AcasăPoliticaRevenirea la Kovesi

Revenirea la Kovesi

Stelian Ion, ministrul Justiției, nu poate depăși fixația pe care a făcut-o în ceea ce privește Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Trebuie desființată și cu asta basta. Argumentele lui țin de înțelepciunea lui Bulă. Că n-a avut rezultate, că au fost prea multe achitări sau scoateri de sub urmărirea penală, că dosarele trimise la instanță nu reprezintă mare lucru, ce mai, o ținem degeaba în viață. Despre numărul infim de procurori care nu aveau cum să facă față volumului de muncă, nicio vorbă. Și de ce să fi vorbit despre asta din moment ce unicul lui țel este desființarea Secției?

Adina Florea fosta șefă a SIIJ a întors spatele Sistemului demisionând

Motivele pe care le invocă mi se pare că nu țin de o analiză personală, profundă. Dacă ar fi procedat așa, i-am fi regăsit ideile în toate luările de poziție. Dar nu, opiniile acestuia sunt inspirate de rapoartele Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția și cel al Grupului de State Împotriva Corupției. O făcătură pe care românii o vor înghiți pe nerăsuflate, pe principiul „dacă au zis ăia, înseamnă că e grav”.

Greșești, plătești!

În realitate, lucru prea puțin știut, sunt doar niște recomandări, dar care nu vorbesc limpede despre desființare. Este un limbaj dublu și întortocheat, nicidecum unul din care să se poată trage concluzia că eliminarea SIIJ din sistemul judiciar este o obligativitate sau că menținerea ei ar duce la sancțiuni drastice împotriva noastră. De altfel, nimeni nu poate impune altuia în ce fel trebuie să arate justiția din țara lui. Sigur că există niște norme obligatorii ce trebuie respectate, dar România nu a ieșit din cadrul de aplicare a acestora. Faptul că există o instituție care poate cerceta și sancționa abuzurile procurorilor și ale judecătorilor nu înseamnă un atentat la independența justiției.

Fosta șefă a ICCJ recompensată de Iohannis cu funcția de judecător la CCR

Oricărui magistrat i se poate întâmpla să greșească. Dar trebuie să și plătească pentru asta. Un doctor, când gafează profesional și, în urma incidentului, îi moare pacientul ca urmare a neglijenței, plătește. Un specialist care provoacă o avarie unui sistem tot din cauza neglijenței, plătește și el indiferent cât de specialist ar fi. Din acest punct de vedere, cu ce este mai presus decât ei un magistrat?

Așa vrea președintele

În cazul desființării SIIJ, cui te mai poți adresa în condițiile în care însăși justiția a comis o nedreptate? O lege privind răspunderea magistraților nu avem. Ceea ce există acum este un simulacru care te ajută să-ți prinzi degetele în ușă exact când vrei să o deschizi. Termenele sunt în așa fel prevăzute încât să fii mereu legat de mâini și de picioare când vrei să acționezi, de fiecare dată existând posibilitatea de a ți se respinge acțiunea pentru că termenul a fost depășit. Și, ca un făcut, mereu pe scara justiției se găsește un palier care te ajută să decazi din termen.

Președintele își vede visul împlinit

Este un exemplu ales la întâmplare, dar ce te faci cu abuzurile grosolane, ale căror consecințe sunt dezastruoase? Fostul primar Mircia Gutău, bunăoară, după o serie de procese ținute în serie, a încăput, într-un final, pe mâinile Liviei Stanciu, fosta șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. S-a ales cu o condamnare, ca apoi, CEDO să-i facă dreptate. Declarația Liviei Stanciu, acum judecător la Curtea Constituțională, i-a lăsat pe toți fără replică, spunând că l-a condamnat pentru că așa i s-a părut ei că ar vrea președintele. De Traian Băsescu era vorba.

Tot noi plătim

Stelian Ion vrea să rezolve problema desființării SIIJ până la sfârșitul lunii februarie. Nu îl interesează pozițiile contrare ale asociaților profesionale ale procurorilor și judecătorilor, nici ale înalților magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Știe un singur lucru, că este dorința pe care Klaus Iohannis și-a exprimat-o în timpul campaniei electorale, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale. Pentru el este de ajuns, nu îl mai interesează altceva. Dosarele aflate acum la SIIJ vor fi transferate la DNA și DIICOT. Inclusiv cele rămase de la DNA, care nu a mai apucat să le claseze.

Codruța Kovesi trimisă în judecată de SIIJ Or așa ceva nu se poate nu

Se vor întoarce de unde au venit, readucându-ne în epoca Laurei Codruța Kovesi. Sunt dosare ale magistraților, prin care aceștia puteau fi șantajați să pronunțe condamnările cerute de Sistem. Asta să fie reforma justiției, pe care USR a cerut-o cu atâta încrâncenare? O lege care să oblige procurorii și judecătorii să plătească din propriul buzunar – repet, din propriul buzunar! – despăgubirile către cei pe care i-au nedreptățit nu va exista niciodată. Va fi tot ca pe vremea Codruței Kovesi, când, dacă aveai norocul să câștigi un proces împotriva lor, plătea statul român. Adică tot noi. Când Stelian Ion speră ca bilanțul DNA să prezinte cât mai multe condamnări și cât mai puține achitări, după cum declara, cred că e limpede spre ce ne îndreptăm. Probabil că deja Codruța Kovesi își freacă mâinile de mulțumire.

author avatar
Valentin Boeru
3.214 afisari

15 COMENTARII

  1. Klaus Iohanus are un interes personal in desfiitarea SIIJ,si anume modul in care FGDR-ul meu al carui presedinte fondator era,a devenit mostenitorul GEG,Grupul etnic German. Organizatie fascista hitlerista care in timpoul razboiului trimetea evreii din Ardeal la Auschvitz,dupa care le confisca propietatile,intergul avut.Pe cale de consecinta,FGDR declarandu-se mostenitorul GFG,a intrat fraudulos prin Hotararea unei judecatoare,” vecina mea „din Sibiu,in posesia Muzeului Brukental si a altor mii de imobile ce apartinusera evreilor. Dar care conform Legii prin desfiintarea GEG au fost trecute in patrimoniul Statului Roman. Manaria asta a fost comisa de catre Dl. primar Iohanus.Daca Romanii ar fi stiut de aceasta escrocherie ,si de cele 43 Dosare penale in 2014,nu l-ar mai fi ales Cocotatul Romaniei. Se dovedeste astfel,ca Pielelunga ne-a inselat,fapt ce constituie infractiune.Iar la CSM tinea predici,ca vezi doamne,nimeni nu este mai presus de Lege. Fapt pt. care a si fost luat la misto in plinba sedinta,pe care a parasit-o cu coada intre picioare,plastic vorbind.

  2. Pe Stelică nici măcar de fixații nu-l pot bănui. El are o agendă, primită odată cu funcția, plus ordinul de a ocoli orice argument logic menit să schimbe „ordinea de zi’ prestabilită.
    La câte frisoane a dat multora SIIJ, nu e de mirare graba cu care se lucrează la desființarea ei.
    Cine sa-și mai amintească de Nela Secară sau de alte vieți frânte „la ordin”?
    E clar că „Dorel” de la Justiție se va face luntre și punte pentru a-l mulțumi pe Întâiul Penal al țării.

  3. Daca SIIJ actiona ca DNA-ul lui Kovesi, cu arestari si sepctacole TV, puteam sa spunem ca are activitate?

  4. Categoriile de infractiuni aflate in competenta DNA : a) INFRACTIUNILE DE CORUPTIE : luarea si darea de mita , traficul de influenta ( art.289 – 292 Cod Penal ) . b) – INFRACTIUNI ASIMILATE INFRACTIUNILOR DE CORUPTIE ( art . 10 – 13 indice 2 din Legea 78 / 2000 ) . c)- INFRACTIUNILE IMPOTRIVA INTERESELOR FINANCIARE ALE UNIUNII EUROPENE ( art.18 indice 1 – art.18 indice 5 din Legea 78 / 2000 . d) – INFRACTIUNILE PREVAZUTE LA ART. 246 , 297 si 300 din Codul Penal , daca s-a cauzat o paguba mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro . Coruptia afecteaza viata fiecaruia dintre noi , este sursa saraciei daca o acceptam si nu o respingem , este abuzul puterii incredintate pentru obtinerea unui beneficiu personal !

  5. Cîți din milionari politici au rămas în in curu gol si fără avere după ce au trecut pe la DNA?
    Mai îl pun pe cîte unul în pușcărie pe un an sau doi doar așa pentru prostime.

  6. Cine e Stelian Ion, o trambita, un lacheu al Cotrocenilor
    Justitia nu va fi independent, deoarece political intotdeauna si-a bagat nasul

  7. cu ultimul dosar al femeii gravide in opt luni bagata pe nedrept la puscarie in veci nu ar mai trebui adusa in conducerea justitiei kovesi si tot sistemul ei daca mai traiesc onghistii astia in ue sau transforma totul in somalia!!!!!!!referendumul facut de iohann nu mai da dreptul politicienilor sa dea oug in justitie si nici sa mai calareasca magistratii!!!!!

  8. Nu inteleg de Adina Florea nu apare pe la Cristoiu, LA tUCA ETC.sa ne spuna cate ceva din ce se intampla LA sectiE CARE este hulita de prostanacul de la jUSTITIE INTR-UNA

  9. Revenirea la Luluta inseamna la revenire lui Coldea si bunului lui prieten Ghita din Caraibe. La mafia lui Petrov din era Obama.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger