AcasăPoliticaRomânia, obligată să finanțeze bugetul de stat al Ucrainei

România, obligată să finanțeze bugetul de stat al Ucrainei

Senatorii pot arunca în aer donația făcută de Ursula von der Leyen lui Zelenski

În timp ce bugetul României este falimentar, iar măsurile de austeritate au lovit social-economic întreaga țară, Parlamentul se pregătește să voteze un acord prin care suntem obligați să contribuim la finanțarea deficitului bugetar al Ucrainei. Deși se invocă Regulamentul (UE) 2022/2463, trebuie subliniat că acest act normativ prevede doar posibilitatea de finanțare a Ucrainei, fiind un act voluntar al fiecărui stat.

Parlamentul se află în fața unei ocazii unice de a anula un act de trădare a intereselor României, prin utilizarea bugetului național în scopul finanțării bugetului Ucrainei, un stat din afara Uniunii Europene. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență, care prevede alocarea a 60 de milioane de euro din bugetul României pentru a subvenționa dobânzile unor împrumuturi pe 35 de ani acordate Ucrainei, a ajuns pe masa senatorilor. Sursa proiectului de act normativ este Regulamentul (UE) 2022/2463 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 20922, de instituire a unui instrument pentru acordarea de sprijin Ucrainei pentru 2023 asistență macrofinanciară.

”În contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, statele membre au demonstrat o unitate fără precedent în condamnarea acțiunilor Rusiei și în acordarea de sprijin Ucrainei. În aceste condiții, de la declanșarea conflictului armat și până în mai 2023, Uniunea Europeană, reprezentată de statele membre și instituțiile financiare europene, au oferit un sprijin amplu Ucrainei, în valoare de 70 miliarde de euro. Deși bugetul UE are un caracter multianual menit să asigure stabilitate și predictibilitate, ca urmare a multiplelor provocări neașteptate, fără precedent și de o mare amplitudine financiară, bugetul și-a atins limitările în ceea ce privește capacitatea financiară de a răspunde evenimentelor majore. Acest fapt a determinat Comisia Europeană  să caute soluții noi care să răspundă acestor provocări și, totodată, să mențină acordarea sprijinului financiar către Ucraina”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

Dobânzi plătite dintr-un buget falimentar

Paradoxul acordului cu Comisia Europeană este că, în timp ce se împrumută cu dobânzi enorme de pe piețele financiare, statul român se angajează să achite din propriul buget falimentar dobânzile împrumuturilor făcute de Ucraina. Pentru cele 18 miliarde de euro date Ucrainei, pentru acoperirea, pe anul 2023, a deficitului de finanțare al bugetului de stat, Uniunea Europeană a oferit un sprijin suplimentar, din partea statelor membre, prin acoperirea costurilor privind rata dobânzii. Subvenția pentru dobândă va fi suportată de statele membre, prin contribuții voluntare suplimentare.

Astfel, conform estimărilor Comisiei Europene, contribuția României pentru perioada 2024-2027 este de circa 49,30 milioane de euro, deși în fișa financiară din nota de fundamentare a proiectului de lege sunt trecute 60 milioane de euro.

”Ținând cont de cadrul legal de reglementare în domeniul finanțelor publice, care dispune că nicio cheltuială nu poate fi înscrisă în buget și nici angajată și efectuată din acest buget, dacă nu există bază legală pentru respectiva cheltuială, actul normativ reprezintă cadrul legal pentru angajarea și plata din bugetul de stat pe anul 2024 a sumelor necesare acordării de sprijin Ucrainei”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Dobânzi, plătite pe 35 de ani

Regulamentul (UE) 2022/2463 prevede că, pentru a asigura acoperirea costurilor cu dobânzile pe toată durata împrumuturilor, după încheierea anului 2027, contribuțiile statelor membre ar trebui să fie reînnoite și să continue sub formă de venituri alocate externe, cu excepția cazului în care vor fi acoperite prin alte mijloace în viitoarele cadre financiare multianuale. Prin urmare, ar putea fi posibilă extinderea contribuțiilor din partea statelor membre după 2027. Durata maximă a împrumuturilor acordate Ucrainei este de 35 de ani, iar Regulamentul european mai stipulează că Ucraina poate solicita subvenția pentru rata dobânzii și acoperirea costurilor administrative de către Uniune în fiecare an.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.433 afisari

35 COMENTARII

  1. PE CINE REPREZENTATI VOI MAI DERBEDEILOR ??,CALCATI CONSTITUTIA IN PICIOARE !,NU AVETI BANI PENTRU MEDICAMENTE PENTRU BOLNAVII DIN SPITALE ! ,SUNTEM FALITI SI DATORI !, DAR ARUCATI CU BANI CELOR CARE V-AU FURAT PAMANTUL TARII !,ARUNCATI CU BANI CELOR CARE ISI BAT JOC DE ROMANII DIN BUCOVINA DE NORD ,DIN HERTA ,DIN MARAMURESUL ISTORIC DIN ISMAIL SI BOLGRAD . ARUNCATI CU BANI CELOR CARE NU VA RECUNOSC MILIARUL DE $ INVESTIT LA KRY VOIROG !,CELOR CARE AU SABORDAT ROSTOKUL IN CANALUL SULINA SI AU BLOCAT TRAFICUL PE DUNARE ANI !,CELOR CARE STAPANESC INSULA SERPILOR SI CELOR CARE NU V-AU RECUNOSCUT PLATOUL CONTINENTAL AL M NEGRE.
    POPOR DE IDIOTI AVETI CONDUCATORII PE CARE II MERITATI NISTE VANDUTI STRAINILOR.

    • Nu cred ca trebuie sa ne acuzi pe noi cei mulți pentru trădarea aleșilor. Aceștia și numai aceștia sant vinovați. Problema e ca la anul vin tot aceștia și ce ne facem. Cum putem scăpa pentru totdeauna de trădători, mincinoși, hoți, ma rog și alte „calități ” asemenea.

    • Constitutia a fost ” opiu pt popor”.Antonie Iorgovan a luat o in serios si a platit cu viata.

    • De fapt, e vorba de STAPANII lor si ai nostri. Ucropii sunt „usefull idiots” agresori , noi suntem asemenea, agresati. Termenul de usefull idiots , folosit de Silviu Brucan Saul Bruckner sau Vladimir Ilici Ulianov. Nu conteaza originea…cuvântului. In fine, pe vremea aceea se zicea ” tovarăși de drum”.

  2. Totul trebuie distrus ca sa poata fi refacut. Altfel cum vrei sa accepti biciul? Nu vei avea nimic si vei fi ‘fericit’. ue si nato acolo ne duc

  3. ” act voluntar al fiecarui stat”, inseamna sa ajunga, ulterior, ca si Catu si altii.
    Daca le trece cumva prin cap sa voteze, ar fi doar un drept de creanta al Romaniei impotriva Ucrainei .Legal, Ucraina ar trebui sa faca o cerere oficiala pentru finantare, iar finantarea ar trebui sa fi acordata ca un credit de catre UE.

  4. „În timp ce bugetul României este falimentar, iar măsurile de austeritate au lovit social-economic întreaga țară, Parlamentul se pregătește să voteze un acord prin care suntem obligați să contribuim la finanțarea deficitului bugetar al Ucrainei.”
    In timp ce un copil roman primeste o alocatie de 230 de lei pe luna, in timp ce mai sunt pensionari care au 3-400 sute de lei pe luna, in timp ce pe la tara sunt familii care se incalzesc cu coceni de porumb si betze de floarea soarelui si fac si foamea, in timp ce sunt familii care traiesc de pe o zi pe alta din ajutorul social, „distinsii” nostri parlamentari ( gen CereChesh absolut totzi) si ceilalti conducatori in frunte cu Mutul Suprem se pregatesc inca odata de puparea licuriciului evropean si saracirea mai tare a poporului roman in favoarea unei natzii de coruptzi si racketi, care urasc din tot sufletul neamul romanesc. Bravo domnilor guwerneranti, inca odata bravo, reusiti cu fiecare zi ce trece sa intrati in cartile de istorie drept cele mai mari slugi ale strainilor care lucreaza cu spor impotriva romanilor. Nu sunteti decat niste nemernici jalnici care nu ar merita nicio secunda sa vietuiasca in aceasta tara numita Romania. Sa va fie rusine, cu toate ca stiu clar ca nu aveti asa ceva !!!

    • Depinde cum privesti problema. Nu ca nu ai dreptate dar in acord cu momentul acestui enorm pericol rusessc celelalte pot fi trecute cu vederea momentan. La intrarea Ucrainei in UE vor fi la mana noastra privind dreptul minoritatilor. Daca castiga Rusia crezi ca mai ai cui cere drepturi?. Pt mine e clar ca daca Ucraina cadea intr-o saptamana, Rusia ar fi atacat Tarile Baltice si ulterior alte tari din zona. Ti se pare neverosimil ca Ardealul sa treaca la unguri printr-un ,,arbitraj rusesc”? Rusii ne-au luat Buceagul cand le eram aliati, acum ne-ar lua Dobrogea zicand ca ei ne-au dat-o. Ai uitat ca lozinca principala era ,,noua ordine mondiala´’? De aici ar fi inceput ,,noua ordine”. Mai exista pericolul mai subtil coalitia raului Rusia-China-Iran-Coreea de Nord-Arabia Saudita…Romania actioneaza corect in interesele ei. Teritoriile din Ucraina sunt pe vecie pierdute pt ca legislatia internationala prevede asta si, oricum, suntem minoritari in acele teritorii.

      • Cred cacesti departe de realitate. Rusia a atacat militar cat poate duce.Restul ataca diplomatic si economic.Si i a ieșit. Acum are interes sa dea ceva drepturi minoritatilor sa arate ca sunt mai buni decat ucranii. In opinia mea:
        Nu rusii ne au luat Bugeagul, ci ” avocatul francez” al rusilor. Nu rusii ne au dat Dobrogea, ci Puterile
        Garante, care vroiau sa puna piciorul intre Rusia si Imperiul Otoman. In compensatie au inchis ochii la Buceag ( nume romanesc neaos), ca oricum aveau in pregatire Revulutiile din Rusia.
        ” Bufnitele nu sunt ce par a fi” Twin Peaks. Hollywiod, oleaca iluminat.

    • Conducatorii nostri sunt doar marionetele Bruxelles-ului, care, la randul sau, este marioneta Washingtonului. Indiferent ce partid, grup, clica politica ar veni la putere, tot asa s-ar proceda. Deciziile se iau afara, astia de la putere sunt doar executanti. Solutia? Unii zic Roexit, exit si din NATO. Apoi ce? Noi nu suntem banditii din UK. Mereu ne-au „ars” turcii, austriecii, rusii… acum ne ard astia. Daca am iesi din minunatele structuri sigur ajungeam ca Serbia in 1999, pentru ca, oficial, nu mai eram democrati, nu mai respectam drepturile omului (pe care ei le incalca fara a clipi permanent). Neoficial o „furam” pt. ca nu mai puteau sa ne „arda” in continuare. In cele din urma cei care indrazneau sa faca ceva pt interesul Romaniei erau dati jos, condamnati si inchisi (desigur de catre popor, printr-un „maidan” local). Se punea un guvern „friendly” si totul reincepea, chiar mai puternic, sa-si scoata parleala pe timpul cat au avut pierderi. La un moment dat se va prabusi si imperiul american, cum s-au prabusit imperiile roman, otoman, habsburgic, urss… Dar de undeva tot va rasari alt imperiu care sa ne arda. Toti ne bate, toti ne injura… Continuarea o stiti.

      • Si Wasbraintonul ( numele nu imi apartine, dar mi a placiut) e marioneta…reptilienilor.Am vazut pe Netkicks in serialul de desene animate ” Constipatii” . Ca să nu am vorbe la siaiei.

    • Normalitatea și binele țării începe, cu suspendare impostorului Werner, apoi alegeri anticipate

      • Corect, dar cine ar trebui sa audă, se pare, ca au urechile înfundate cu hârtie…verde. Cu ei ce facem ???

    • Pe datoriile noastre . Adica banii nu pleaca de la noi, dar NOI ramenem datori. Si plătim probabil cu aurul de la Londra, CeC Bank, Hidroelectrica, pamant arabil gen ferma Fundulea, drepturi transmisii competitii sportive de la noi, se gaseste, nu trebuie sa le dau eu idei.

  5. DACA ACCEPTAM SA FINANTAM BUGETUL UKRAINEI SUNTE CEI MAI IDIOTI DIN UNIVERS!!! SA NE DEA INAPOI CE E AL NOSTRU!!

  6. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare se vor oferi de bunavoie sa plateasca si datoriile raketilor! Slugi abjecte!

  7. Imbecili suntem noi ca ne-am bagat in mizerie si ne-am pierdut independenta.Acum jucam cum vor altii. RO-EXIT.

  8. am inteles ca singurul premier ce se opune la a finanta Ucraina este V.Orban Bravo felicitari!

  9. Constituţia României art. 148, al. (2) „Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.” Deci aici s-a dat startul tradarii naţionale şi impunerea unor obligaţii ce au falimentat ţara. Slavă!

    • Nu scrie nicaieri in Tratatele UE ca vom fi obligati sa finantam un stat tert.
      De altfelz nici acum nu suntem obligati.Zic ca e un „act voluntar”.
      Dar la noi Guvernul e totdeauna „voluntar”.
      Atunci sa lucreze pe baza de voluntariat.

    • Din cauza blocajului creat de Ungaria. Ce ar fi bun la majoritatea UE dar nu noua? Vb sa va aflati in traba. Sigur, pensiile speciale sunt in pericol!

  10. Pai sa ne dea Bucovina si sudul Basarabiei inclusiv Odesa si Insula Serpilor si sintem chit.

  11. Ce-i voluntar pentru altii, pentru slugile coloniei este obligatoriu. Poate gasesc slugile si alte state pe care sa le ajutam, ca putem………………

  12. Romania, daca nu iese odata din imperiul minciunii si a hotiei dirijate, adica U. E., v-a disparea ca tara si neam ! Cred ca asta se doreste !!!!.

    • S a petrecut deja. Uite, FĂRĂ supărare , dumneata deja nu mai cunosti gramatica limbii române.

  13. Ucropia, aka Blackrick, Vangard ejusdem farinae.Dobanzi adica banci, adica tot aia.Ce nu e clar aici?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger