptat să le convoace președintele, după ce Guvernul Cioloș nu a obținut votul de încredere în Parlament.

„Traversăm o dramă umanitară de proporții, am ajuns pe locul 1 în lume la rata infectărilor și deceselor. Chiar nu este timp pentru amânări, consultări peste consultări sau pentru plătit polițe.

Un vot de blam față de lipsa de asumare a conducerii PNL, nu este un act de indisciplină cum mi-au transmis câțiva colegi, ci un mesaj că deciziile luate în ultima perioadă nu sunt bune. Cine nu crede, nu trebuie să mă asculte pe mine, ci să asculte ce spun oamenii în jurul lor, cei care nu au nicio apartenență politică”, conchide Kocsis.

Au fost 88 de voturi ”pentru” și 184 „împotriva” acordării încrederii Guvernului Cioloș. Ar fi fost nevoie de minimum 234 voturi ”pentru” pentru ca Executivul propus de Cioloș, premierul desemnat, să treacă de această procedură, în Parlament.

399 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger