AcasăPoliticaRolul puterilor de „mâna a doua” într-o lume bipolară

Rolul puterilor de „mâna a doua” într-o lume bipolară

În timp ce continuă confruntarea  între marile puteri, precum Statele Unite și China, infrastructura energetică și de securitate este folosită în mod constant în noua lume generată de războiul din Ucraina.

Potrivit noii Strategii Naționale de Apărare (NDS) publicate joi de Pentagon, „Rusia reprezintă o amenințare acută atât pentru interesele naționale vitale ale SUA în străinătate”,  dar „cea mai cuprinzătoare și mai serioasă provocare la adresa securității naționale a SUA este efortul coercitiv și din ce în ce mai agresiv al Republicii Populare Chineze de a remodela regiunea Indo-Pacific și sistemul internațional pentru a se adapta intereselor și preferințelor sale autoritare”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că tema principală a NDS este necesitatea de a susține și de a consolida descurajarea SUA în raport cu China, despre care a spus că este „singurul competitor care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și puterea de a face acest lucru”.

În acest context tensionat, mai remarcabil este rolul tot mai mare al statelor cu putere medie, precum Australia, India și Arabia Saudită, în sistemul internațional. Și sunt curtate de puterile cheie.

China are o viziune pe termen lung până în anul 2050 și ia în considerare importanța stabilirii de legături cu actorii regionali, în cadrul Inițiativei Belt and Road (BRI), dar și dincolo de aceasta. Președintele Xi Jinping, care tocmai și-a asigurat un al treilea mandat, va vizita în curând Arabia Saudită, unde este așteptat să participe la trei summituri.

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, prințul Faisal bin Farhan, a declarat că regatul a fost principala destinație pentru investițiile chinezești în BRI în primele trei luni ale acestui an.

Pe de altă parte, americanii doresc o relație stabilă cu saudiții în ciuda divergențelor privind decizia OPEC+ de a reduce producția de petrol cu 2 milioane de barili pe zi.

Într-adevăr, Arabia Saudită este un jucător regional care poate fi un facilitator al unui nou sistem internațional, ceva de o importanță extremă pentru SUA, deoarece își propune să conducă acest sistem.

În timpul Inițiativei pentru Investiții Viitoare (FII) reunită la Riad săptămâna trecută, au fost prezenți lideri de rang înalt ai instituțiilor financiare americane, asumând un rol pozitiv în efortul de a muta relațiile SUA-Arabia Saudită către baze mai solide.

În cadrul evenimentului, directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a declarat că lumea este la șase luni distanță de o recesiune, dar că „cel mai important lucru este geopolitica în jurul Rusiei și Ucrainei, Americii și Chinei”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
265 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Rolul puterilor de „mâna a doua” într-o lume bipolară”
    -bai jacota
    nu e stilu tau
    cine ti-a pus titlu in carca?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger