AcasăPoliticaRevenirea în Europa: gazul rusesc dă frisoane aliaților Ucrainei

Revenirea în Europa: gazul rusesc dă frisoane aliaților Ucrainei

Cei mai apropiați aliați ai Ucrainei au avertizat împotriva redeschiderii de către Uniunea Europeană a gazoductelor rusești drept parte a unei potențiale soluții de pace

Cei mai apropiați aliați ai Ucrainei au avertizat împotriva redeschiderii de către Uniunea Europeană a gazoductelor rusești drept parte a unei potențiale soluții de pace, o națiune baltică descriind perspectiva ca fiind „în niciun caz o soluție bună”.

Estonia, țară membră a NATO care are o graniță de 294 de kilometri cu Rusia, se numără printre cei care solicită blocului celor 27 de națiuni să nu redeschidă gazoductele, potrivit CNBC. Restabilirea fluxurilor ar fi ”incompatibilă cu obiectivul UE de a elimina treptat importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027”. Și cu ce le înlocuiește pe termen lung? Puțini se încumetă să răspundă.

„Am văzut în istorie că Rusia a folosit energia ca pe o armă. A demonstrat în mod repetat acest lucru – și, prin urmare, revenirea nu este o soluție bună în niciun caz”, a declarat Kadri Elias-Hindoalla, directorul departamentului pentru sancțiuni și bunuri strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei. „Poziția noastră este foarte clară: ar trebui să maximizăm sancțiunile și să limităm cât mai mult posibil importurile de energie ale Rusiei”.

Ca de obicei, Comisia Europeană vorbește în dodii: a anunțat că „nu face nicio legătură” între redeschiderea gazului rusesc și negocierile de pace din Ucraina.

”Una dintre cele mai proaste idei din istoria lumii”

Pentru Lituania, care a fost ocupată de Uniunea Sovietică până în 1990, asigurarea încetării luptelor din Ucraina trebuie să aibă loc cu implicarea deplină a Kievului.

Volodimir Zelenski a subliniat acest mesaj într-un interviu acordat Associated Press la începutul lui februarie, avertizând că ar fi „foarte periculos” să se excludă Ucraina din discuțiile dintre SUA și Rusia cu privire la negocieri. Tot ce se poate, dar gazul înseamnă afaceri și Europa nu mai vrea să audă de o altă criză energetică.

În timpul unei apariții virtuale la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Donald Trump a precizat că ar dori să se întâlnească „în curând” cu Vladimir Putin pentru a găsi o modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina.

În opinia fostului ministru lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, perspectiva păcii prin dependența de gazul rusesc a fost „în mod demonstrabil una dintre cele mai proaste idei din istoria lumii”.

Chiar și în cazul unei încetări a războiului din Ucraina, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a explicat că poziția geografică a țării sale – se învecinează la vest cu exclava Kaliningrad a Rusiei și la est cu Belarus, aliatul Moscovei – o va face  vulnerabilă la un conflict mai amplu.

Exporturile  către Europa prin Ucraina s-au oprit la începutul acestui an.  Rusia, între timp, a avertizat că țările UE vor suferi probabil cel mai mult de pe urma schimbării aprovizionării. Companiile rusești sunt încă în măsură să trimită gaze prin conducta TurkStream, care leagă Rusia de Ungaria, Serbia și Turcia.

„Nu pot decât să sper că liderii europeni vor trage învățăminte din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și că vor promova o decizie de a nu restabili niciodată pomparea de gaze prin această conductă”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda într-un interviu acordat BBC.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
507 afisari

1 COMENTARIU

  1. Un lingau si tradator balticul. Daca tinea cu Europa din care face parte ar fi fost de acord cu gazul rusesc ieftin, pentru ca acesta asigura preturi scazute si prosperitate economica. Dar e platit de interese straine care sunt impotriva dezvoltarii Europei, si care se folosesc de astfel de oameni ca sa bage batul prin gard Rusiei, care nu avea nicio intentie sa atace tarile baltice.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger