Vladimir Putin a aprobat planurile bugetare, crescând cheltuielile militare din 2025 la niveluri record.
Aproximativ 32,5% din bugetul postat pe un site guvernamental a fost alocat pentru apărarea națională, ajungând la 13,5 trilioane de ruble (peste 145 de miliarde de dolari), față de 28,3% raportat anul acesta. Potrivit CBS, legiuitorii din ambele camere ale parlamentului rus, Duma de Stat și Consiliul Federației, au aprobat deja planurile în ultimele 10 zile.
Invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022 este cel mai mare conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial și a epuizat resursele ambelor părți. Kievul a primit miliarde de dolari în ajutoare de la aliații săi occidentali, dar forțele Rusiei sunt mai mari și mai bine echipate, iar în ultimele luni armata rusă a împins treptat trupele ucrainene înapoi în zonele estice.
Volodimir Zelenski a sugerat într-un interviu că „faza fierbinte” a războiului ar putea lua sfârșit dacă Ucrainei i s-ar oferi aderarea la NATO.
Consilierul pentru Securitate Națională al administrației Biden, Jake Sullivan, a declarat la „Face the Nation with Margaret Brennan” că „viitorul Ucrainei ar trebui să fie determinat la masa negocierilor prin deciziile ucrainenilor, nu impus din exterior de Statele Unite sau de oricine altcineva.” Totuși, Biden „va oferi Ucrainei uneltele de care are nevoie.”
Nu e clar ce a vrut să spună Sullivan, poate că este vorba de rachetele americane ATACMS, deși nu vor schimba prea mult situația pe câmpul de luptă.
În orice caz, afirmațiile lui Zelenski despre o Ucraină în NATO sunt pure baliverne. Pe lângă faptul că acceptarea unui nou membru al alianței necesită consimțământul unanim al membrilor existenți, Occidentul fricos nu va risca o astfel de manevră deoarece va duce la o ciocnire directă cu Rusia.
UE vorbește în dodii
Noul președinte al Consiliului European, Antonio Costa, și șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, au sosit la Kiev duminică. Vizita lor are loc în contextul în care îndoielile se adâncesc cu privire la ceea ce poate aștepta Ucraina de la o nouă administrație americană condusă de Donald Trump.
Tot duminică, trei persoane au murit și alte opt au fost rănite în orașul sudic Herson când o dronă rusească a lovit un microbuz. Între timp, numărul răniților în atacul cu rachete de sâmbătă din Dnipro, în centrul Ucrainei, a crescut la 24, dintre care șapte în stare gravă. Patru oameni au fost uciși.
„Din prima zi a războiului, UE a stat alături de Ucraina”, a postat Costa pe X. Oare așa să fie? A livrat UE arme ”din prima zi”? Corporațiile europene au tăiat afacerile cu Rusia? Brandurile și mașinile de lux au părăsit Moscova? Oligarhii au rămas fără bani și putere? A renunțat Germania la gazul rusesc? L-a supărat America cu ceva pe Putin? Și Zelenski visează la NATO !
Cine a bagat ba razboiul in europa civilizata care nu e lumea a treia??? Sa se aleaga de ei praful si pulberea ca nu au nimic sfant!!!
Spre desebire de HEGEMON ,CONGLOMERATELE si ORGANIZATIA NAZISTA-TERORISTA N A T O, care cheltuiesc de 100 de ori mai mult decit Rusia, cheltuieli care sunt folosite la rasturnari de guvern violente, cum e Ucraina, la ,, interventii militare, chipurile, sa aduca democratia, cum sunt:Irakul, Afganistanul, fosta Iugoslavie, etc, Rusia in comparatie investeste pentru APARARE, ceea ce e foarte LOGIC SI NORMAL, findaca HRGEMONUL SI NATO urmaresc distrugerea Rusiei, cu scopul de a pune mina pe bogstiile Rusiei, HEGEMONUL SI CONGLOMERATELE NU SUNT OBISNUITI SA PLATEASCA PENRU A OBTINE DEVA, EI JEFUIESC, SAU MA ROG FURA.