AcasăPoliticaRusia, răzbunarea geopoliticii

Rusia, răzbunarea geopoliticii

Occidentul și-a subminat unitatea în fața lui Putin

La începutul mandatului, Joe Biden a încercat o punte de legătură cu Vladimir Putin. În timpul campaniei pentru 2020,  abia a menționat Rusia ca rival geopolitic al SUA. China a acaparat toată atenția.

La summitul de la Geneva cu omologul său rus din iunie 2021, Biden a făcut eforturi mari pentru a-l îndulci pe Putin, numind chiar Rusia o mare putere. Câteva săptămâni mai târziu, a retras forțele americane rămase din Afganistan, într-o mișcare care amenința să-i facă de râs președinția. Privind retrospectiv, notează Financial Times, este limpede că cele două evenimente aparent fără legătură între ele – atitudinea pozitivă a lui Biden față de Rusia și retragerea  din Afganistan – au întărit decizia lui Putin de a invada Ucraina.

În opinia lui Putin, era puțin probabil ca Occidentul să reacționeze mai decisiv la anexarea planificată de el a Ucrainei decât o făcuse la Crimeea în 2014. Astfel de neînțelegeri au caracterizat geopolitica de-a lungul timpului. În acest caz, consecințele atacului Rusiei în Ucraina – și răspunsul neașteptat al Occidentului – vor reverbera probabil ani, dacă nu chiar decenii. După 16 luni de la începerea „operațiunii militare speciale”, lumea se află într-un risc mai mare de conflict între superputeri decât în cele mai periculoase momente ale Războiului Rece.

Provocarile cu care se confruntă SUA și aliații ar putea părea insurmontabile. Prima constă în menținerea unității occidentale împotriva lui Putin. Acest lucru este pus în evidență de alegerile de anul viitor din SUA. Rareori un scrutin prezidențial a conținut rezultate posibile atât de divergente.

Dacă Biden ar fi reales, lumea s-ar putea aștepta la o oarecare continuitate în politica externă a SUA până în 2028. Dacă Donald Trump, probabilul candidat republican, ar reveni la putere în 2025, ar putea distruge unitatea occidentală.

Trump a promis că va pune capăt războiului din Ucraina în termen de 24 de ore de la preluarea mandatului. Această perspectivă, și numai aceasta, este o motivație suficientă pentru ca Putin să își mențină războiul împotriva Ucrainei pentru următoarele 18 luni, în speranța că Trump va veni în ajutorul său.

A doua provocare pentru Occident este de a crea un front comun în ceea ce privește China, fără a se ajunge la o confruntare directă. Spre deosebire de războiul din Ucraina, care trebuie să ajungă în cele din urmă la un fel de concluzie dezordonată, rivalitatea dintre SUA și China este un proiect fără sfârșit. Pentru scopurile planificatorilor strategici, nu oferă nicio concluzie naturală.

Aici, istoria nu oferă prea multe îndrumări. Cu excepția Armaghedonului, nu există niciun scenariu în care SUA sau China să devină singurul hegemon al lumii.

Pentru a-l parafraza pe fostul lider suprem al Chinei, Deng Xiaoping, Occidentul va trebui să traverseze râul pipăind pietrele, doar că malul îndepărtat nu va fi niciodată pe deplin vizibil.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
976 afisari

15 COMENTARII

  1. Este fals ca Biden Trump sau altcineva are vreo bagheta magica.Economia e blocata si razboiul nu e deloc o solutie castigatoare.Paradoxul este ca americanii nu vor razboi,rusii nu vor razboi dar e razboi ptr ca nu exista decat berbeci in varful tarilor si le place sa se dea cap in cap

      • Donald a spus.
        Sua are destule capabilitati sa faca Rusia sa inceteze razboiul daca Rusia nu intelege calea diplo.

        • Nope! Donald a spus ca dacă era el, nu era război! Cauta pe Youtube, sa vezi întâlnirea lui cu Zelensky și ce ii spune acolo. O sa ai o surpriza! :)))

          • In prima instanta da. Dar cauta mai incolo sa vezi ce spune. Nu uita Donald e ofiter al armati Sua stie ce spune.

  2. Aceia care raspindesc azi punctul de vedere Rusesc se angajeaza ferm pe calea salvgardarii Pacii, pentru cauza colaborarii si infratirii intre Popoare, pe principiul neamestecului in treburile interne , pe baza respectului si avantajului reciproc. Iar aceia care raspindesc spurcata propaganda americana se fac de bunavoie trompete ale imperialismului si razboaielor necontenite care au umplut Pamintul cu morti, vor avea nume de tradatori si vor fi blestemati din neam in neam! Din Adincuri se ridica Biruitor RUSUL! Cu Sufletul Sau de Stinca, cei care cred ca-l pot Invinge ca si cei care cred ca-l pot cumpara, se vor convinge in curind, dar prea Tirziu, ca s-au Inselat!

    Operatiunea Militara Speciala declansata de Federatia Rusa in Ukraina in Februarie 2022 este justificata, legitima, necesara si indelung asteptata intrucit SUA a organizat si efectuat Lovitura de Stat din Martie 2014 in urma careia presedintele legitim al Ukrainei , Vladimir Ianukovici , a fost indepartat de la putere. SUA a anulat astfel Memorandumul de la Budapesta semnat in 1994 de SUA, Marea Britanie si Federatia Rusa in calitate de puteri garante pe de o parte si Ukraina, Bielorusia si Kazahstan pe de alta, in care primele garantau suveranitatea, independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala celorlatle trei care astfel se angajau sa ia parte la Tratatul de Nonploriferare a Armelor Nucleare. Mai trebuie amintit ca dupa Martie 2014 regimul marioneta instalat de SUA la Kiev a declansat un razboi de exterminare si epurare etnica impotriva cetatenilor Ukrainieni vorbitori de Limba Rusa din regiunile Donetsk si Luhansk.

    • Să trăiți tovarășul (gradul)! Credeam că ridiculizezi întreaga operetă rusească, dar văd că te iei în serios. Învățământul de partid marxist-leninist își spune cuvântul! Înșiri doar prostii preluate de la Russia Today. Așa că rămâi pur și simplu jalnic.

    • Pistolarule, ai reusit sa amesteci in acelasi mesaj fragmente din discursul lui Ceausescu, al lui Codreanu si al lui Putin. O asemenea „performanta” mai rar, bibicule!

      In rest ce sa-ti spun, repeti ad nauseam aberatiile moscovite pe care le tot auzim de vreo 2 ani incoace… Hai canta, la alta masa si lasa-ne.

      • Yep! Spre deosebire de „Anonim” tu esti mai citit. Ca doar n-oi vrea acuma (ha!) sa repet „ad nauseaum” gingavelile Cartelului Politico-Militar depe Potomac. Cit despre cintatu’ la alta masa, tataie, Io nu plec d’acia decit cu picioarele ‘nainte!

        Vezi? Nici Mama Rusia nu pleaca din Crimeea si Donbas decit cu piciarele inainte … si dac’ o fi sa fie asa … plecam cu TOTII cu picioarele ‘nainte!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger