În sfârșit, au înțeles și ai noștri cum trebuie discutat cu un partener ce se laudă a fi strategic – de pe picior de egalitate, fără nicio jenă, ba chiar încercând să obții maximum din această relație. La o săptămână după vizita la Washington a șefului statului a venit și răspunsul Bucureștiului la solicitarea Casei Albe, care a cerut livrarea de sisteme Patriot pentru Ucraina. „Vă dăm, dar ridicați vizele de intrare în SUA!”, s-a auzit de la Palatul Victoria, că la Cotroceni încă se lustruiește premiul decernat „celui mai obedient președinte din istorie”, parcă așa suna anunțul Atlantic Council.
Într-adevăr, Klaus Iohannis a mers în America, dar când l-a întâlnit pe Joe Biden a luat poziția ghiocelului, bătând recordul mondial de aprobări pe minut – „Yes, sir, yes, yes!”. Interesele României au fost puse în plan secund, ca să nu spunem terț, după sesiunea de shopping a Primei Doamne, că nu s-a mai pomenit vizită în State fără o amintire, două.
Democrații de la Casa Albă și-au jucat cartea și nu sunt de condamnat. Trebuiau să-i scoată din cap lui Iohannis ideea că poate fi o alternativă la alesul lor pentru șefia NATO (olandezul Mark Rutte) și, în același timp, aveau nevoie să insiste pe trimiterea unui sistem antiaerian Patriot în Ucraina; în Europa, doar Germania și Polonia mai dețin astfel de arme, iar nemții s-au conformat încă din aprilie. Cum polonezii au graniță comună cu Belarusul și o belea și mai mare pe cap – exclava Kaliningrad, deci nu se pune problema să poată livra un sistem „Patriot”, mai rămâne ca România să înarmeze puternic Ucraina.
La întâlnirea cu Biden, Iohannis n-a stat prea mult pe gânduri și a aprobat tot, doar că lucrurile s-au schimbat după întoarcerea în țară. PSD mai dă un semnal Americii și arată că, de la București, lucrurile se văd diferit. Astfel, s-a ajuns ca Marcel Ciolacu să pună sub semnul întrebării disponibilitatea României de a trimite chiar și un sistem „Patriot” în Ucraina.
„Că o fi, că o păți…”, cam așa se traduce mesajul premierului: „Suntem trei state cu sistemul Patriot – Polonia, România şi Germania. Ştim poziţia Germaniei, iar domnul Tusk este prim-ministru al Poloniei (…) Eu nu am avut o discuţie, încă, după vizita preşedintelui în Statele Unite. Am avut discuţii cu ministrul Apărării. Domnul ministru al Apărării are reţineri mari să dăm acest sistem… unul dintre sisteme să-l dăm în Ucraina (…) Sunt ferm convins că vom lua decizia cea mai înţeleaptă în ceea ce priveşte România”.
Cu alte cuvinte, Palatul Victoria ezită să bage România în război cu Rusia. Dar, dacă tot trebuie, măcar să ne iasă și nouă ceva, o primire neîngrădită în SUA. Când spune că ministrul Apărării are reţineri mari în a aproba cererea americanilor, Ciolacu vrea să spună, de fapt, că votează „pentru” dacă partenerul nostru strategic sare și el la cap și primește România în Programul „Visa Waiver”.
Cât a stat la Washington, bucurându-se că l-a mângâiat pe cap Joe Biden și a primit un premiu (lipsit de însemnătate și recunoaștere internațională), Klaus Iohannis n-a deschis subiectul despre ridicarea interdicțiilor pentru români de intrare în America. A profitat, însă, de greșeala lui Marcel Ciolacu, semn că premierul are, iată, un consilier cu greutate, care-i prezintă oportunitățile ivite – „Anul fiscal în SUA se termină în septembrie. Eu sunt ferm convins că în octombie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu SUA. E adevărat că trebuie o mobilizare în continuare din partea românilor, să meargă să îşi reînnoiască vizele care mai au o perioadă scurtă până expiră. Să înţelegem că acum este un moment istoric în care trebuie să ne implicăm”.
N-am intrat bine nici în campania electorală pentru „locale”, dar cum Mircea Geoană a furat startul și vorbește cu fiecare ocazie ivită despre „prezidențiale”, firmele care se ocupă cu sondarea opiniei publice au prezentat cifrele pentru cel mai așteptat scrutin din 2024.
Astfel, datele din prezent arată că, dacă mâine ar avea loc alegeri prezidențiale, liderul PSD s-a impune detașat; Marcel Ciolacu este preferat de 28% dintre români, în timp ce Geoană, autointitulatul „omul americanilor”, ar strânge aproape jumătate, 15%. Între cei doi stă Nicolae Ciucă (PNL) – 20%.
Sesizând că jocul pe care a început să-l facă Marcel Ciolacu este al unui politician care își pregătește terenul pentru a candida, președintele PNL a început să-i dea „calde” partenerului din coaliția de guvernare – „Este firesc să avem abordarea aceasta, prin care fiecare dintre partide să îşi gândească o strategie privind abordarea campaniei prezidenţiale cu propriul candidat. Am fi competitori, adversari, nu!”.
Competitori sau adversari, nici nu mai contează, atât timp cât e tot mai clar că PSD își va arunca în luptă, pentru „prezidențiale”, tot ce are mai bun. Inclusiv arma legislativă – vezi planurile cu impozitarea, despre care tot vorbește Marcel Ciolacu.