Înalții oficiali din capitalele europene se pregătesc pentru întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.
Tot mai mulți analiștii susțin că fostul președinte republican va marca una dintre cele mai surprinzătoare reveniri din istorie.
Unii pot spune că Uniunea Europeană a supraviețuit deja unei președinții Trump – și chiar a ieșit mai puternică. Dar în capitalele europene se construiește un consens: revenirea perturbatorului șef l-ar încuraja pe Vladimir Putin, ar putea declanșa un război comercial distructiv și ar inflama diviziunile politice de pe continent, relatează Politico.
Nu numai că Europa este deosebit de vulnerabilă în acest moment, cu o economie șubredă și lideri în dificultate în Germania și Franța; Trump ar fi diferit de versiunea 2016-2020 și ar apărea la summiturile NATO și la reuniunile internaționale.
În primul rând, nu ar mai fi încătușat de oficialii americani care au încercat să îl constrângă în timpul primului său mandat. Pe de altă parte, președintele care s-a referit cândva la UE ca fiind unul dintre „cei mai mari dușmani” ai Americii, ar privi peste Atlantic cu o ranchiună serioasă.
„Un al doilea mandat al lui Trump ar fi diferit”, a declarat Leslie Vinjamuri, director al programului SUA la Chatham House. „El știe acum cine simte că i-a greșit atât pe scena internațională, cât și acasă”.
În 2016, liderii europeni au putut să se liniștească cu gândul că, indiferent ce se întâmpla în SUA, continentul însuși era o insulă de stabilitate sub conducerea puternicului cancelar german Angela Merkel.
De data aceasta, conducerea europeană este în mare măsură absentă. Olaf Scholz, abia reușește să-și mențină coaliția unită, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron pare ieșit de pe scena geopolitică.
Între timp, războiul din Ucraina consumă resursele militare europene și banii contribuabililor. Ce ar înseamna promisiunea lui Trump de a pune capăt războiului în 24 de ore de la preluarea puterii ? Ajutorul pentru Kiev s-ar putea opri peste noapte, a avertizat un diplomat european. Putin deja testează angajamentul lui Trump față de NATO și față de dispozițiile de apărare reciprocă ale alianței.
Război comercial
O a doua preocupare a UE este că Trump va reaprinde un război comercial transatlantic. El a amenințat că va aplica tarife de 20% la toate importurile în SUA. La fel ca omologii lor europeni, oficialii britanici lucrează la planuri de urgență în cazul în care Trump câștigă și decide să își pună în aplicare amenințările tarifare.
Potrivit unui studiu publicat de London School of Economics, tarifele vor afecta inclusiv economia americană, nu doar sectorul european și chinez. ”Dacă Trump va fi ales, ar fi îngrozitor pentru economiile din întreaga lume”, a declarat autorul studiului, Aurelien Saussay.