Cauta

Rotația cadrelor, o afacere de familie: marea împărțeală a posturilor de conducere din UE

Alegerea noii conduceri a UE funcționează după principiul rotației cadrelor - pleacă ai noștri, vin ai noștri

Atunci când cardinalii aleg un nou papă în urma unor negocieri de culise,  la Vatican apare un nor de fum alb. Atunci când liderii UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a repartiza funcțiile de conducere ale blocului, emit un comunicat de presă. Este singura diferență.

 Joi, acești lideri vor aproba cele trei posturi de conducere, notează Politico. Începând de marți, Ursula von der Leyen (Germania), Antonio Costa (Portugalia) și Kaja Kallas (Estonia) au fost desemnați de negociatori pentru cele mai înalte funcții din cadrul Comisiei Europene, al Consiliului European și al serviciului de politică externă. O  afacere de familie.

Primează interesele

Alegerea  noii conduceri a  UE are reguli nescrise, deoarece primează interesele, cum altfel? La fel ca un conclav papal, se bazează pe tradiții de lungă durată și pe discuții de taină. La Roma, unii intră  cardinali și ies  episcopi. La Bruxelles, unii intră ca foști lideri naționali și ies  înalți funcționari UE. Și apar lupte intestine.

Giorgia Meloni e supărată: a criticat acordul între Partidul Popular European(PPE), socialiști și liberali pentru a-și împărți principalele trei funcții din UE. Îi acuză că ignoră  dorințele exprimate de votanți la recentele europarlamentare și pledează pentru “o Europă mai puțin ideologică”. Ce-o fi asta? Cum să vorbești de ideologie, când blocul comunitar a demonstrat că nu o are, fragmentat și măcinat de dezacorduri politice și economice?

Pleacă ai noștri, vin ai noștri

Dar cum rămâne cu cei 373 de milioane de cetățeni eligibili să voteze? I-a întrebat cineva ce părere au despre prestația clasei politice de la Bruxelles? Nu se riscă nimeni, pentru că răspunsurile ar arăta o listă interminabilă de nemulțumiri și dezamăgiri.

Deși toți cei 27 de lideri naționali vor fi prezenți joi în sală, grupul care va lua deciziile este mult mai restrâns și reprezentativ pentru raportul de forțe preelectoral. Șase negociatori din trei grupuri politice – centru-dreapta, socialiștii și liberalii – au convenit deja asupra trioului de lideri, așteptându-se ca ceilalți să semneze acordul la sfârșitul acestei săptămâni.

În schimb, premierul ungar Viktor Orban a atacat vestea că cei șase negociatori au ajuns deja la o înțelegere, spunând: „Înalții funcționari ai UE ar trebui să reprezinte fiecare stat membru, nu doar stânga și liberalii”.

Refuzul lui Orban și al altor critici ai autorității Bruxelles-ului de a ocupa locuri la masa negocierilor – în ciuda câștigurilor obținute în alegerile din iunie – se bazează pe „presupunerea facțiunilor pro-UE că doar ele dețin proiectul”, a declarat Alberto Alemanno, profesor de drept UE la HEC Paris. Adevărat a grăit.

Politico mai scrie că, pentru cei 27 de lideri, primul obiectiv informal pe care îl urmăresc este “echilibrul politic”. În interesul lor, firește, de vreme ce marea împărțeală a posturilor – și a banilor- funcționează după principiul rotației cadrelor. Pleacă ai noștri, vin ai noștri.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version