AcasăPoliticaRomânia a înaintat aliaților propunerea de a deveni centru de pregătire de...

România a înaintat aliaților propunerea de a deveni centru de pregătire de F-16. Iohannis: Există planuri pentru această bază – VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a făcut, marți, declarații în cadrul unei conferințe de presă la Vilnius, Lituania, înainte de a participa la Summitul NATO.

Așa s-a aflat că România a înaintat aliaților propunerea de a deveni centru de pregătire pentru piloții de F-16. „Există planuri pentru această bază, există aliați interesați și sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua”, a spus președintele Iohannis.

Citiți și: Occidentul ne bagă în gura Rusiei! Ce țări insistă ca România să antreneze piloți ucraineni de F16

Iohannis: Nu suntem încă pregătiți să spunem public unde va fi această bază

Șeful statului a fost întrebat de presă dacă aceste planuri de apărare regională presupun achiziții de tehnică suplimentară, de tehnică militară suplimentară, și dacă acel centru pentru antrenarea piloților se va deschide la Borcea sau într-un alt loc din țara noastră și dacă vor mai fi și alte locuri similare în care să fie dislocate forțe militare aliate.

„Aceste planuri regionale sunt planuri de intervenție, sunt planuri strict secrete, dar ele nu prevăd înzestrări sau achiziții. Înzestrarea, achizițiile de armament, de dotări la modul general se fac de fiecare națiune și noi ne ocupăm de această chestiune. De aceea, am alocat bani mulți, 2,5% din PIB pentru Apărare.

Este, pe de altă parte, important să vedem că nu doar armamentul rezolvă situația, ci și pregătirea militarilor, antrenamente speciale și, în acest cadru, sigur, putem să menționăm proiectul nostru pe care l-am înaintat mai multor aliați, de a avea o bază de pregătire în România pentru piloții pe F-16. Există planuri pentru această bază, există aliați interesați și sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua. Nu suntem încă pregătiți să spunem public unde va fi această bază. Cred că vă dați seama din ce motive, dar este un proiect foarte bun și pentru România și pentru națiunile din regiune, care vor avea astfel posibilitatea să-și pregătească piloții”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce s-a decis în CSAT înainte de Summitul NATO de la Vilnius

Cu doar câteva zile înainte de acest summit NATO, respectiv joi, 6 iulie, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. În care au fost aprobate obiectivele României la Summitul NATO de la Vilnius, ce va avea loc în perioada 11-12 iulie.

Iar una din aceste decizii se referă la crearea unui centru regional pentru pregătirea piloților de F-16 în țara noastră.

„Totodată, în cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.

Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina.

Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, s-a transmis într-un comunicat de la Cotroceni, după ședința CSAT din 6 iulie.

Spania va trimite militari în Slovacia şi va suplimenta numărul celor din România – anunțul premierului spaniol

Pe de altă parte, Spania, prin vocea premierului de la Madrid, a anunțat că țara sa va trimite militari în Slovacia şi va suplimenta numărul celor din România.

Mai exact, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat marţi că Spania va desfăşura efective militare în Slovacia şi le va suplimenta pe cele din România pentru a consolida flancul estic al NATO, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Sanchez a vorbit despre aceste aspecte în declaraţiile date ziariştilor la sosirea la summitul de la Vilnius, unde le va comunica oficial celorlalţi lideri din statele NATO această nouă contribuţie spaniolă.

Va fi prima dată când Spania trimite militari în Slovacia, în timp ce îi va suplimenta cu un număr încă neprecizat pe cei din România, notează agenţia EFE. Spania a desfăşurat în România un radar al Grupului Mobil de Control Aerian (GRUMOCA), cu circa 40 de militari însărcinaţi cu operarea acestui echipament.

author avatar
Andrei Coman
417 afisari

40 COMENTARII

  1. CUM ERA FILMUL ALA….TOP GUN…..DOM PROFESOR KLAUN FICUS PREDA ORE DE F16….SI RAVASITOAREA VINDE MANUSI DE PIELE CU CRISTALE SWAROWSKI

  2. cum e posibil pentru cel mai made poet si on de stiinta de pe terra sa fi trecut LA in astfel de act _ pentru can unii au revolts de contrafacere a creatiei = in barbat intr- o femee _ ceea CE e perfect legal:

  3. Romania a propus aliatilor NATO sa fie centru de antrenament pentru avioane f16 ,dar n-avem infrastructura buna Trebe linii ferate pentru diverse transporturi de tehnica ,sosele bune dar noi nu avem pentru ca am furat vreo 50 de miliarde de euro cu care rezolvam problemele si puteam sa fim cea mai avansata tara din SE ,flancul EsticExplica-le domnule pres la cei din Nato Spunele ca la noi e vestul salbatic ,ca nu se construeste nimic dar se fura ca-n codru Explica-le!

  4. 14-Year-Old Mexican Girl Runs Away from Home, Has Sex with Entire Marine Corps Base Over 20 Days
    A 14-year-old girl was found in the barracks on the territory of the US Air Force Base Camp Pendleton. It soon became clear that one of the Marines kept her there by force.
    It was discovered that she was trafficked for sex crimes and raped by military personnel.
    “She was found in the barracks by military police. She had been sold to a soldier for sex,”

  5. @ ”Afacerea” cu , ”găini politice”, vă aduce ”organizare administrativă” cu ”cocină și coteț”, aziluri și baze militare ,la cantină și banii pentru ”speciali” , ?

  6. -Baiiii!Ce dracu!’
    -Ce?
    -Ti-am spus sa nu mai postezi in engleza daca nu stii gramatica

  7. Asta pana pleaca ne baga in razboi cu Rusia dupa care isi ia talpasita ca orice tradator.

  8. Plavanul nu a citit decat un bilet de la Washington. Ati vrut o țara ca afara, cum trebuie sa va da ti viata ptr stapanii coloniei ca sa mai adune niste miliarde

  9. complet fals! nici o Romanie n-a inaintat nimanui nimic. ce planuri? poporul roman nu este de acord cu actiunile borfasilor ilegitimi si santajabili in dauna intereselor romanesti!
    doar gasca tradatoare de la conducerea tarii a fost santajata sa faca asa ceva.
    romanii nu sunt de acord nici cu aceste cursuri pentru chilotii ucrainieni. si ungaria este tot stat membru nato si bulgaria la fel. dar bulgarii si ungurii au conducatori barbati de stat nu cozi de topor si slugi cum avem noi momentan in Romania.

  10. Nu i-a cerut nimeni asta, dar se baga ca paduchele in frunte. Asta ne baga in rahat pentru un oscior pe care spera sa-l primeasca aiurea cand nu o mai fi guvernatorul coloniei. Nu-i pasa de tara dar o traficheaza in interes personal.

  11. Care Romania tradatoruleAi intrebat vreun roman daca este de acord cu toate nenorocirile pe care le faci tu cu toata clica.

  12. Pe asta daca il mai tinem mult o ia pe urma lui Hitler.Ne baga in razboi cu rusii. Ajuta pe vecina care ne-a furat teritorii si isi bate joc de natia romana cu Delta Dunarii.Du-te ba la aeroportul tau din Sibiu unde ai fost primar laudat de prostime sa vezi circul si caricatura de aeroport. Nici in Papua Noua Guinee nu gasesti asa ceva. Ai bani de jafuri de reactoare de la ameriolaci si nu ai bani sa cumperi doua monitoare la sosiri si plecari asa cum au toate tarile lumii . Cu asa ceva vrei in Schengen? Toti strainii si tori romanii care calca prin acest aeroport traiesc scene de groaza si umilinta cu plata parcarilor,sunt cozi ca pe vremea lui ceasca la lapte.Caricatura aia de Grindeanu caruia i-ai lungit domnia la ministerul cu pricina nu se plimba prin tara sa-si vada mizeria si incompetenta? Putorile alea care ard gazul pe autostrazi, In realitate spagarii vostrii, security kk, chipurile ne pazesc de ce? De la Constanta la Arad WC-uri telefoane, paravane de protectie, toate ca dupa dezastru..Ce pazesc astia pe care-i umpleti de bani nemunciti? Mafia? Cu asa ceva vreti in Schengen?

  13. Aeroportul nostru din ,,HERMANSTADT” ca asa spun snobii lingatori care s-au imbogatit prin furt de la,, reconstructea” mai bine-zis de la bataia de joc care a avut loc pe timpul individului asta interlop care acum ,,ne conduce” asa crede el in mintea-i statuta .De acolo s-a ales cu un conac in Jermania pentru parintii sai .De acolo au fost sifonati bani nu gluma El capo si pretenii care au lucrat fara licitatie si-au batut joc de lucrari.Au facut pana la urma usile de garaje in asa fel ca nu mai intrau masinile A trebuit o alta transa de bani ca sa faca usile mai inalte Aeroportul plavanului are pista terminata intr-o balta cu stufNu a putut termina normal ca nici n-avea ineres !Ong urile nu l-au lasat pentru ca mai presus de viata oamenilor este viata broastelor din baltoaca cu stuf La receptia lucrarii acesteia ce de fapt e o cacareala marca iohanus nimeni nu voia sa semneze de receptie a lucrarii ,dar a tipat claus si i -a amenintat ca-i baga la bulau Ce ti-e nesimtirea asta de nazi El merita la bulau dar avand speze puternice se dadea mare cucos interlopul naibii O sa-ti iasa pe nas porcaria asta jivina ce esti!

  14. werner, repetentule la istorie si neam de sluga.
    istoria ma-tii de dulap gol, tu repeti istoria celui de-al doile macel mondial.putoare corupta si inculta!

    • să iau morţii mă-tii în pu lă, ţăran jegos !
      dispari în piz da mă-tii , imbecil sinistru !

  15. CAND TE MANANCA IN CUR TREBUIE SA TE SCARPINI,POATE NE TRIMIT RUSII O BOMBA IAR NEMTOTEIUL SECOND HAND DA BIR CU FUGITII

  16. Acest fatalau corupt si tradator gena de nazist si sasalau naiv speram ca intr o zii vei fii condamnat cu familia ta pentru tradare de tara

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger