AcasăPoliticaS-a aflat data! Șefa Comisiei Europene vine la București DUPĂ Congresul PNL

S-a aflat data! Șefa Comisiei Europene vine la București DUPĂ Congresul PNL

(sursa foto: Ursula von der Leyen/Twitter)

Deși inițial se vehiculase o altă dată, s-a aflat că înaltul oficial european ar urma să ajungă în capitala României, în privința PNRR-ului, la două zile după Congresul PNL, programat să aibă loc pe 25 septembrie, adică peste aproape o săptămână.

Mai nou, s-a aflat că vizita la București președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea loc după ce liberalii își vor fi ales președintele, dintre cei doi aspiranți la acest fotoliu – actualul lider al formațiunii politice, Ludovic Orban, și actualul premier, Florin Cîțu.

Pot confirma că finalizăm evaluarea Planului de Redresare depus de România si că vom încheia în următoarele câteva zile, iar preşedintele CE va vizita Bucureştiul în 27 septembrie, astfel că vom oferi mai multe detalii chiar înainte de această dată. Ne aşteptăm ca analiza planului să fie finalizată până atunci”, a declarat vineri Dana Spinanţ, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei, citată de news.ro.

Falcă anunțase data de 24 septembrie

Orele trecute, se aflase, din direcția europarlamentarului Gheorghe Falcă, faptul că ”în 23 septembrie, România va semna Programul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 29,2 miliarde euro. În 24 septembrie, va fi doamna Ursula von der Leyen în România”, din câte a declarat liberalul la RFI.

Mai mult, vicepreședintele PNL a fost auzit spunând, în același interviu, că ”începe un capitol frumos pentru România, pe lângă bugetul european 2021-2027, care aduce în România 50 de miliarde de euro, mai avem la dispoziție aceste 29,2 miliarde de euro, deci urmează un capitol frumos pentru România, cu resurse și în același timp cu dorința de reforme, pentru că în PNRR sunt mai multe reforme decât există în programul de guvernare”.

Cîțu: O să vină doamna Ursula şi cu cine semnează PNRR în România?

În urmă cu nici două săptămâni, pe fondul deciziei USR PLUS de a depune o moțiune de cenzură în Parlament, premierul vorbise despre PNRR și despre venirea în România a înaltului oficial european.

”Dacă săptămâna viitoare cade Guvernul, da? Mergem mai departe pe această procedură, cade Guvernul. Ce facem cu PNRR, pe care-l vom semna la sfârşitul acestei luni? Cine va semna PNRR din partea României? (…) Acum, o să vină doamna Ursula (Ursula von der Leyen – n.n.) şi cu cine semnează PNRR în România? Deci, toate aceste lucruri şi aceste măsuri luate şi aruncate aşa… Vine iarna, avem o problemă cu facturile, suntem în pandemie, se apropie de a semna PNRR-ul, dar este ok să aruncăm în aer Guvernul alături de PSD şi de AUR?”, declarase premierul Cîțu, pe 8 septembrie, la Digi 24.