AcasăPoliticaResurse și dominație militară: ambițiile arctice ale Rusiei

Resurse și dominație militară: ambițiile arctice ale Rusiei

Vladimir Putin vrea să extindă Rusia ca o superputere globală. Exploatarea rezervelor masive din Arctica în combinație cu un impuls militar de afirmare a dominației sunt piloni de bază ai acestui plan

Lideri sovietici și ruși au căutat să obțină controlul asupra vastelor resurse bogate din regiunile arctice. Vladimir Putin este unul dintre acești lideri, dar și cel care a transformat planul  în realitate.

Documentul „Strategia de dezvoltare a regiunii arctice a Federației Ruse și de asigurare a securității naționale pentru perioada de până în 2035” estimează că sub fundul mării arctice sunt stocate aproximativ 17,3 miliarde de tone de petrol și 85,1 trilioane de metri cubi de gaz.

Rusia controlează deja o parte substanțială din energia Europei, iar un control sporit asupra Arcticii înseamnă mai multă influență asupra strategiilor energetice europene datorită disponibilității unor noi rezerve de petrol și gaze.

Parteneriatul Rusia-China în Arctica se bucură de avantaje militare și de resurse naturale semnificative. Astfel, se  creează o nouă structură de  bloc estic care va contesta Occidentul.

Flota Nordului

Aproape de Arhipelagul Svalbard al Regatului Norvegiei și de Groenlanda, Alexandra Land este una dintre cele mai importante insule ale Rusiei și  cel mai nordic avanpost militar al națiunii, potrivit Modern Diplomacy. Sprijină armata în protejarea Peninsulei Kola.

Peninsula Kola găzduiește cartierul general al Flotei de   Nord, situat în Severomorsk, o așezare din comitatul Murmansk. Cea mai puternică flotă a Rusiei este răspândită în diverse baze din apropiere de Murmansk, inclusiv Polyarny, Golful Olenya, Gadzhiyevo, Vidyayevo, Bolshaya Lopatka și Gremikha. Comandamentul norvegian are o linie directă cu Flota de Nord pentru a evita neînțelegerile, precum și escaladarea neplanificată.

Dar Rusia și-a consolidat forțele militare în Arctica. A redeschis peste 50 de baze militare sovietice care includ 13 baze aeriene, 10 stații radar și 20 de avanposturi de frontieră. A crescut numărul de submarine cu arme nucleare, iar noi rachete hipersonice au fost concepute pentru a se feri de apărarea SUA.

Rusă are, de asemenea, cea mai mare flotă de spărgătoare de gheață din lume și  singura navă de marfă cu propulsie nucleară din lume.

Ruta Mării Nordului se întinde de la strâmtoarea Bering, în est, până la Poarta Kara, în vest, ceea ce înseamnă aproximativ 5 600 km. Privită de obicei ca o cale de trecere internațională, Rusia o consideră drept calea sa navigabilă internă. Unii experți sugerează că orice altă națiune ar avea nevoie de cel puțin 10 ani pentru a ajunge din urmă activitatea militară a Rusiei în Arctica.

Vladimir Putin vrea să extindă Rusia ca o superputere globală. Exploatarea rezervelor masive din Arctica în combinație cu un impuls militar de afirmare a dominației sunt piloni de bază ai acestui plan.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
332 afisari

2 COMENTARII

  1. Nea Radule, n’ai uitat cumva sa pui ghilimelele: „iar noi rachete hipersonice au fost concepute pentru a se feri de apărarea SUA.”
    Pai cine se fereste de apararea cuiva?
    Subtilitatile astea asa subtiri s’ar putea sa scape cititorilor neatenti sau fani amerloci.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger