Cauta

Rusia poate să spargă apărarea Ucrainei până la vară

Capacitățile militare ale SUA și UE puse la dispoziția soldaților ucraineni nu reușesc să demonteze mașinăria de război a lui Putin

Oficialii ucraineni sunt îngroziți de faptul că avansurile rusești ar putea căpăta un impuls semnificativ până la vară, dacă aliații Kievului nu pot crește aprovizionarea cu muniție.

Ministerul Apărării din Rusia deja a  informat despre „îmbunătăţirea poziţiilor” trupelor ruse în sudul și estul Ucrainei. Forțele ucrainene se luptă să țină piept atacurilor rusești, în timp ce raționalizează numărul de obuze pe care le pot lansa.

Greșelile comise de comandanții de pe linia frontului au agravat problemele cu care se confruntă apărarea ucraineană în jurul orașului Avdiivka, care a fost capturat de ruși luna aceasta.

Putin, susținut de marea majoritate a populației,  e de neclintit: a subliniat că Rusia va face „tot posibiliul” pentru a încheia războiul din Ucraina, iar  sistemul antiaerian hipersonic nu numai că a fost pus în funcţiune, „dar este şi folosit cu eficienţă ridicată pentru a atinge ţinte deosebit de importante în cursul operaţiunii militare speciale”.

Comandații ruși au adoptat o tactică  defensivă profundă și pregătită – greu de străpuns și bază pentru operațiuni de atac. Implicațiile pentru Ucraina sunt sumbre: fără o descoperire ofensivă,  războiul terestru devine o luptă de uzură în fața unui inamic superior numeric.

Pesimismul în rândul ucrainenilor și al aliaților săi a crescut de câteva săptămâni, deoarece au văzut cum forțele rusești preiau inițiativa pe linia frontului, în timp ce ajutorul vital din partea SUA este blocat în Congres. Căderea Avdiivka și a mai multor localități din apropiere alimentează temerile că apărarea Kievului nu va mai rezista.

„Ucraina poate începe să piardă războiul în acest an”, a declarat Michael Kofman, specialist în Rusia și Ucraina la Carnegie Endowment for International Peace, în cadrul podcastului War on the Rocks.

Putin nu a renunțat la obiectivul său inițial de a cuceri marile orașe, inclusiv capitala Kiev și Odesa. Dacă forțele rusești ajung la Odesa, ar putea închide rutele cruciale de export de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră și ar putea, de asemenea, să deschidă accesul către Moldova, unde regiunea separatistă Transnistria a făcut miercuri apel la Moscova pentru sprijin politic.

În funcție de rezultatele actualei campanii, Rusia va decide dacă va continua cu o înaintare lentă sau va acumula resurse pentru o lovitură mai mare pentru a străpunge liniile ucrainene în următoarele luni.

Președintele ucrainean Volodimir  Zelenski a recunoscut că lipsa de muniții afectează situația de pe front și a avertizat că Rusia plănuiește o nouă ofensivă în primăvară sau la începutul verii.

Pe de altă parte, Rusia ar avea nevoie de mult mai mulți soldați, dar și de tancuri și avioane pentru a lansa o ofensivă, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO. Dar Occidentul uită ce resurse are Rusia – par inepuizabile.

Toată lumea spune că soarta Ucraine depinde de ajutorul occidental, dar capacitățile militare ale  SUA și UE puse la dispoziția soldaților ucraineni nu reușesc să demonteze mașinăria de război a lui Putin. Nu mai e mult până la vară.

Ultimele stiri

  • Rusia a atacat Kievul cu drone! Moscova acuză că şi Ucraina lovește teritoriul rusesc cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane
  • Horoscop – duminică, 19 mai 2024. Nativii care trebuie să aibă grijă la cheltuieli!
  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să primească vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Exit mobile version