AcasăPoliticaRomânia, deja cu un pas în Schengen! Austria şi-a dat acordul. Marcel...

România, deja cu un pas în Schengen! Austria şi-a dat acordul. Marcel Ciolacu: „Am spart gheața, merităm”

Veste bună pentru România. Suntem cu un pas mai aproape de Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner ar fi de acord ca ţara noastră și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile dacă cele două țări și Comisia Europeană acceptă un set de cereri.

În urma acestei decizii, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE, dar vor trebui să se identifice la check-in – la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE.

De când se va întâmpla asta?

Data în care se va renunţa la controalele aeriene pentru România și Bulgaria nu este clară încă. La precedentul Consiliu UE în format JAI, acolo unde se discută extinderea Schengen, subiectul nu a fost pe agendă.

Cel puțin în ceea ce privește traficul aerian, controalele la frontieră ar putea fi ridicate, după cum au relatat sâmbătă și ziarele austriece „Kurier” și „Kleine Zeitung„.

Rămân controalele terestre

Frontierele terestre și-ar păstra statutul actual, iar Bulgaria și România nu ar fi oficial membre Schengen, ceea ce înseamnă că pentru transportatorii rutieri de marfă nu va exista nici o îmbunătățire a situației.

Austria pune și niște condiții: triplarea operațiunilor Frontex în Bulgaria, fonduri europene pentru infrastructura de protecție a frontierelor, controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România și acceptarea de către România și Bulgaria a migranților, în special afgani și sirieni.

Marcel Ciolacu, bucuros!

„Am spart gheața”, a fost reacția premierului Marcel Ciolacu la această veste.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.

După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a adăugat el.

author avatar
Andrei Ștefan
307 afisari

13 COMENTARII

  1. Deci nimic. Păi transporturile aeriene sunt oricum bine păzite, verificate și se stă la coadă.

  2. Cum ne cauta aia la intrare in Schengen, si stam la coada, asa ar trebui sa ii cautam si noi pe astia de vin din Schengen Sa ii tinem la coada.
    Poate se vor supara si vor atentiona Guvernul lor.
    Pentru ei, Romania e mana cereasca.Le face treaba: controleaza la vama, ca sa nu se mai chinuie ei.La ei, personal mai putin, consum mai putin de utilitati, bani economisiti pe spatele Romaniei.

    • Ciolacu le da voie sa taie facturi ptr gazele din Romania dupa ce noi vom cheltui milioane de euro sa le extragem.

  3. Autorul articolului( la Ciolacu nu am pretentii)…….a fumat ceva bun ?…….problema este la granita terestra. Cat despre refugiatii………sirieni si afgani.?

  4. Ai spart gaura din covrig,ba schenghen se refera la afaceri si libera circulatie a marfurilor ca petrolul care il iau astia se poate,pt restul nu asa ca gena lor de ura se manifesta inca,dar sa astepte ca si pt ei sunt alte destule vami!!!

  5. Ati spart pe dracu! Intrarea in Schengen trebuie sa fie deplina, fara jumatati de masura si fara conditii! Si trebuie obtinute despagubiri de la UE in valoare de 2% din PIB pentru fiecare an din perioada in care ne-a fost refuzat dreptul de a fi in Schengen!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger