AcasăPoliticaRomânia se cam leapădă de NATO! MApN: Slava Ucraina, Slava UE!

România se cam leapădă de NATO! MApN: Slava Ucraina, Slava UE!

România se obligă să meargă cu Ucraina până la capăt

Ministerul Apărării Naționale, în deplin acord cu Senatul, a comunicat oficial către UE că România rămâne ferm angajată în continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina, pe motiv că Federația Rusă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității europene și euroatlantice. Totodată, NATO este trecut în plan secundar, iar Uniunea Europeană preia rolul esențial în asigurarea securității și apărării europene, mai arată MApN.

Senatul României a emis o Hotărâre oficială referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind politica de extindere a UE. În mod absolut șocant, în document este trecută poziția țării noastre în ce privește Ucraina, poziție exprimată de Ministerul Apărării Naționale și susținută de Senat.

Astfel, în contextul în care Federația Rusă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității europene și euroatlantice, România rămâne ferm angajată în continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial. Mai mult, noua politică de apărare a UE apare și în Hotărârea Senatului, care detronează rolul principal al NATO în asigurarea securității europene.

”Războiul de agresiune purtat de Federația Rusă asupra Ucrainei a reconfirmat rolul central al NATO pentru securitatea europeană, demonstrând și faptul că UE are un rol esențial în asigurarea securității și apărării europene, complementar acțiunilor Alianței Nord-Atlantice”, se precizează în documentul citat. Totodată, Senatul și Ministerul Afacerilor Externe au comunicat UE că România susține asistența multidimensional cuprinzătoare acordată de Comisie Ucrainei, Republicii Moldova și regiunii Balcanilor de Vest, care va sprijini partenerii UE pe parcursul lor european, inclusiv în ceea ce privește integrarea graduală și creșterea convergenței cu UE.

România sare la gâtul Serbiei

În Hotărârea Senatului se recomandă ca în Comunicarea Comisiei Europene, referitor la Serbia, în privința respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, să fie menționată explicit necesitatea ca autoritățile de stat sârbe să introducă studiul limbii române și al elementelor culturii românești în programa curriculară de învățământ pentru etnicii români din Serbia de Răsărit (Timoc). Totodată, Senatul a cerut Serbiei să acorde autorizații de construcții pentru lăcașuri de cult/biserici/capele în care etnicii români timoceni să poată oficia slujbe religioase în limba maternă română, în paralel cu renunțarea, de către respectivele autorități de stat sârbe, la măsurile de inventare și promovare a așa-zisei limbi „vlahe”, diferită de limba română, și a așa-zisului popor „vlah”, diferit de națiunea română, inclusiv în formularele de recenzare la recensăminte, drept condiții pentru avansarea parcursului statului sârb spre UE.

În ce privește Ucraina, cu învățământul în limba română și slujbele în biserici efectuate în limba română, având în vedere prigonirea minorității române din această țară, senatorii nu au amintit absolut nimic. În schimb, referitor la Albania, în privința necesității de intensificare a ritmului reformelor, pe palierul respectării drepturilor de proprietate, senatorii au solicitat să fie menționat explicit cazul „Casei Nicolae Iorga” din Saranda – Institutul Român din Albania de Studii și Cercetări Arheologice, proprietate care trebuie retrocedată statului român drept condiție pentru avansarea parcursului statului albanez spre UE.

Slava UE

Hotărârea Senatului mai cuprinde o serie de laude la adresa evoluțiilor înregistrate în cadrul procesului de extindere, prin intermediul Planului de creștere pentru Balcanii de Vest, al Facilității pentru Ucraina și al Planului de creștere pentru Republica Moldova.

”România împărtășește constatările actuale ale Comisiei și accentul pus asupra importanței obținerii unui progres constant în derularea reformelor necesare avansării parcursului european al partenerilor, în special în domeniul elementelor fundamentale care vizează statul de drept, independența și funcționarea sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, orientarea strategică către UE a candidaților și alinierea la PESC”, se mai arată în documentul Senatului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.966 afisari

4 COMENTARII

  1. Conducătorii României continua trădarea și acționează împotriva dorinței și intereselor poporului român tragind țară în război că să apere Ucraina

  2. Nu e rau ca cerem drepturi pentru fratii nostri aflati in afara vranitelor, dar trebuia facut la fel si pentru fratii din Ucraina. Rusia nu este o amenintare pentru noi, iar Ucraina nu trebuie sprijinita.

  3. Nu pot să mai accept atâta prostie sau trădare din partea conducătorilor noștri.Pe ce se bazează concluzia atât de categorică că : Federația Rusă este o amenințare iminentă la adresa țărilor Europei ? Eu zic că pe nimic.Din experiențele ISTORIEI niciodată Rusia, sub toate regimurile ei,nu a atacat țări europene.Dimpotrivă,de-a lungul timpului,Polonia,Imperiul Francez condus de Napoleon sau cel german condus de Hitler au atacat Rusia.Se cunoaște sfârșitul acestor războaie și consecințele tragice ale acestora.Văd că acești belicoși nu au învățat nimic din istorie.Mai mult,România modernă și-a câștigat INDEPENDENȚA la 1877 de sub jugul turcesc cu sprijinul militar al Imperiului Țarist Rus.Dobrogea a fost cedată de Imperiul otoman României in urma presiunilor Rusiei la schimb cu teritoriul din sudul Basarabiei.După părerea mea un schimb avantajos pentru noi.Așa că,s-o lăsăm mai încet cu războiul împotriva Rusiei și să ne vedem de ale noastre.Conflictul ruso-ucrainean este la urma urmelor o reglare de conturi intre Rusia și satelitul ei creat artificial după Marea lor Revoluție Bolșevică de la 1917 iar așa zisele teritorii ucrainene din nordul Mării Negre au fost cucerite de către Imperiul țarist de la turci care, sigur,le-au cucerit de la alții.Ucraina le-a primit în dar de la LENIN,STALIN HRUȘCIOV și GORBACIOV care ,din câte știu eu,au fost conducători ai Imperiului Rusesc.Așa cum a primit în dar și teritorii luate cu japca de la Polonia, Slovacia,Ungaria și România,și,pe care nici măcar nu se gândește să le înapoieze adevăraților aparținători.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger