AcasăPoliticaRusia nu mai are vâna unei superputeri. Greșelile strategice ale lui Putin

Rusia nu mai are vâna unei superputeri. Greșelile strategice ale lui Putin

O parte din populația rusă îl consideră pe Vladimir Putin drept salvatorul după care tânjește de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Pe plan extern, Putin este văzut ca un președinte dur, pozând macho la bustul gol, cu pușca în bandulieră:  își  urmărește necruțător dușmanii(și interesele). Dar această imagine a eficienței ascunde, de fapt, un om care s-a afundat pe un drum plin de greșeli strategice.

Prima greșeală este însăși “operațiunea specială” lansată împotriva Ucrainei. Deși s-a transformat într-un război la scară largă, Putin nu recunoaște această realitate. Se poartă de parcă ar fi vorba un conflict în care Rusia este țara invadată și este nevoită să se apere de trupele lui Volodimir Zelenski.

A doua greșeală este percepția că NATO este o amenințare potențială sau existențială la adresa securității și intereselor strategice ale Rusiei. La modul serios, cine ar putea să atace  Rusia? Nimeni. Niciun document formal sau legal nu clasifică faptul că Occidentul a promis Rusiei să nu extindă NATO. Putin știa asta, dar distorsionează realitatea pentru  a ajuta la menținerea unui consens anti-occidental acasă. Mai degrabă destrămarea Uniunii Sovietice a precipitat extinderea alianței nord-atlantice.  Mai știe că Ucraina nu  o să adere la NATO prea curând, deoarece Occidentul este mulțumit să o păstreze ca stat tampon în fața Rusiei.

A treia greșeală a lui Putin este amenințarea nucleară, care nu ar trebui să fie fie folosită ca element de putere în niciun discurs, indiferent de unde provine, pentru că este o afacere mortală. Angajându-se în strategii militare agresive și folosind în mod deschis retorica nucleară, Putin a sporit inutil tensiunile și a creat o atmosferă de instabilitate.

Un astfel de comportament nesăbuit pune în pericol securitatea regională și chiar poporul Rusiei.Războiul nuclear nu lasă pe nimeni în viață, dar Putin crede că ar putea desfășura toate armele  nucleare strategice înainte ca Occidentul să se gândească măcar să le desfășoare pe ale sale. Armata rusă a dovedit că este sub nivelul concurenților săi strategici.

Nu în ultimul rând, a patra greșeală comisă de Putin este ambiția sa nemăsurată de a restabili statutul Rusiei de superputere globală, deși este limpede că a pierdut de mult meciul cu SUA și China. Pur și simplu, nu pricepe că închegarea unei noi URSS este o fantasmă.

Este de înțeles ca un lider să caute să sporească influența țării sale, dar acțiunile lui Putin au făcut mai mult rău decât bine. În loc să atragă respect și admirație, Rusia s-a confruntat cu o condamnare internațională fără precedent, și-a deteriorat reputația și este din ce în ce mai izolată. Nu mai are vâna unei superputeri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor