AcasăPoliticaRomânia îl trimite pe Iohannis la NATO

România îl trimite pe Iohannis la NATO

Jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă, susține într-o postare pe rețeaua X că „România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO”.

Sursele politice confirmă faptul că România și-a anunțat partenerii NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al organizației.

Informația a fost publicată inițial „Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris jurnalista Bloomberg Jennifer Jacobs pe rețeaua X.

Politico: Biden îl susține pe Mark Rutte

Anunțul vine într-o zi în care Politico scria că premierul olandez Mark Rutte are susținerea președintelui american Joe Biden pentru a deveni următorul secretar general al NATO. De altfel, și Național a scris aici despre faptul că Rutte este favorit.

De asemenea, Marea Britanie și Franța ar susține candidatura lui Rutte. Sprijinul lui Biden este posibil să determine mai mulți aliați să se alăture nominalizării lui Rutte, după luni de zile în care acesta și alți câțiva lideri europeni s-au luptat pentru acest post.

Mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, care a condus blocul politico-militar îintr-o perioadă tumultoasă în politica transatlantică, începând din 2014, se încheie în octombrie. Presiunea este în creștere pentru a aproba candidatura lui Rutte la conducerea NATO înainte de summitul din iulie, de la Washington, când se va sărbători cea de-a 75-a aniversare a alianței.

Premierul estonian Kaja Kallas și-a exprimat interesul pentru postul de conducere al NATO în timpul unui eveniment găzduit de Politico în noiembrie. Dar oficialii NATO spun că ea nu este în competiție, deoarece nu și-a declarat candidatura.

Același lucru este valabil și pentru ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, care a făcut un mini-turneu mediatic anul trecut pentru a testa apele.

În 2022, președintele Klaus Iohannis nu a negat intenția de a candida la șefia Alianței. „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, spunea președintele Klaus Iohannis.

author avatar
Andrei Coman
698 afisari

21 COMENTARII

  1. Bă bideu, nu fi tampit bă. IN TOATA LUMEA NU POTI GASI UN SLUGOI MAI PROST SI MAI ASCULTATOR DECAT DULAPUL ĂSTA. Alege l ba pe el, nu l vezi cum sr milogeste??? IN PLUS A CUMPARAT ARME DE LA TINE DE ZECI DE MILIARDE ANUAL, TI A DAT BIRUL SI PESCHESUL. PESCHESUL I L A DAT LU DROGATU DE FIU TAU, 5 MILIOANE DE COCO, ASA VORBESTE LUMEA. CERSENSKI DE SUACRAINA A COTIZAT SI EL LA FEL, VORBESTE LUMEA😀😀😀😀

  2. Sa se duca unde si-a dus mutu iapa, numai sa plece odata, ca fac infarct numai cand il vad ca ocupa ecranul televizorului. Sa mearga odata, sa scapam de el !!!!!!!!!

  3. Nu are nici o șansă! De altfel, a fost nominalizat și aprobat Mark Rutte. Caz închis!

  4. werner si-a depus intentia sa fie depusă.
    are trimitere sau chemare?
    cu werner secretar jeneral, nato va deveni alianță eșuată de-a binelea.
    acum este eșuată doar de facto.
    mai degrabă werner o sa meargă la brutărie după ce-l aruncă deserviciile peste babord.

  5. FUGA DE PUSCARIE ARE MULTE FEȚE! POATE SE PROPUNE PAPA LA VATICAN
    ..EL SE PROPUNE! SAU II FACE CIOLACU O SURPRIZA SI IL PROPUNE STATUIE IN PARC…FUGA DE PUSCARIE A FAMILIEI IOHANNIS! VA E FRICA DE PROPRIILE VOASTRE SLUGI….

  6. Avand in vedere ascensiunea sa de la Primaria Sibiu si pana la functia suprema in stat totul este dubios. Dupa debarcarea din automobil in Bucuresti, revendica de parca i s-ar fi cuvenit, insa fara succes, functia de premier. In cateva luni, surprinzator, l-a detronat pe Antonescu care la momentul acela era cel mai apreciat si valoros politician al Romaniei.
    Apoi, succesul deplin in povestea de la prezidentialele cu ponta, cu mazilirea lui din functia de prim-ministru si distrugerea sa politica, cand ” a trebuit sa moara oameni”
    Totul este cat se poate de suspect.
    Cine si cum a reusit ca intr-o perioada asa scurta, sa faca dintr-un profesor-primar (de Sibiu), taciturn si fixist, aproape necunoscut, care, crede ca lui i se cuvine totul primul om al tarii. Cine este in spatele lui oare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger