AcasăPoliticaReziștii și-au luat-o peste ochi de unde nu se așteptau

Reziștii și-au luat-o peste ochi de unde nu se așteptau

„Înființarea unei structuri specializate, având o competență care se raportează la calitatea persoanelor și nu la natura faptelor, este nejustificată și lezează prestigiul profesiei de magistrat, prin inducerea ideii că fenomenul criminalității ar fi larg răspândit în această categorie profesională… Analizând situaţia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi acţionând în spiritul referendumului asupra justiţiei desfăşurat la iniţiativa Preşedintelui României, Ministerul Justiţiei va elabora și depune în cel mai scut timp un proiect de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”. Este un pasaj din Programul de guvernare al PNL pentru perioada 2020-2024. Cât depre „spiritul referendumului asupra justiţiei desfăşurat la iniţiativa Preşedintelui României”, nu are nicio legătură cu desființarea SIIJ, referendumul având o cu totul altă temă.

Ministrul Justiției nu ține cont de argumente Are sarcina de a i face pe plac președintelui

SIIJ a fost temă de campanie pentru Klaus Iohannis în perioada prezidențialelor. A promis că e va ocupa de desființarea acesteia. PNL a preluat ideea și și-a făcut din ea un stindard. Apoi, când Justiția a încăput pe mâna coaliției de dreapta, ministrul Stelian Ion a declanșat atacul. Marile Curți de Apel, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și, în general, elita magistraților români degeaba s-au opus, Stelian Ion avea sarcină să desființeze Secția.

Le-au tăiat elanul

Magistrații #rezist, „activiști” cum își spun ei, n-au pierdut timpul. Prin orice mijloace au căutat să saboteze inițiativele de menținere a SIIJ, considerând-o un real pericol pentru independența justiției. Motivele invocate țin de interesul de a proteja, de fapt, propria piele, dar și a altora. Au răscolit peste tot pe unde au putut, prin rapoartele Comisiei de la Veneția, GRIVCO, MCV și altele, doar-doar vor găsi ceva de care să se agațe și care să-i ajute în demersurile lor de desființare a SIIJ.

De ce îi este frică lui Iohannis când cere desființarea SIIJ

Au luat frânturi și pasaje care, la un loc, arată ca o culegere de folclor, nicicum ca o temă serioasă, bine argumentată. Au sperat într-un ultim ajutor venit din partea Curții Europene de Justiție, dar tocmai de aici le-a fost tăiat elanul.

Nu ne băgăm

„Revine instanțelor naționale sarcina de a verifica dacă reforma care a condus în România la înființarea unei secții specializate în cadrul Ministerului Public, însărcinate cu anchetarea judecătorilor și a procurorilor, precum și normele privind numirea procurorilor încadrați în această secție nu sunt de natură să facă secția menționată permeabilă la influențe exterioare”, a răspuns CJUE. Mai limpede de atât nu se poate. Cu alte cuvinte, nu ne băgăm, nu ne amestecăm din moment ce aveți instanțe naționale care pot verifica dacă, în deciziile ei, SIIJ poate fi manipulată sau nu. Ar avea Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție rolul de intimidare a judecătorilor? Nici vorbă. Să nu uităm de cele aproape 3.000 de dosare aflate până la un moment dat în gestionarea DNA, în care judecătorii erau ținuți în lesă de ani de zile. În schimb, când le-a predat către SIIJ, DNA le-a clasat într-o viteză nebună. Ce nu trebuia aflat? Reziștii au invocat inclusiv faptul că SIIJ, prin componența ei, poate fi influențată politic în luarea deciziilor. O prostie mai mare nu am auzit. Secția nu are nicio numire și, implicit, vreo componentă politică, structura acesteia fiind alcătuită doar prin votul Consiliului Superior al Magistraturii. Iar asta pare să-l fi scos din minți pe Stelian Ion, care i-a ignorat votul negativ privind desființarea.

 

author avatar
Valentin Boeru
3.348 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger