AcasăPoliticaS-a adoptat HOTĂRÂREA 56. CNSU, decizii despre carantină, circulația în ziua alegerilor...

S-a adoptat HOTĂRÂREA 56. CNSU, decizii despre carantină, circulația în ziua alegerilor și redeschiderea piețelor – DOCUMENT

S-a adoptat HOTĂRÂREA 56. CNSU, decizii despre carantină, circulația în ziua alegerilor și redeschiderea piețelor - DOCUMENT (foto: radioresita.ro)

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă – forul condus de către premierul Ludovic Orban – a dat undă verde, vineri, unei noi hotărâri, cea cu numărul 56. 

Hotărâre care vizează, între altele, reluarea activității în piețele organizate în spații închide, precum și actualizarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei în cazul persoanelor care ajung în România din aceste destinații.

În cazul redeschiderii piețelor, se precizează că ”în vederea limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea și desfășurarea activității piețelor agroalimentare, inclusiv a celor volante, se realizează în condițiile stabilite prin ordin comun” al ministrului Dezvoltării, al Sănătății și al președintelui Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Circulația în ziua alegerilor

Totodată, se au în vedere aspecte ce țin de ziua alegerilor parlamentare, mai exact de ziua de 6 decembrie. Astfel, conform documentului atașat, se au în vedere următoarele aspecte:

”Art.4 (1) Se propune permiterea circulației membrilor birourilor electorale, a personalului tehnic-auxiliar al acestora, a candidaților, a persoanelor acreditate și a oricăror altor persoane implicate în organizarea alegerilor, precum și a persoanelor care le asigură transportul înspre și dinspre sediile secțiilor de votare, birourile electorale de circumscripție și/sau ale oficiilor electorale, fără restricții, în toate localitățile, în perioada 06.12.2020 ora 2300 – 07.12.2020 ora 0500.

(2) La nivelul național, se propune ca circulația persoanelor să fie permisă în perioada 06.12.2020 ora 0500 – 07.12.2020 ora 0100, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării.”

Orban, precizări importante despre ziua votului în localitățile carantinate

De altfel, chiar seara trecută, în ajunul ședinței de Guvern aflate în plină desfășurare la acest moment, Ludovic Orban anunța că nu e necesar ca oamenii din localitățile aflate în carantină să aibă o declarație pe propria răspundere, în cazul în care vor să meargă, duminică, la urne, pentru a vota la alegerile parlamentare.

”Exercitarea dreptului de vot trebuie să fie neîngrădită și în zonele de carantinare. Orice cetățean, chiar dacă este într-o localitate care este temporar sub carantină, are libertatea de a se duce la secția de vot și să voteze, fără să dea declarație, e ziua votului, toată lumea știe că oamenii merg să-și exercite dreptul de vot. (…) Asta e o formalitate nenecesară, pentru că este clar că omul iese din casă ca să se ducă să voteze”, a subliniat Ludovic Orban, joi seară, la Digi24.

Cine trebuie să ceară urnă mobilă

În schimb, persoanele aflate în carantină, în evidența DSP-urilor, trebuie să solicite urna mobilă, pentru a-și putea exercita opțiunea electorală, pentru că nu vor putea merge la secțiile de votare – a menționat șeful Guvernului. ”Să nu se înțeleagă că cei care sunt carantinați pot să se ducă să voteze. Cei care sunt carantinați, ca urmare a unei decizii a Direcției de Sănătate Publică, trebuie să stea la domiciliu sau în locația la care și-au stabilit carantina. Ei își vor putea exercita dreptul de vot prin urna mobilă”, a mai punctat Orban.

Hotarare-CNSU-nr.-56-din-04.12.2020
224 afisari

2 COMENTARII

  1. Bai cretinilor,tampitilor,deci se poate si fara declaratie in fiecare zi.Si-atunci dece obligati lumea sa tot completeze declaratia zi de zi ? Ca nu toata lumea are calcultoare si imprimante,si chiar daca are,ce ne tot cereti declaratia,cautati nod in papura ca sa puteti sa ne amendati ? Dragi romani,spalati-va pe maini,mergeti la vot, si votati-ii pe descreieratii astia care va promit minciuni si gogsele,si va reguleaza zi de zi ” spre binele vostru”. Pe banii nostril.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger