AcasăPoliticaRomânia, singura țară din Europa cu pază armată la alegeri

România, singura țară din Europa cu pază armată la alegeri

Zeci de mii de polițiștii, puși să păzească, aberant, niște hârtii

Sindicaliștii din poliție semnalează faptul că România este singurul stat din UE care obligă angajații Ministerului Afacerilor Interne să asigure paza secțiilor de votare și a buletinelor de vot înainte de alegeri. Aceștia susțin că se fac cheltuieli enorme și fără sens, având în vedere că polițiștii trebuie plătiți în plus pentru aceste activități.

România este singurul stat european în care votul democratic se desfășoară sub pază armată, atrag atenția sindicaliștii din MAI. ”Să ne spună și nouă cineva în ce țară se mai păzesc secțiile de vot cu o zi înainte, secții în care sunt niște hârtii și unde ați văzut undeva în Uniunea Europeană că sunt păzite cu pistoalele niște hârtii 24 de ore din 24. Practic, cu o zi înainte de vot, polițiștii trebuie să vină să facă pază la acele aproape 19.000 de secții de votare din țară, pentru că acolo au fost aduse buletinele de vot. Mai mult de atât, sunt unii președinți de secții de votare care sigilează școala și îi lasă pe prostul de polițist și pe jandarm fără posibilitatea de a se duce la toaletă, de a bea apă. Iar de părăsit postul nu au cum s-o facă pentru că îi bagă ăștia la pușcărie. Asta se întâmplă de ani de zile la alegeri. Se fac niște eforturi și financiare și umane aiurea, pentru că ar putea foarte bine să se organizeze duminică dimineața, să aducă buletinele de vot. Nu înțeleg de ce trebuie să pună pază armată cu o zi înainte, că nu le fură nimeni buletinele de vot și, oricum, ar vedea președintele că nu sunt buletinele acolo. Asta este o bazaconie, bani aruncați pe fereastră. Plătesc 19.000 de polițiști pentru o noapte fără niciun fel de justificare reală. Plus de asta, nu avem oameni și sunt polițiști suprasolicitați, care intră sâmbăta seara și ies duminică noaptea. Nici paza în ziua de votare nu se justifică, pentru că atunci când cineva vrea să facă vreo neregulă la vot face și cu polițistul de față. Iar pentru cei care să presupunem că sunt recalcitranți, vin în stare de ebrietate la vot, se pot asigura patrule în apropierea secțiilor care să intervină în astfel de cazuri”, ne-a declarat Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Polițiștii cer plata imediată a orelor suplimentare

Sindicatele polițiștilor au solicitat MAI plata imediată a orelor suplimentare, depășirea programului normal de lucru doar cu acordul lucrătorului, dispunerea măsurilor care se impun astfel încât toți polițiștii angrenați în misiune să-și poată exercita dreptul la vot, inclusiv cei delegați, condiții civilizate, decente și acces la grupuri sanitare, pentru polițiștii care vor fi repartizați la secțiile de votare, precum și asigurarea mijloacelor de protecție individuală. ”Am solicitat ministerului ca timpul de lucru pentru care se vor acorda sumele cuvenite să fie calculat de la momentul plecării din localitatea în care polițistul își desfășoară activitatea de bază, și nu de la momentul ajungerii la secția electorală unde a fost repartizat în misiune. De asemenea, misiunea se consideră încheiată în momentul revenirii la sediul unității/subunității, și nu în cel al plecării de la secția de votare. Până acum în aplicarea legii, șefii din MAI acționau împotriva reglementărilor, în sensul că pontau timpul de lucru de la ora sosirii la locul în care era delegat și atunci omul pierdea, una, două sau trei ore, pierdea transportul. Pentru activitățile desfășurate în timpul votării, fiecare polițist ar trebui să primească, în plus, la salariu, circa 200 de lei”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
914 afisari

5 COMENTARII

  1. Cand vezi cum isi dau unii cu parerea despre Coreea de Nord mai ca te apuca sila.La cat de orbi suntem nu vedem ca Coreea de Nord este la noi acasa.Cu deosebirea ca in loc de cei 200 de lei pe care ii cere Kim Ir Coarna ,celalat Kim mai gras i-ar fi dat un sut in dos.Romania e plina de „patrioti” care o iubesc atata vreme cat ii umple de bani.

  2. La ce bun? Care sa fie scopul? Noi suntem o exceptie intre state, din toate punctele de vedere. In rau.

  3. @ Dacă lucrătorii ai MAI au permis tulburarea liniștii și ordinii publice de către participanții la alegeri, manifestații neautorizate, și dacă au participat activ la la manifestațiile neautorizate ale celor ce și-au „anunțat victoriile”, la ore târzii din noapte, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger