AcasăPoliticaRomânia Educată e deja repetentă

România Educată e deja repetentă

Nu s-au făcut trei săptămâni de când Klaus Iohannis a lansat proiectul lui de suflet, România Educată. Prezentat cu atâta tam-tam de parcă ar fi fost vorba de o descoperire epocală, care ar fi eclipsat toate invențiile lumii. De fapt, Iohannis chiar a făcut o descoperire de geniu. A aflat cum poate ajunge în top fără să miște un deget. Sau un gând. Sau o cărămidă pusă la toaleta din curtea unei școli din provincie.

Dumnezeu nu ține cu președintele. Nici al nostru, nici al lui. Așa cred eu, că sunt doi. Îi dă peste mână ori de câte ori vrea să facă o șmecherie și să prostească lumea. A inaugurat un drum în țară și, după câteva zile, autostrada s-a culcat pe-o rână. S-a dat cu metroul construit de alții și, a doua zi, din pereți a început să curgă apa. S-a plimbat cu trenul până la Aeroportul Otopeni, iar la întoarcere trenul nu a mai vrut să meargă. Dacă ar fi avut o „Flacără violet”, ca Băsescu, sigur i-ar fi spus să stea potolit, pe fundul lui. Iar dacă avea chef de imagini publicitare putea să iasă seara cu băieții, la birtul din colțul uliței prezidențiale.

În România Educată nu e vorba de școli care se vor construi, deși el asta a înțeles. Nu le-a făcut până acum pentru că a așteptat Planul Național de Redresare și Reziliență de unde să ciupească niște bani. Ceea ce i-a scăpat profesorașului navetist a fost calitatea învățământului. Una care trebuie să fie mai sus decât experimentul „De ce e întuneric noaptea”. Când profesorii vin la școală pentru un salariu de … , era să scriu ce fel de salariu, pentru un salariu mic, deci, calitatea învățământului nu depășește valoarea unui sendviș.

Iohannis o fi având pretenții la calitate. Tocmai el, care, din câte se știe, abia a clintit o notă de 7 la titularizare. Adică nota minimă. Îi dă Dumnezeu peste mână? Îi dă, pentru că 20 la sută dintre profesorii care au susținut examenul de ocupare a postului au luat note sub 5, iar 35 la sută au scăldat-o între 5 și 7, unde 7 era nota pentru titularizare.  Mai sunt și profesori care au promovat, dar mai puțini ca înainte.  România va fi educată, desigur. Pe bucăți. De 2, de 5, de 7 și degeaba. Deocamdată e repetentă.

author avatar
Valentin Boeru
1.357 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger