AcasăPoliticaRusia, de la Lenin la Putin

Rusia, de la Lenin la Putin

În ianuarie 1924, la câteva zile după moartea lui Lenin, fondatorul Uniunii Sovietice, Vladimir Mayakovsky, un poet extrem de popular pe atunci, îi liniștea pe ruși cu aceste cuvinte: „Lenin a trăit, Lenin trăiește, Lenin va trăi!”. A trecut un secol, iar Vladimir Ilici Lenin este doar o amintire răzleață prin Rusia modernă. Percepția omului de rând s-a schimbat, dar viziunea care guvernează Kremlinul a rămas aceeași. La Moscova, și timpul a înghețat.

Imaginea lui Lenin nu mai este, azi, omniprezentă în spațiul slav. Mausoleul din Piața Roșie, unde trupul îmbălsămat al primului lider socialist din lume este expus publicului, nu mai reprezintă un loc de pelerinaj, cum era în trecut. Deschis doar 15 ore pe săptămână, atrage mult mai puțini vizitatori decât Grădina Zoologică din Moscova, remarcă jurnaliștii de la ABC care au vizitat capitala Federației Ruse.

Situația este similară și în restul țării. Cultul lui Lenin s-a stins în Rusia modernă. Multe dintre statuile care-l înfățișează pe fondatorul URSS au fost vandalizate. De exemplu, statuia din stația „Finlanda” (Sankt Petersburg), care comemorează întoarcerea lui Lenin din exil, a fost lovită de o bombă, iar gaura apărută în spatele monumentului nu este reparată nici în prezent.

În plus, multe străzi și localități care purtau numele lui V.I. Lenin au fost rebotezate.

Până și Putin se dezice de Lenin

Ideologia pe care Lenin a susținut-o și care s-a răspândit pe un teritoriu atât de vast este un spectacol secundar în Rusia modernă.

„Lenin s-a dovedit a fi complet de prisos și inutil în Rusia modernă, în Rusia anilor 2000”, afirmă istoricul Konstantin Morozov, de la Academia Rusă de Științe.

Până și Vladimir Putin pare că se dezice de politicile lui Lenin. Sau este doar o imagine vândută Vestului, căci la Kremlin mâna forte controlează tot și nu de ieri, de alaltăieri, ci de mai bine de 100 de ani.

„Ca urmare a politicii bolșevice a apărut Ucraina Sovietică. Chiar și astăzi Ucraina poate fi numită «Ucraina lui Vladimir Ilici Lenin». El este autorul și arhitectul (n.r. – Ucrainei)”, a spus Putin într-un discurs rostit cu trei zile înainte de atacarea Ucrainei. Atacul la adresa fostului lider comunist a șocat pe toată lumea, dar analiștii înțeleg din asta că Vladimir Putin lucrează la propria-i statuie.

Anul trecut, „Țarul” a plusat afirmând că a fost plantată „cea mai periculoasă bombă cu ceas” când s-a permis Ucrainei să se separe de Rusia.

Totuși, el rămâne conștient de reținerea emoțională pe care mulți ruși o mai păstrează pentru Lenin și nu susține inițiativele care apar periodic de a scoate trupul fostului conducător din mausoleu. „Cred că ar trebui să rămână așa cum este, cel puțin atâta timp cât există destul de mulți oameni care își leagă viața, soarta, precum și anumite realizări de epoca sovietică”, a închis subiectul Putin.

Doar Partidul Comunist mai este nostalgic după Lenin. Liderul Gennady Zyuganov a declarat că Lenin e încă „viu” – „Au trecut 100 de ani de la ziua în care inima lui mare și amabilă s-a oprit, iar acum începe al doilea secol al nemuririi sale”. Răspunsul rușilor: doar câteva voturi pentru comuniști – 16% din locurile din Parlament, mult sub partidul președintelui Putin, Rusia Unită.

Moartea lui Lenin, la 53 de ani

Vladimir Ilici Lenin s-a stins din viață la 21 ianuarie 1924, la vârsta de 53 de ani. Văduva lui, Nadezhda Krupskaya, a cerut ca el să fie îngropat într-un mormânt convențional. Dar, la o întâlnire a Biroului Politic al Partidului Comunist, Iosif Visarionovici Stalin a înaintat propunerea de a păstra corpul lui Lenin timp de câteva secole.

Ideea i s-a părut ofensatoare lui Leon Troțki, cel mai apropiat om de Lenin, care a comparat-o cu sfintele moaște expuse de Biserica Ortodoxă Rusă. Dar Stalin anticipase valoarea analogului secular pentru un om de nivelul lui Lenin.

Se pare că, la priveghiul liderului, temperatura la Moscova ar fi coborât până la -30 de grade Celsius, blocând descompunerea trupului lui Lenin. Asta i-a inspirat pe comuniști să construiască rapid un mic mausoleu din lemn în Piața Roșie. Ulterior, ei au decis să-i păstreze intact corpul, îmbălsămându-l, spre a fi expus tuturor rușilor dornici să-l vadă.

În 2024, soldații Gărzii de onoare, ale căror rotații pas în defilare fascinau vizitatorii, au fost îndepărtați de lângă mausoleu.

Lenin este încă acolo, doar că mai greu de văzut. Și prea puțin interesant pentru rusul modern.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
559 afisari

5 COMENTARII

  1. Lenin care era bolnav de sifilis, in ultimii ani avea o dementa avansata, ascunsa desigur poporului rus. Exista fotografii facute din acea perioada.

  2. Asta e comunismul.
    Te ingroapa la decizia partidului, nu la cererea familiei.
    Putin daca se „dezicea”, il ingropa nu spunea ca nu exista diferente intre moastele sfintilor si cadavrul lui Lenin.

  3. Lenin, ca si Hitler, se spune ca au avut sânge de khazar. Asa ca independenta Ucrainei, permisa de Lenin, se pare ca nu a fost întâmplătoare, pentru ca Imperiul Khazar distrus de rusi, nu se putea reface în granițele URSS, dar in granițele Ucrainei s-ar fi putut, evident cu ajutorul Ocultei khazare. Și asta a încercat familia Rothshild, creditoarea actualei Ucrainei, prin intermediul pionilor ei khazari, Zelenski și prin șeful partidului care l-a susținut la prezidențiale pe cel ce se crede micul Napoleon. Și pentru asta se omoară acum slavii adică frații între ei. Adică pentru ca khazarii din Ucraina voiau sa pună mana pe bomba atomica și sa aducă NATO în coasta Rusiei și la Moscova, dacă era posibil! Părerea mea

  4. Numai un globalist satanist il poate asocia pe Putin cu Lenin si pe Rusia cu URSS!

  5. Tata lui Hitler purta numele mamei (Maria Anna) Schicklgruber ca era fiu nelegitim, nu era trecut tatal in registrul de natalitate..Ea a fost servitoare in casa unei familii de evrei din Graz;fam. mayer amschel, care apoi si-a schimbat numele de fam. in scutu’ roshu. Si ca fiul de 19 ani al familiei Leopold Frankenberg ar fi fost tatal lui Alois. Viitorul Adolf! Intre timp mama sa se casatorise cu un anume Hiedler care apoi e transformat in Hitler.Iar Alois Schicklegruber Hiedler devine Adolf Hitler. Cum ca Hitler ar fi o derivatie a numelui Hiedler..Lenin in timpul revolutiei din oct./noiembrie 1917 in care Rusia devine URSS, traia in Elvetia in huzur! Repede e trimis de spionajul westic (german si elvetian)sa preia conducerea revolutiei si sa instaureze comunismul in Rusia aka URSS. Ceea ce a si reusit..Comunismul ca si neocomunsimul are scopul de a distruge Crestinismul si de al lasa pe om fara subzistenta ,sa fie total dependent de stat in ce priveste hrana! Cei ce au trait pina-n 1989 stiu despre ce vb.! Acum la fel elita incearca sa provoace foamete distrugand agricultura ,zootehnia, etc. Cei ce au un petic de pamant vor supravietui, restul vor fi la mana/mila elitei, care ce sa vz! Nu are mila!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger