AcasăPoliticaRușii nu se sperie de tancurile occidentale. Cât de vulnerabile sunt Abrams...

Rușii nu se sperie de tancurile occidentale. Cât de vulnerabile sunt Abrams și Leopard?

Nici Abrams și nici Leopard nu au sisteme de protecție activă sau blindaj reactiv

Abrams nu ar supraviețui pe câmpul de luptă de astăzi. Potrivit Defense News, armata americană a anulat proiectul de modernizare pentru acest tanc și ia în considerare o abordare diferită.

Practic, armata spune că tancul este prea greu și prea vulnerabil la armele inamice, confirmă Stephen Bryen, fost subsecretar adjunct al Apărării, expert în strategie și tehnologie de securitate.

Tancurile și vehiculele blindate grele europene s-au confruntat cu probleme operaționale în Ucraina. S-au dovedit a fi vulnerabile la focul inamicului, notează Modern Diplomacy.

Multe dintre tancurile Leopard – un tanc care era considerat superior Abrams-ului – nu au avut performanțe bune. Rușii au distrus deja în jur de 15 Leopard, folosind o varietate de arme, de la artilerie, la rachete lansate de elicoptere și până la drone precum Lancet. Prezentat ca fiind următorul mare lucru care va ajuta Ucraina să câștige războiul, Leopard pare un eșec.

Din păcate, ceea ce s-a întâmplat cu Leopard s-ar putea întâmpla cu tancurile Abrams când vor ajunge în Ucraina. Nici Abrams și nici Leopard nu au sisteme de protecție activă sau blindaj reactiv.

Tehnicienii ucraineni au echipat versiunile Leopard 2A4 cu blindaj reactiv exploziv(ERA) de tip sovietic, Kontakt-1. Dar chiar și cu aceste modificări, rușii le-au distrus destul de ușor.

Unul dintre motivele pentru care SUA furnizează Ucrainei proiectile cu uraniu sărăcit (DU) pentru tancurile Abrams care vor ajunge în curând pe teritoriul ucrainean este presupunerea că astfel de proiectile pot penetra orice tanc rusesc.

Cel puțin până acum, tacticile rusești sunt de așa natură încât tancurile  sunt rareori expuse la focuri de contracarare, cel puțin în actuala abordare de apărare activă a kremlinului împotriva contraofensivei ucrainene. Cu toate acestea, dacă Rusia trece la ofensivă, situația se poate schimba și tancurile rusești ar putea fi expuse la focul tancurilor Abrams.

Dar combinația DU-Abrams nu poate suplini lipsa de protecție activă și blindaj reactiv, inclusiv pentru Leopard.

Analistul militar rus Konstantin Sivkov susține că Abrams și Leopard sunt “tancuri puternice”, dar pe frontul din Ucraina nu sunt protejate de avioane de vânătoare și artilerie.

Primul tanc  Abrams M1 a fost produs de General Dynamics Land Systems (GDLS) în 1978 și a fost livrat armatei SUA în 1980.

Leopard 2 a fost produs pentru prima dată în 1979 de către Krauss-Maffei pentru Ministerul German al Apărării.

Leopard 2 are un motor diesel MTU MB 873, care este mult mai ușor de întreținut și utilizat pe scară largă în toată Europa, în timp ce Abrams folosește un propulsor cu turbină pe gaz.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.000 afisari

6 COMENTARII

  1. Acum sa nu credeti ca e blindajul perfect daca treci ca diliu prin mine si ambuscade sau te pui tinta in fata tunului… Dar daca stii sa le folisesti intr-un anumit context si o anumita combinatie militara aeriana sol acoperire si protectiii antidrone iti aduce multe avantaje in lupta .

  2. Oricum, turela nu sare 30-50 m pe verticala și dublu pe orizontala ca la T 80 ultimul model. Ba poate fi și reparat. Iar echipajul suferă contuzii nu e incinerat, economisind compensația pt urmasi

  3. Oricum în Word of Tanks si celelalte „câmpuri de bătălie” sunt cele mai bune. Ne spune anal istul de renume mondial Raduuu Tudor.

  4. Tancurile sunt bune pentru ocupație! După ce teritoriul a fost câștigat, cu alte arme!…. De aia și rușii le țin ascunse prin păduri, smarcuri și lăstăriș!….cele mai bune ar fi niste lasere! Dar nu le scot încă pe piață! S-ar face o economie uriașă la proiectile și gloanțe. ….. Până atunci vorba porumbeilor noștri:…. „Don’Putin tancurele e din fer?”. Slava!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger