AcasăPoliticaRusia, Oceania lui Orwell. Putin nu știe cum să câștige în Ucraina...

Rusia, Oceania lui Orwell. Putin nu știe cum să câștige în Ucraina – știe că nu poate să piardă

Marea noutate din discursul de aproape două ore al lui Vladimir Putin despre starea națiunii nu a fost suspendarea de către Rusia a noului tratat nuclear START.

Această mișcare nu a însemnat mare lucru, în afară de o umilință suplimentară pentru semnatarul său rus, fostul președinte Dmitri Medvedev, deja redus la a lătra invective ultranaționaliste pe Telegram.

Adevărata știre a fost un mesaj implicit că războiul din Ucraina nu se va sfârși prea curând și că rușii trebuie să se obișnuiască să trăiască cu el – mai ales că, în opinia lui Putin, acesta prezintă o oportunitate economică mai mare decât sacrificiul pe care îl necesită.

Faptul că Putin a ales să transmită acest mesaj la un an de la invazia rusă în Ucraina înseamnă că nu are nicio idee despre cum va câștiga Rusia – și că, în lipsa unor opțiuni mai bune, a decis să sublinieze că nu îl deranjează un război lung.

Mesajele stăpânului de la Kremlin descriu o țară blocată între victorie și înfrângere, vinovăție colectivă  și sfidare colectivă –  și o dependență tot mai mare de China. Pur și simplu, Rusia este incapabilă să se elibereze de propria mizerie autoprovocată.

Pentru „adevărații luptători” din comunitatea de afaceri rusă, a predicat Putin, plecarea concurenților occidentali va deschide nenumărate noi nișe de piață, cu o mulțime de resurse ieftine furnizate de guvern. O adevărată narcoză pentru săraci.

Faptul că  președintele rus a petrecut atât de mult timp cu chestiuni care nu aveau legătură cu războiul a fost în mod clar menit să creeze impresia că afacerile continuă ca de obicei – în noi circumstanțe permanente sau cel puțin de durată. În schimb, oricât de dezechilibrat ar suna, a proiectat sentimentul că îi place de fapt ceea ce se întâmplă.

Și îi place pentru că această Rusie, izolată de Occident, axată pe autosuficiență și pe recâștigarea „teritoriilor istorice”, o țară în care disidenții sunt tratați ca niște trădători, iar armata este în permanență în acțiune, este țara pe care și-a dorit mult timp să o conducă. În această țară, ca și în Oceania lui Orwell, un război etern în fundal este norma;  ceea ce este necesar pentru a menține populația docilă.

Visul lui Putin de a fi un împărat în război este nesustenabil dacă pierde războiul – dar Putin pare să excludă orice gând al unei victorii ucrainene, crezând cu tărie în avantajul de mărime al Rusiei și în răbdarea legendară a poporului rus, care a rezistat remarcabil de bine în acest an.

Un război de uzură – și fără sfârșit. Putin l-a căutat îndelung. Și nu are de gând să-i pună capăt atâta vreme cât va rămâne la frâiele conducerii Rusiei.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
457 afisari

26 COMENTARII

  1. 1. Rușii trebuie să se obișnuiască să trăiască cu el = este ca si cum ai muri in somn si te trezesti mort :)))
    2. Faptul că Putin a ales să transmită acest mesaj la un an de la invazia rusă în Ucraina înseamnă că nu are nicio idee despre cum va câștiga Rusia – și că, în lipsa unor opțiuni mai bune, a decis să sublinieze că nu îl deranjează un război lung = Au mai trecut prin 10 ani de razboi in Afganistan si doua razboaie cecene, primul a tinut 2 ani.
    3. Rusie, izolată de Occident, axată pe autosuficiență = O sa vedem un imens platou de filmare, Mad Max varianta ruseasca
    4. Visul lui Putin de a fi un împărat în război = normal ca el sta la caldurica si mananca icre negre, bea sampanie, etc.

    • Te-ai trezit, cretinule?! Puți de atâta prostie. Madmaxu’ lu’ mă-ta de imbecil. Mănânci ra hat cu găleata….

    • Putin nu poate pierde razboiul. Daca va fi incoltit va arunca nuclearele. Voi romanashii sunteti tantalai.

    • Și o UE în ruine la mâna unor sataniști globalisti,oe astacaibuitatcsa o menționezi gustere sorosist

  2. alex si tu si jacota sunteti mai prosti ca noaptea sunt convins ca nu ati citit expunerea lui PUTIN alupigus la amindoi.SLAVA

    • Cine mortii ma-tii esti sa te bagi in seama, ma? Sa-mi bag puula in Putin si in poporul rus! Putin poate sa vomite cat vrea, eu intru aici si citesc rezumatul unui articol de presa pro rus. Sugi puula!

      • Nu ,tu intri aici ,că așa ai primit ordin de sluga de la vre,un ONG sorosit ,tu esti un leșinat trotinetar fără creier care si,a vândut sufletul pt câțiva firfirei

      • Daca ti-ar imprumuta Putin doi neuroni de la el, ti-ai ridica si tu IQ-ul la nivelul unui retardat!

  3. Dementule,s-au facut externari la Socola?Suge-o ucrainenilor ca deja ne iau Delta si gurile Dunarii curand poate si toata Dobrogea .Tu nu esti roman esti unimputit de nazist ucrainean impuiat pe aici.

  4. ” Un razboi de uzura – si fara sfarsit . Putin l-a cautat indelung . Si nu are de gand sa-i puna capat atata vreme cat va ramane la fraiele conducerii Rusiei „. Cu ce consecinte pentru poporul rus ?

    • Intrebare copilareasca, deoarece consecintele se stiu: dupa ce Rusia va distruge Occidentul, va veni randul Rusiei sa fie distrusa. La fel se va intampla si cu celelalte doua imperii care o vor urma.

  5. Dumnezeu ne-a spus de nenumarate ori cum va evolua lumea, dar exista unii oameni care tin cu tot dinadinsul sa faca pe „profetii”, ca sa para si ei dastepti.
    Bai loazelor,
    1. Rusia a castigat DEJA razboiul cu NATO din Ucraina.
    2. Ucraina se va alatura Rusiei contra Occidentului, deoarece nu are alta alternativa.
    3. Dupa Ucraina, Rusia se va ocupa de tarile din B9 si Peninsula Scandinava, pentru a impinge linia fronului.
    4. SUA vor sta deoparte si nu vor intra in conflict direct cu Rusia. Si de ce nu ar face-o, din moment ce se gasesc atat de multi cretini care sa devina carne de tun pentru apararea intereselor hegemonice ale americanilor!
    5. Doar trei tari vor scapa intregi din aceasta noua conflagratie globala, Grecia si Ciprul fiind doua dintre ele.
    6. Rusia va lua locul SUA, apoi locul Rusiei va fi luat de China, iar locul Chinei va fi luat de Israel. Si cu asta lumea se incheie!

  6. Putina,dementule,criminalule,ai invadat Ucraina si ai instalat acolo o ” operatiune speciala ” de tocat flacai rusi pe banda rulanta. Cand a navalit Hitler NAZISTUL peste voi,normal ca nu v-a convanit. Dar ce tie nu-ti place,altuia nu-i face. Asa ca dupa ce vor mai muri zeci de mii de ostasi rusi,dar si mii de civili,copii nevinovati ucraineni,fortat de ” marili rezultate „,o sa-ti iei coada intre picioare,si o sa te cari acasa.Dasfidania.E,atunci sa te vedem daca o sa-ti tragi un glont in dovleac la fel ca Hitler. Pe care-l urmezi pas cu pas mai ales la morti si la propaganda.” Fraierii ” ostasi rusi trimisi la moarte ingheta,dardaie flamanzi prin transee,iar tu imbracat,echipat de mare lux,trombonesti,prostesti lumea in fata .Cateva minute,din cauza de frig,ca daca era vara,trombonei pana la toamna. La fel ca Ceausescu si poporul,Putina si poporul.O sa putrezesti dreacului in Iad,te asteapta acolo cu drag si nerabdare tatucul Stalin,fiorosul Beria,Mentorul Hitler si alti criminali nazisti,Mao,Lon Nol,Pol Pot,Fidel,Mobutusesesecu Cucungbendu,Vazabanga,Musolini,soferul bolsevic Presdintele Venezuelei,si alti nenorociti care au oropsit popoare intregi.

  7. Dupa logica ta de dobitoc la rusi mor doar soldatii ,la ucraineni doar civilii sau copiii.In enumerarea ta „obiectiva” lipseste criminalul Bandera care l-a speriat chiar si pe Himmler.In final un sfat :nu ii cheltui toata leafa de la Soros pe prafuri si bautura.

  8. În fine un articol echilibrat. Asta în ipoteza în care situația rămâne statică.

    Există și varianta – probabilă – ca oboseala și uzura armatei roșii să-i împingă pe ruși înapoi în granițele pe care au încercat să la mute, fără succes. Însăși conceptul de „granițe istorice”, vehiculat recent de Putin, e profund retrograd, guvernat de un imperialism de secol 18, demult depășit.

    Într-o asemenea variantă, mișcarea de recul ar putea să ducă la disoluția Federației Ruse, rămânând un ciot rusofon, fără o parte de cele 85 de republici sau regiuni „autonome”. Adică vor deveni cu adevărat autonome. Le-o doresc!

  9. Ce ,jegule,ti-au trecut reactiile vaccinului ca disparusei o vreme ,credeam ca ai mierlit-o.Acu ai dat-o pe rusi.Futu-va-n gura de lachei imputiti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger