AcasăPoliticaRusia s-a autodistrus. BRICS a dezamăgit. Ar trebui afaceriștii să susțină...

Rusia s-a autodistrus. BRICS a dezamăgit. Ar trebui afaceriștii să susțină piețele în curs de dezvoltare?

În condițiile în care FMI preconizează că economia mondială va merge mai bine în 2023 decât credea chiar și în urmă cu câteva luni, „taurii” piețelor emergente spun că ar putea fi un moment bun pentru a analiza din nou economiile în curs de dezvoltare și speranțele acestora de a recupera decalajul față de lumea industrializată.

Dar “urșii” se întreabă dacă este cu adevărat momentul potrivit pentru a reveni pe piețe care sunt mai puțin previzibile decât majoritatea, într-o perioadă de incertitudine geopolitică considerabilă.

Întrebarea este deosebit de delicată pentru investitorii de retail, care ar putea să nu aibă resursele adecvate pentru a cerceta piețe care sunt adesea îndepărtate și opace.

„Considerăm că există o valoare în căutarea țărilor și regiunilor cu cea mai bună valoare din piețele emergente – dar trebuie să intrați cu ochii deschiși”, spune Mark Preskett, manager senior de portofoliu la firma de gestionare a investițiilor Morningstar. „Este foarte ușor să greșești și ca o țară să rămână în dizgrație ani de zile.”

Prea des, notează Financial Times, activele piețelor emergente sunt zguduite de furtuni globale asupra cărora nici guvernele, nici directorii de companii nu pot face mare lucru.În primele nouă luni ale anului trecut, investitorii străini – în principal instituții mari, cum ar fi fondurile de pensii, băncile și asigurătorii – au fugit de acțiunile și obligațiunile piețelor emergente la o scară nemaiîntâlnită în istoria clasei de active.

Dar în octombrie totul s-a schimbat și investitorii au revenit în forță. De la începutul lui 2023, indicele de referință MSCI Emerging Market equities se tranzacționează cu 20% sau mai mult peste minimul de anul trecut – ceea ce înseamnă că a revenit pe o piață ascendentă.

Chiar și după această redresare, acțiunile EM sunt încă cu aproximativ 30 % sub nivelul maxim atins în februarie 2021. Asta înseamnă volatilitate.Jose Mazoy, director la Santander Asset Management, spune că investitorii privați ar trebui să fie foarte atenți atunci când se aventurează mai departe și „să facă doar investiții care se potrivesc profilului lor de risc”.

Potențialii cumpărători ar trebui să țină cont de faptul că, având în vedere volatilitatea suplimentară, previziunile referitoare la piețele emergente pot da greș mult mai spectaculos decât previziunile celor tradiționale.

Ratele dobânzilor din SUA și un dolar puternic sunt o anatemă pentru investitorii de pe piețele emergente. Pe măsură ce recompensele oferite de activele care par sigure, cum ar fi obligațiunile de trezorerie americane, cresc, iar dolarul se apreciază, investițiile pe aceste piețe par mai puțin atractive.

Dimpotrivă, scăderea inflației și a ratelor dobânzilor,  un dolar american mai slab și o redresare a creșterii în China și, prin extensie, în alte economii emergente, vor aduce cantități mari de capital de investiții în căutarea unei noi case.

Dar dacă vor crește, nu toate piețele emergente vor crește împreună. Zilele în care se aștepta ca BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – să conducă creșterea globală și randamentele investițiilor în același ritm au apus de mult.Rusia s-a autodistrus ca perspectivă de investiții.

Cu toate acestea,  proiecțiile Morningstar pentru următorii 10 ani arată că  țările cu cele mai mari randamente anuale preconizate pentru piața de capitaluri proprii se află toate pe piețele emergente: Brazilia (12,9%), China (11,1%) și Coreea de Sud (10,4%), iar cele mai mari randamente preconizate pe piețele dezvoltate sunt în Germania, pe locul patru, cu 9,6%.

Ca întotdeauna pe piețele emergente, “așteptați-vă la volatilitate”, se menționează în raport. „Niciunul dintre factorii în favoarea lor nu este permanent. Pot apărea șocuri neașteptate, așa cum au apărut, în mod dramatic, anul trecut”.

În opinia lui Preskett, majoritatea investitorilor de retail nu au fost încă convinși, în ciuda recentei redresări a pieței și a perspectivelor favorabile.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
922 afisari

12 COMENTARII

  1. Un articol demn de idiotul de jacotă. Viitorul este al lui BRICS. Occidentul nu mai produce decât bășini și fumuri. Atât. Japonia și Coreea de Sud nu prea mai produc nici ele multe, deoarece și-au externalizat destule capacități de producție plus faptul că nu au materii prime.
    ÎN VIITOR VA PRODUCE CEL CE ARE MATERIA PRIMĂ ȘI ENERGIA. A se vedea ce-au pățit friții de la BASF!

    • mentalitate comunista paguboasa. si noi aveam materii prime si wenergie kakalau pe vremea psihopatului de ceasca dar produceam lucruri de extrem de proasta calitate – eu am schimbat 2 seturi motoare la 50 respectiv 100 000 km la celebra dacie 1410. de pistonas etrier blocat si discuri macate pana la service nu mai zic. toate multilateral dezvoltate. ca sa produci trebuie sa ai si creier nu doar resurse. ti se pare ca arabetii sunt mari ingineri? burj al arab a fost facut de englezoi ca toate cladirile alea de acolo.

      • ESTI M/AI PROST DE CIT PERMITE LEGEAPUPALAI IN CUR ASA MORT CUM E PE CEAUSESCU CACANAR IMPUTIT CE ESTI ,CIT DESPRE ARTICOLUL LUI JACARDEL E PROST CA SI EL EL PRIMESTE BANI PT. CIT SCRIE NU CE SCRIE .SLAVA .

    • Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

      Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

  2. Rusia s-a autodistrus!
    Vai de capul vostru!
    Ca deobicei articol de KAKAT!
    Rusia distruge capete seci pt ca are potentialul necesar!

  3. BRICKS este viitorul ,intradevar occidentul in frunte cu amerlica sint superiori la BRICS cu drogatii ,pedofiliii ,pupunarii ,trangenderii si criminalii

  4. Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca se judeca pe cliseele bankare kosher, respectiv daca bankerii nu mai fac investitii intr-o tara inseamna ca economia acelei tari este pe duca. Cliseul asta nu mai merge, multe tari printre care Rusia China , Iran, India si multe altele nu mai vor „investitii” sub forma de imprumut de la bankeri ci vor sa-si foloseasca capitalul propriu si in schimburile comerciale sa se foloseascs moneda nationala. Resursele bat monedele false occidentale, nimeni nu mao are incredere in ele.
    In felul acesta ies de sub controlulu si subjugarea bankara kosher si se pot dezvolta armonios lasandu-i pe bankeri cu buzele umflate, fara profituri doar cu previziuni false bazate pe clisee ce nu se mai aplica.
    Multumesc domnului Jacota ca aduce asemenea subiecte in discutia publica astfel incat sa le putem lamuri noi isine si sa dovedim ca putem gandi si singuri.
    Ne-am saturat de prognozele bankerilor, am vazut ca amazonul a pierdut 110 bilioane de dolari pariind pe solutia data de cel mai destept computer cuantic.
    Daca sunt asa de destepti de ce se iau dupa computere?
    Daca computerele sunt asa de bune de ce gresesc si bankerii pierd?
    O lume occidentala in plina decadere unde tampenia se joaca pe cuantic omputer.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger