AcasăPoliticaRomânia se autosabotează. Sancțiunile pentru firmele rusești nu se aplică în Germania

România se autosabotează. Sancțiunile pentru firmele rusești nu se aplică în Germania

Sancțiunile sunt doar pentru fraieri

În timp ce ai noștri se grăbesc să blocheze conturi și să închidă societăți, afectând grav economia și locurile de muncă, Germania și, ulterior, Cehia, au spus clar că nu vor bloca niciun cont al firmelor rusești care activează pe teritoriul lor și că vor supraveghea ca banii să nu ajungă în Rusia. Atât de simplu. Exemplul cel mai clar este al companiei TMK, aproape îngropată în România, dar care funcționează nestingherită în Germania și Cehia.

Politica asta în genunchi, pe care o fac cei aflați la conducerea țării, are consecințe din ce în ce mai dezastruoase. Practic, dacă apare un ordin dictat din afară, Guvernul României este primul care îl execută, orbește și cu exces de zel, fără măcar să se uite la ce fac celelalte țări și cum fentează toate măsurile care le-ar afecta economiile. Cel mai bun exemplu este al companiei TMK Artrom, cu rusul din lista neagră care a ieșit din acționariat. În România, i-au blocat conturile și, târziu, au dat o derogare, dar cu atâtea restricții, că unitatea funcționează acum în regim de avarie. Derogarea expiră prin 11 iunie, dar autorităților le este frică să ia măsuri. Și asta în timp de filialele TMK din Germania și din Cehia funcționează bine-mersi, că ăia nu sunt nebuni să-și saboteze economiile.

”Dacă era să se aplice sancțiunile la TMK, ar fi trebuit să se aplice și pentru Germania, și pentru Cehia. Germania nu le-a aplicat deloc, pentru că are lucrători nemți și a spus că pentru economie și pentru angajați nu impun sancțiuni, pentru că banii nu ajung în Rusia. Nemții au spus că o să urmărească ei printr-un reprezentant al Guvernului german de unde vin banii și unde se duc. Cehii au blocat inițial conturile TMK, dar au împrumutat modelul nemțesc și au deblocat”, ne-a declarat Cristel Ioțu, președintele Cartel Alfa Olt.

Se cere ridicarea tuturor sancțiunilor

Sindicaliștii de la Cartel Alfa au solicitat Guvernului să elaboreze un act normativ, copiat după cel al Germaniei, și să renunțe la aplicarea sancțiunilor pentru firmele rusești, introducând doar supravegherea banilor, ca să împiedice finanțarea Federației Ruse. ”Partea tehnică a ministerelor și-a făcut treaba, există draftul proiectului de ordonanță de urgență, dar se refuză punerea lui pe ordinea de zi a Guvernului. Noi acum suntem în situația de acum două luni de zile, de a nu ne încasa salariile. Vorbim de o societate care are profit și nu produce o situație de șomaj tehnic și, ulterior, dispariția locurilor de muncă. Deși cetățeanul rus supus sancțiunilor nu mai este în acționariatul TMK, s-a interpretat că persoanele care există în acționariat sunt tot de naționalitate rusă. Societatea produce țevi din oțel pentru industrie și exportă în SUA, Canada și Olanda”, ne-a precizat Cristel Ioțu, președintele Cartel Alfa Olt. Acesta semnalează că unitatea funcționează în sistem de avarie, pentru că atât furnizorii, cât și beneficiarii nu și-au primit la timp nici marfa, nici banii. Și asta din cauza blocajului cu vapoarele din Portul Constanța, generat și de încărcările din Ucraina, dar și de controlul tuturor mărfurilor, și din cauza verificărilor suplimentare ale ordinelor de plată, care întârzie foarte mult plățile.

Protest la Guvern

Sindicaliștii de la Cartel Alfa au anunțat un protest în fața Guvernului, în data de 9 iunie, la care vor solicita aprobarea ordonanței prin care se va renunța la blocarea conturilor societăților sancționate.             ”Sancțiunile impuse au generat prejudicii importante activității TMK-Artrom. Pe lângă daunele grave sociale și economice aduse societății și salariaților, acestea vor conduce la suspendarea activității multor clienți din Europa, din industria de automobile, energetică și construcții de mașini, pentru care TMK-Artrom este furnizor unic, printre acestea numărându-se și societatea Automobile Dacia Pitești”, se arată într-un comunicat al Cartel Alfa Olt.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în magazinele românești.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.