AcasăPoliticaRușii chiar habar n-au ce face armata lor în Ucraina?

Rușii chiar habar n-au ce face armata lor în Ucraina?

Atrocitățile pe care trupele ruse le-au comis în Ucraina ridică două întrebări despre rușii de acasă: știu ei că armata lor face aceste grozăvii? Și dacă le face, sunt de acord cu asta?

Gradul de ignoranță al civililor ar putea să nu conteze prea mult pentru mântuirea Rusiei, dacă va deveni posibilă vreodată. Nu a contat în Germania de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Când germanii „pașnici” le-au spus ocupanților aliați că nu știu ce fac naziștii, uneori erau duși în grupuri să vadă lagărele morții. Mulți au fost uimiți și îngroziți. Indiferent dacă acele emoții erau sau nu reale, exprimându-le, germanii „nevinovați” nu făceau decât să-i provoace pe aliați și să aprofundeze teribila moștenire a lui Hitler.

Cu toate acestea, chiar dacă Rusia lui Putin nu este învinsă militar, darămite  de-putinizată cu forța, întrebarea – “Știai despre crimele de război?” — va fi pusă rusului de rând atunci când solicită vize, interviu pentru locuri de muncă în străinătate sau pur și simplu în conversații ocazionale cu ucrainenii sau occidentalii.

Vor adopta rușii aceeași apărare pe care au folosit-o germanii? Vor susține oare că regimul Putin le-a întrerupt accesul la toate informațiile, cu excepția propagandei și i-a alimentat forțat cu ideea că civilii neînarmați executați au fost de fapt fake news?

“Aparent, regimul Putin a făcut tot posibilul să-i înfometeze pe ruși de informații veridice. Posturile de știri independente au fost închise sau blocate pe internet. Cele încă active nu pot fi contactate fără o rețea privată virtuală”, subliniază Bloomberg.

În Rusia, în martie, cele mai descărcate patru aplicații atât pentru MacOS, cât și pentru Android  au fost VPN-urile. Dar o altă aplicație solicitată a fost messengerul criptat Telegram, probabil cea mai bună sursă disponibilă de știri necenzurate despre război.

Potrivit celor mai recente sondaje, televiziunea este principala sursă de informare pentru 50% dintre ruși, iar 45% au încredere în ea.

Pare o scuză, dar este exact ceea ce oamenii care trăiesc sub un regim autocratic spun celor care realizează sondaje – nu neapărat ceea ce cred ei cu adevărat.

Și chiar dacă datele sondajului reflectă realitatea, există o mare diferență de vârstă în privința televiziunii: tinerii se uită puțin la televizor, iar mai mult de un sfert dintre rușii adulți se bazează pe internet pentru știri și  nu au cum să se rupă de realitate.

Ei sunt cei care folosesc VPN-urile pentru a accesa surse independente de știri și pentru a se abona la canalele Telegram nefiltrate. Ei știu, de asemenea, că Google este un motor de căutare mai bun decât Yandex.

Chiar și dacă există o audiență TV pentru rușii în vârstă, și cei mai nepricepuți în tehnologie nu pot fi izolați de  comunicarea directă cu alți oameni ale căror orizonturi nu sunt la fel de limitate, indiferent de eforturile mașinăriei de propagandă a Kremlinului.

De prea multă vreme rușii au fost obișnuiți să primească “știri de sus”, de la comanditarii comuniști. Și nimeni nu a îndrăznit să le pună la îndoială, deși toată lumea știa că sunt minciuni rostogolite.

Puși în fața imaginilor masacrului de la Bucea, rușii se scarpină în cap și răspund invariabil: „Poate că e adevărat, poate că nu – de unde se știm noi?”

Ăstea nu sunt argumente și nu țin ca atare, nu ai cum să faci pe orbul și surdul într-o lume a digitalizării informației – și Rusia lui Putin nu e Coreea de Nord.

Chiar și rușii care se declară acum „păcăliți de propagandă” nu au crezut un cuvânt din ea. Și cu atât mai puțin că armata lor a atacat Ucraina ca să construiască poduri de flori cu Kievul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
780 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger