AcasăPoliticaRomânia, forțată să plătească dobânzi uriașe la împrumuturile pentru Ucraina

România, forțată să plătească dobânzi uriașe la împrumuturile pentru Ucraina

UE s-a îngropat în datorii pentru Zelenski

Uniunea Europeană a decis, adoptând un Regulament în acest sens, să ofere un împrumut Ucrainei în 2023 în valoare de 18 miliarde de euro, pe 35 de ani, cu rambursare din 2033. Față de celelalte 19,7 miliarde de euro împrumutate Ucrainei în acest an, noutatea ajutorului financiar din 2023 constă în faptul că dobânzile și costurile de administrare ale creditului vor fi plătite de statele membre, inclusiv România, până în 2033. Tot statele UE vor garanta acest împrumut, iar neplata de către Ucraina a ratelor va conduce la executarea țărilor girante.

Pe principiul ”dacă e ordin, cu plăcere”, România, alături de celelalte state membre, este obligată să suporte dobânzile și costurile de administrare ale unui nou credit făcut de UE pentru Ucraina în 2023. Potrivit unui Regulament European, care a intrat în vigoare luna aceasta, Ucraina va primi în 2023 un nou împrumut de 18 miliarde de euro, cu o perioadă de rambursare de 35 de ani. Dobânzile și costurile de administrare vor fi acoperite de statele membre, iar rambursarea creditului de către Ucraina nu va putea începe mai devreme de anul 2033.

”Contribuțiile voluntare ale statelor membre ar trebui să fie irevocabile, necondiționate și la cerere. În acest scop, statele membre trebuiă să încheie cu Comisia un acord de contribuție, care să acopere contribuția la subvenționarea ratei dobânzii și, în cazul în care statele membre doresc să furnizeze sume suplimentare, contribuția cu astfel de sume suplimentare. Sprijinul acordat în cadrul instrumentului ar trebui să fie pus la dispoziție cu condiția prealabilă ca Ucraina să respecte în continuare mecanismele democratice eficace și instituțiile acestora, inclusiv un sistem parlamentar pluripartid și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului”, se arată în noul Regulament European.

Și dobânzi, și garanții

Pe lângă plata dobânzilor și a costurilor de administrare ale creditului pentru Ucraina, statele UE vor fi obligate să contribuie și cu garanții, pentru a asigura capacitatea Uniunii de a rambursa împrumuturile contractate. Totodată, garanțiile furnizate de statele membre ar trebui să acopere sprijinul acordat în cadrul instrumentului sub formă de împrumuturi de până la 18 miliarde de euro. ”Este important ca statele membre să finalizeze procedurile naționale aplicabile pentru a oferi garanțiile ca o chestiune de maximă prioritate. Având în vedere caracterul urgent al situației, timpul necesar pentru finalizarea procedurilor respective nu ar trebui să întârzie plata sprijinului financiar necesar acordat Ucrainei sub formă de împrumuturi în temeiul prezentului regulament. Respectivele garanții ar trebui să asigure capacitatea Uniunii de a rambursa fondurile împrumutate de pe piețele de capital sau de la instituțiile financiare. Garanțiile ar trebui executate în cazul în care Uniunea nu primește la timp din partea Ucrainei o plată aferentă împrumuturilor acordate în cadrul instrumentului, inclusiv, în special, în cazul unor modificări ale calendarului de plată din orice motiv, precum și în cazul unor neplăți prevăzute și neprevăzute”, se mai arată în Regulamentul UE.

Datoria crește

Din 2017 până în 2021, Ucraina a primit împrumuturi de la UE de 6,6 miliarde de euro, pentru ca, în 2022, să mai beneficieze de un împrumut de 19,7 miliarde de euro, pentru reziliența economică, socială și financiară a acestei țări. Suma din acest an este constituită din 12,4 miliarde de euro de la bugetul Uniunii, care include asistență macrofinanciară excepțională și sprijin din partea Băncii Europene de Investiții și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, garantat integral sau parțial de bugetul Uniunii, precum și sprijin financiar suplimentar acordat de statele membre în valoare de 7,3 miliarde de euro, se arată în Regulamentul UE 2022/2463 al Parlamentului European al Consiliului din 14 decembrie, de instituire a unui instrument pentru acordarea de sprijin Ucrainei pentru 2023. În plus, Consiliul a decis să aprobe, în cadrul Instrumentului european pentru pace, măsuri de asistență în valoare de 3,1 miliarde euro pentru sprijinirea forțelor armate ucrainene, precum și o misiune de asistență militară în sprijinul Ucrainei cu un cuantum de 0,1 miliarde euro pentru costurile comune.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.015 afisari

45 COMENTARII

  1. De ce sa suportam noi costurile creditarii si dobanda? In plus o sa mai fim si garanti, adica atunci cand Ucraina nu o sa returneze creditul (logic ca asa va fi) atunci tot noi trebuie sa dam inapoi banii de care ALTII s-au folosit. De ce mai suntem in UE care dupa ce ne-a facut praf economia si ne-a furat resursele acum ne face si buni de plata pentru altii?

    • …pentru ca atunci cand te bagi in troaca te mananca porcii.Care din ai nostri guvernanti are curajul si demnitatea sa se opuna ordinelor venite de la ue.Romania e in sapa de lemn,romanii sant vai mama lor dar noi dam bani la ucrani ca asa este frumos si astea sant ordinele.

      • Romania TREBUIE ,ESTE FORTZATA SA PLATEASCA DOBANZI URIASE . PAI OARE CINE E ROMANIA ? POLITICUENII MAFIOTI ? SAU POPORUL ROMAN ?
        BIRURI SI DATORII FARA NUMAR
        INTR-O ZI O SA IZBUCNEASCA CU ADEVARAT REVOLUTIE SI VA FI MACEL DAR IN RANDUL POLITICIENILOR SI MAFIOTILOR
        DE AIA SSASUL A PUS UN GENERAL DE ARMATA PRIM MINISTRU , CA IN DICTATURI
        VOI NU VEDETI ? SUNTETI PROSTI , CHIORI ?

        • Stai sa vezi restul , cand vor trebui sa munceasca fortat sa ramburseze datoriile
          Mintenas da sasul decret ca munca e obligatiorie si te baga la bulau daca nu lucrezi
          Unii mai batrani stiu cum era pe timpul DICTATURII Ceausiste

          • Comparatia este neavenitā, s-a procedat bine pe vremea lui Ceausescu, în privinta obligārii la muncā si a descurajārii frecatului mentei. Esti un ignorant.

          • Anonim 2022-12-26 23:12 23:12:17. Hoitule , pacat ca nu mai apuci timpul cand se vor cere rambursarea datoriilor , ignorant e fiul sculamentistei de matta

    • Pai de unde stim conditiile imprumutului? Si mai ales la ce a fost folosit? Pe cine au intrebat cand au luat imprumut?

    • Și asta în timp ce Ucraina ne umilește minoritatea română, noi giram pt ăștia, ce rusune

    • Ce interes ar avea ucraina sa plateasca datoria? Nici unul. N-au decit sa plătească tarile fraiere care s-au bagat in acest bilci.

    • „De ce sa suportam noi costurile creditarii si dobanda? ” DE PROSTI, de aia. De boi ce suntem ca natie care nu se rascoala impotriva unor tradatori de neam si tara!!!

      • Obigarea de catre UE la plata catre un stat tert a unor costuri excede Tratatului de aderare, nu are legatura cu UE si este un abuz al UE.
        Unde e dreptul de veto al Romaniei?

    • Pentru ca mai e cate ceva de furluat dim Ro.De aia ne cer garantii ( gen aurul de la Londra) care vor fi executate.Părerea mea .

  2. care ukraina ? nu va mai exista…si cine va plati ?….credeti ca rusi se lasa ? gresit….

  3. Nemernicii astia ce conduc ue fac numai ilegalitati,cine le a dat mandat sa imprumute un stat non ue cand ei sunt in recesiune doar daca nu sunt slugi sau agentii americii!!si nu a americii a politrucilor neomarxisti de acolo!!

  4. Tovarasul asta, Jeg lanski merge pe la toate usile cu ,,colindu,, si daca il trimiti la plimbare devine agresiv de zici ca-i mare ninja. Ia mai mergi matalutza la domnu tactu,adica la dracu. Sa in zicem si noi ceva de bine lu duamna ursula care suge ……
    De cand astia care sunt batjocoriti prin rahatul ala de ukarina trebuie sa plateasca tribut pt ,,tratamentul,, special acordat romanilor.
    Sa va ia dracul pe toti astia cu ukariciul vostru cu tot.
    Fuck ukraina

  5. si copiii romani nu pot invata in limba materna…
    Traiasca Johanis!!!
    Ne-a schenganit de tot!
    Schengen similar cu furt!

    • Autoritatile romane sunt mai proaste decat par.
      Ucraina impiedica ca romanii -cetateni ucraineni, din Ucraina sa invete in lb.romana, in schimb linge clante din TVR 3 au emisiuni in….lb.ucraineana !
      Pentru cetateni ucraineni, nu romani.
      Asa ca Iohanis, Ciuca, Aurescu si Ciolacu doar mimeaza ca sunt indignati de atitudinea Ucrainei.

  6. Dobinzile si costurile de administrare a creditelor SA FIE PLATITE DE AMERICANI, FIINDCA UCRAINA JOCUL LOR IL FACE.
    Adica noi sa platim dobinzi si comisioane si bideu robinet, alaturi drogalaul de fii-su sa incaseze spertzul !!!
    Niciodata !

  7. Așa se întâmplă când intri în UE ca boul și stai la aceeași masă cu drogații, homalăii și limbistele. Dumnezeu nu te mai ajută.

  8. CE JEGURI UMANE DE GUVERNANTI ARE SI A AVUT ROMANIA…: CIUMA ROSIE PSD….LEPRA GALBENA PNL-EPRE FOSTA PDL-EPRE….SODOMITII USR….IN FRUNTE CU ROBOTUL POPONAR WERNER SI ALCOOLISTUL TRADATOR DE ROMANIA BASESCU…..SAU FOSTUL TAP DE COTROCENI MILICA ORI CONSERVA BOLSEVICA ILIESCU…

  9. Foarte bine! Dati-va si sufletul pentru ucraina, ca are ea grija sa va spuna „multumesc”. Romanilor deja le-a spus, prin noua lege a invatamantului.

    • Sa ma pis pe ele de minoritati, bine le face, minoritatile la ele acasa sau in mormant!

  10. Astia nici nu recunosc minoritatea romanilor din ucraina,cat se umilesc politrucii nostrii si cat mai ia de la gura batranilor si copiiilor nostrii pt niste unii care ne ignora??Raus toti ucrainenii la austrieci ca au mult ca fura mult.

  11. Câtă vreme stăm și comentăm p-aci în loc să ieșim in stradă să dăm de pământ cu toți cei ce ne vând pe bani grei ca să huzurească ei bine, ne merităm soarta. Dăm din gură, dar nu facem nimic concret ca să-i alungăm de la putere.

  12. Americanii au indemnat ucrainienii sa se puna cu rusii, ei sa plateasca ca numai ei au de castigat. Vezi cazul Hunter Biden si altele.

    • Fraților, după 2033 ukraina va fi mai Rusie decit rusia, dealtfel deja și simt. Ne baricadăm acum de ruși, dar pe viitor e posibil sa ne incghita și pe noi. Și așa ei spun că Bucovina e a lor, noi am răpit in 1918. Printre toate păcatele putin are dreptate, ukraina înființată la 10 aug 2001 cu teritorii donate de urss, respectiv dincolo de Nipru, Crimeea, și teritoriile anexate după război… Bucovina, Transcarpatia, și partea rapita poloniei. Noi românii ne înhămam pentru decenii la dobânzi pentru ukraina, ne-am aruncat orbește in sancțiuni care s-au dovedit autosanctiuniți, sprijinim necondiționat înarmarea ukrainei doar de a fi la pas cu moda.Cind era vorba de o chichiță poc referendum, dar acum oare nu-și avea loc un referendum pe tema războiului, a implicării rominiei ? E totuși o problema delicata.,…toate costurile suporta poporul nu administrația prezidențială sau guvernul care iau decizii la simpla sugestie a ur-Sula.

  13. Mafioții ăștia din Ucraina vin cu mașini scumpe și ne dau cu flit, nu muncesc, gratuități peste gratuități și noi sa le plătim dobânzile la împrumuturile făcute de șefa comisiei europene este de nosptea minții.!!!
    Sa plătească doar țările cu PIB de peste 500 miliarde de euro anual.!!
    Și f***^i și cu banii luați? Alo, politicieni de doi bani, plecați și lăsați-ne! V-am văzut capacitățile intelectuale și ne-am convins ca singura SOLUTIE este sa lăsați pe sltii sa negocieze cu șacalii din UE.!!!

  14. Ucraina v a fii desfiintata o natiune de resturi umane care au pus botul la propaganda si interesul drogatilor criminali amerrlicani si pedofilii poponarii UE

  15. Toti care au dat mana cu Poponel Zelenski au disparut la propriu.

    Aceasta parashuta va disparea curand ca si mascariciul Bideu.

    Mascatul care spune ca e Papa Francisc isi va anunta demisia pentru ca va fi eliminat si el in scurt timp.

    Treaba este foarte buna pentru Oameni si foarte proasta pentru jivine.

    In scurt timp incepe DERATIZAREA Planetara !

  16. Pute a jidan. Ei au inventat jaful legalizat. Asta e tot ce se intampla, nimeni nu apara ucraina sau europa totul este despre furat

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger