AcasăPoliticaRevoluție la Minsk! Alegerile prezidențiale din Belarus, începutul sfârșitului pentru Lukashenko?

Revoluție la Minsk! Alegerile prezidențiale din Belarus, începutul sfârșitului pentru Lukashenko?

Scene violente s-au petrecut aseară la Minsk,  în Republica Sovietică Socialistă Belarusă, unde forțele de ordine fidele președintelui s-au luptat cu manifestanții. Confruntările au început după ce secțiile de votare s-au închis.

În timpul alegerilor, s-a înregistrat o represiune asupra activiștilor și a jurnaliștilor, pe fondul celor mai mari manifestații de opoziție din țară în ultimii ani. Străzile din capitala Minsk au fost închise ulterior de poliție, deoarece Lukashenko a promis că situația va rămâne „sub control”.

Aleksandr Lukashenko a câștigat alegerile

Liderul îndelungat al Belarusului, președintele Aleksandr Lukashenko, și-a declarat victoria împotriva contracandidatei sale, Svetlana Tikhanovskaya.

Cifrele lansate luni de comisia electorală i-au acordat lui Lukashenko 80% din voturi.

Svetlana Tikhanovskaya, fostă profesoară de engleză, care a ieșit din zona de confort  în urmă cu câteva săptămâni pentru a deveni principalul rival al domnului Lukashenko, a câștigat 9,9% din voturi, arată datele.

Forțele de ordine fac arestări, în timp ce manifestanții sunt răniți

Cel puțin o persoană a fost ucisă după ce a fost doborâtă de o autoutilitară a poliției și zeci au fost rănite în confruntările care au început după ce secțiile de votare s-au închis duminică, a declarat pentru Reuters un reprezentant al grupului pentru drepturi Spring 96. În Belarus s-au înregistrat deja decese în rândul protestatarilor care cer ca Aleksandr Lukashenko să plece, scandând că a furat alegerile.

Manifestațiile împotriva președintelui au atras un număr mult mai mare de persoane decât la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 1.300 de persoane au fost reținute în urma unei represiuni înainte de alegeri, inclusiv observatori electorali și membri ai echipei de campanie a doamnei Tikhanovskaya.

Aleksandr Lukashenko este deja la al șaselea mandat de președinte al Belarusului, stat sovietic, și conduce țara din 1994. După ce și-a exprimat votul duminică, acesta a negat impunerea unor măsuri represive ca „știri false sau acuzații deplasate”. „Nu merită suficient pentru a efectua o represiune împotriva lor”, a spus el.

Contracanditata nu își asumă înfrângerea

Într-o conferință de presă organizată duminică seară, Tikhanovskaya a declarat că nu crede că Lukashenko a câștigat cu adevărat alegerile. „Văd că majoritatea este cu noi”, a spus ea. În timpul votului, echipa lui Tikhanovskaya a declarat că managerul ei de campanie a fost arestat și că nu va fi eliberat până luni.

Șefa comisiei electorale, Lidia Yermoshina, a cerut ca Tikhanovskaya să accepte calm înfrângerea.

O fraudă posibilă

Duminică, în timp ce oamenii au votat, serviciul de internet a fost „perturbat în mod semnificativ”, potrivit monitorului online NetBlocks. Susținătorii opoziției spun că acest lucru îngreunează colectarea și partajarea probelor de fraudă electorală.

Au existat deja îngrijorări cu privire la această lipsă de control, deoarece observatorii electorali nu au fost invitați să monitorizeze alegerile și peste 40% din voturi au fost acordate înainte de ziua alegerilor.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
235 afisari

3 COMENTARII

  1. Bulgarele a luat-o la vale , nu mai poate fi oprit , toate dictaturile sfarsesc rusinos !

  2. in primul rand e Republica Belarus , socialista si sovietica nu mai e de pe 25 August 1991, in al doilea rand steagurile ce le vedeti arborate in poza sunt steaguri ale populatiei lituaniene si poloneze – o combinatie intre emblema marelui Ducat al Lituaniei si steagul Commonwealthului Polonezo-Lituanian

  3. Ati uitat de Putin.Cred ca a invatat ceva din lectia Ucrainei din 2014.Daca belarusii isi imagineaza ca dupa Lukashenko va curge lapte si miere se insala amarnic.Exemplele nefaste sunt pe langa ei:Ucraina si Romania.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger