AcasăPoliticaRomânia, împărțită: Ciucă la „Cotroceni”, Ciolacu la Palatul Victoria!

România, împărțită: Ciucă la „Cotroceni”, Ciolacu la Palatul Victoria!

Alegerile locale și europarlamentare ne-au arătat cum stăm din punct de vedere al bazinului electoral. Capitala rămâne, în continuare, un vis interzis PSD, deși, culmea, în jumătate de sectoare s-au impus primari social-democrați (Rareș Hopincă, Robert Negoiță și Daniel Băluță). În rest, mare parte din țară este „roșie”, USR a făcut implozie și riscă să dispară cu totul de pe scena politică, iar AUR n-a reușit să fie „balaurul naționalist” pe care-l așteptau mulți. PNL, în schimb, s-a salvat agățându-se de căruța PSD-istă, iar pentru „prezidențiale” și chiar „parlamentare” nu-i exclus să aibă pretenția să stea înaintea trăsurii.

La momentul de față, lucrurile pare că s-au așezat de o manieră convenabilă pentru ambele tabere; căci, deși sunt într-o alianță de guvernare, PSD și PNL fac parte din tabere opuse, să nu uităm asta, mai cu seamă că am văzut la „locale” cum miza fotoliului de primar a dus inclusiv la violență fizică!

Ciolacu vrea să fie premier, Ciucă se vede, deja, președinte

Primele alegeri din 2024 au trecut, iar în scenă intră acum strategii partidelor, care analizează rezultatele obținute, fac scenarii și desfac alianțe, totul pentru a putea extrage potențialul maxim al scorului electoral realizat.

Pierderea Capitalei nu l-a deranjat câtuși de puțin pe Marcel Ciolacu, ba, dimpotrivă, cei care-l cunosc spun că este rezultatul cel mai bun pentru el – a scăpat definitiv de Gabriela Firea, care putea fi un ghimpe în vederea planurile viitoare. Actualul premier are un obiectiv clar – să fie prim-ministru pentru următorii patru ani, cu puteri depline la Palatul Victoria, peste întreg Guvernul.

Culmea, este și ceea ce doresc SUA, care au insistat pe toate canalele ca la București să nu existe tensiuni politice, fiind nevoie de stabilitate în România în vederea viitoarelor acțiuni declanșate de Washington în regiune.

Iată de ce, pe undeva, alegerea lui Nicușor Dan la București a dat un semnal puternic – Capitala rămâne anti-PSD – în pofida votului pro-Băluță&Negoiță -, deci, de dreapta și cu (posibilă) orientare liberală. Asta se traduce printr-o cale liberă spre „Cotroceni” pentru Nicolae Ciucă. Președintele PNL a încetat de mult să mai fie preocupat de luptele interne din partid, mesajele pe care le transmite fiind orientate mai degrabă spre bătălia pentru „prezidențiale”, pentru care își pregătește terenul din timp. Și-a tras un site personal – www.nicolaeciuca.ro -, iar acolo vizitatorii sunt întâmpinați cu imagini electorale ale liderului PNL, candidatul Ciucă oferind și câteva citate din viitoarea sa carte, „Un ostaș în slujba țării”; așa-i că titlul parcă a fost ales special pentru evenimentul electoral din toamnă, alegerile pentru președinția României?!

Nicolae Ciucă începe să se vadă instalat la Palatul Cotroceni și se uită la Marcel Ciolacu nu ca la un potențial adversar redutabil în această cursă, ci ca la partenerul pe care are șanse să-l subordoneze… că tot se apropie Euro 2024 și oamenii de fotbal, ca Ilie Dumitrescu, rămân spirituali.

Totul se joacă la „prezidențiale”

Cea mai tare bătălie se va da la „prezidențiale”, următoarele alegeri programate. Cu Nicolae Ciucă mare favorit, liberalii știu că dețin „atuul” care poate tăia cărțile ce par făcute în favoarea PSD, după rezultatele de la „locale”. Dacă „Nick of Langley” se impune în septembrie, la „parlamentare” să ne așteptăm la alte jocuri, fiindcă mai e pe fază și Klaus Iohannis; chiar dacă l-am putea vedea atunci la Bruxelles, comisar al Apărării, actualul președinte va face tot posibilul să aibă un cap de pod în București, iar dorința sa de a „spulbera” PSD este bine știută de social-democrați. De ce nu, cu Ciucă președinte, liberalii ar putea emite pretenții la renegocierea contractului coaliției de guvernare!

Sunt destui lideri în Modrogan care văd o oportunitate în promovarea și împingerea cât mai în față a lui Nicolae Ciucă. De altfel, chiar el pune presiune pe PSD când afirmă: „Vă pot spune cu toată responsabilitatea că Partidul Naţional Liberal va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale! (…) „După ce avem alegerile şi vedem care sunt, din nou, rezultatele şi opţiunile cetăţenilor la vot, trebuie să existe o majoritate considerabilă în Parlament care să formeze o coaliţie pentru a putea să guvernăm pe principiul stabilităţii în continuare”.

Mesaj cât se poate de clar transmis lui Marcel Ciolacu și pe care social-democrații îl descifrează perfect – la momentul actual, oferta PNL este următoarea: Ciucă merge la „Cotroceni”, Ciolacu ia Palatul Victoria!

Din toată această poveste, România iese bine, cel puțin în ochii „partenerului strategic”, care vede că sunt șanse să iasă scenariul pe care și l-a propus, cel privind stabilitatea politică la București. De ce? Pentru că vremurile sunt tulburi și, cât de curând, vin evenimente teribile! Un general de armată făcut președinte și un Guvern cu majoritate și care înțelege contextul, aici a vrut America să se ajungă de la bun început.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor