AcasăPoliticaRomânia așteaptă decizia pe tema Schengen. Consiliu JAI, joi, la Bruxelles

România așteaptă decizia pe tema Schengen. Consiliu JAI, joi, la Bruxelles

(sursa foto: romaniatv.net)

România așteaptă decizia ce se va lua la Bruxelles, pe tema aderării la Spaţiul Schengen. Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană se întâlnesc, joi, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI). Pe ordinea de zi a reuniunii figurează subiectul Spaţiului Schengen. Sunt ore decisive, așadar, în privința aderării României la spațiu de liberă circulație. Din câte se știe până la acest moment, doar Austria se opune unui astfel de pas, în privința țării noastre.

„Miniștrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor urmări să adopte decizii în această privință.

Miniștrii vor evalua, de asemenea, situația generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceștia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice” – sună anunțul făcut de Consiliul UE cu privire la ordinea de zi a Consiliului JAI de joi – VEZI MAI MULTE AICI.

Având în vedere că se discută despre tema Schengen, în marja Consiliului JAI va avea loc mai întâi o reuniune a Consiliului Schengen, programat la ora locală 10:00 (11:00, ora României), după care Consiliul JAI propriu-zis va avea loc de la ora locală 12:25 (13:25, ora României), potrivit news.ro.

Citiți și: Mascarada Schengen. România, sedusă și abandonată

Austria ne-a dat cu piciorul! A spus NU aderării României la spaţiul Schengen

În prezent, spațiul Schengen include 26 de țări

În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 26 de țări: 22 dintre cele 27 de state membre ale UE, toate statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția). Controalele la frontierele interne ale Bulgariei, Croației, Ciprului și României nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.

„În fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec frontierele interne pentru a munci sau a studia sau pentru a-și vizita familia și prietenii, iar aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen și lucrează în alta”, potrivit datelor de pe site-ul Consiliului European. 

Opoziția Austriei. Ciucă: „Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua”

România şi Bulgaria aşteaptă de 11 ani, respectiv din 2011, să intre în Schengen. Miercuri, cu doar o zi înainte de reuniunea de la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă a ieșit în fața presei anunțând că România va cere un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie. „Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua”, a spus Ciucă.

„La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei.Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile.

Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte -Președintele României cu Cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment.

Înțelegem cu toții că problema migrației ilegale este foarte sensibilă politic în multe state membre și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen, însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.

Dimpotrivă, aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur prin implicarea României care, după aderare, va avea și mai multe instrumente la îndemână, având la dispoziție tot instrumentarul Schengen, pentru a ajuta la controlul și contenirea acestui fenomen”, a declarat Ciucă, de la sediul Guvernului.

Premierul a continuat prin a spune că „avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine ale miniștrilor de interne de la Consiliul JAI atunci când vom cere să se formuleze, prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”.

Integrarea în Spațiul Schengen „este obiectivul nostru național”, a mai spus Ciucă. „Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului: nu putem menține o stare de neclaritate și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru care nu numai că dorește să devină parte a Schengen, dar a dovedit-o în nenumărate rânduri că este pregătit, existând o confirmare clară în acest sens”, a susținut premierul, în declarația de presă din 7 decembrie.

author avatar
Andrei Coman
203 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger