Stelian Ion, ministrul Justiției, nu poate depăși fixația pe care a făcut-o în ceea ce privește Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Trebuie desființată și cu asta basta. Argumentele lui țin de înțelepciunea lui Bulă. Că n-a avut rezultate, că au fost prea multe achitări sau scoateri de sub urmărirea penală, că dosarele trimise la instanță nu reprezintă mare lucru, ce mai, o ținem degeaba în viață. Despre numărul infim de procurori care nu aveau cum să facă față volumului de muncă, nicio vorbă. Și de ce să fi vorbit despre asta din moment ce unicul lui țel este desființarea Secției?
Motivele pe care le invocă mi se pare că nu țin de o analiză personală, profundă. Dacă ar fi procedat așa, i-am fi regăsit ideile în toate luările de poziție. Dar nu, opiniile acestuia sunt inspirate de rapoartele Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția și cel al Grupului de State Împotriva Corupției. O făcătură pe care românii o vor înghiți pe nerăsuflate, pe principiul „dacă au zis ăia, înseamnă că e grav”.
Greșești, plătești!
În realitate, lucru prea puțin știut, sunt doar niște recomandări, dar care nu vorbesc limpede despre desființare. Este un limbaj dublu și întortocheat, nicidecum unul din care să se poată trage concluzia că eliminarea SIIJ din sistemul judiciar este o obligativitate sau că menținerea ei ar duce la sancțiuni drastice împotriva noastră. De altfel, nimeni nu poate impune altuia în ce fel trebuie să arate justiția din țara lui. Sigur că există niște norme obligatorii ce trebuie respectate, dar România nu a ieșit din cadrul de aplicare a acestora. Faptul că există o instituție care poate cerceta și sancționa abuzurile procurorilor și ale judecătorilor nu înseamnă un atentat la independența justiției.
Oricărui magistrat i se poate întâmpla să greșească. Dar trebuie să și plătească pentru asta. Un doctor, când gafează profesional și, în urma incidentului, îi moare pacientul ca urmare a neglijenței, plătește. Un specialist care provoacă o avarie unui sistem tot din cauza neglijenței, plătește și el indiferent cât de specialist ar fi. Din acest punct de vedere, cu ce este mai presus decât ei un magistrat?
Așa vrea președintele
În cazul desființării SIIJ, cui te mai poți adresa în condițiile în care însăși justiția a comis o nedreptate? O lege privind răspunderea magistraților nu avem. Ceea ce există acum este un simulacru care te ajută să-ți prinzi degetele în ușă exact când vrei să o deschizi. Termenele sunt în așa fel prevăzute încât să fii mereu legat de mâini și de picioare când vrei să acționezi, de fiecare dată existând posibilitatea de a ți se respinge acțiunea pentru că termenul a fost depășit. Și, ca un făcut, mereu pe scara justiției se găsește un palier care te ajută să decazi din termen.
Este un exemplu ales la întâmplare, dar ce te faci cu abuzurile grosolane, ale căror consecințe sunt dezastruoase? Fostul primar Mircia Gutău, bunăoară, după o serie de procese ținute în serie, a încăput, într-un final, pe mâinile Liviei Stanciu, fosta șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. S-a ales cu o condamnare, ca apoi, CEDO să-i facă dreptate. Declarația Liviei Stanciu, acum judecător la Curtea Constituțională, i-a lăsat pe toți fără replică, spunând că l-a condamnat pentru că așa i s-a părut ei că ar vrea președintele. De Traian Băsescu era vorba.
Tot noi plătim
Stelian Ion vrea să rezolve problema desființării SIIJ până la sfârșitul lunii februarie. Nu îl interesează pozițiile contrare ale asociaților profesionale ale procurorilor și judecătorilor, nici ale înalților magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Știe un singur lucru, că este dorința pe care Klaus Iohannis și-a exprimat-o în timpul campaniei electorale, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale. Pentru el este de ajuns, nu îl mai interesează altceva. Dosarele aflate acum la SIIJ vor fi transferate la DNA și DIICOT. Inclusiv cele rămase de la DNA, care nu a mai apucat să le claseze.
Se vor întoarce de unde au venit, readucându-ne în epoca Laurei Codruța Kovesi. Sunt dosare ale magistraților, prin care aceștia puteau fi șantajați să pronunțe condamnările cerute de Sistem. Asta să fie reforma justiției, pe care USR a cerut-o cu atâta încrâncenare? O lege care să oblige procurorii și judecătorii să plătească din propriul buzunar – repet, din propriul buzunar! – despăgubirile către cei pe care i-au nedreptățit nu va exista niciodată. Va fi tot ca pe vremea Codruței Kovesi, când, dacă aveai norocul să câștigi un proces împotriva lor, plătea statul român. Adică tot noi. Când Stelian Ion speră ca bilanțul DNA să prezinte cât mai multe condamnări și cât mai puține achitări, după cum declara, cred că e limpede spre ce ne îndreptăm. Probabil că deja Codruța Kovesi își freacă mâinile de mulțumire.