AcasăPoliticaRepublica Moldova vrea în UE, nu și în NATO. Premier: „Nu vom...

Republica Moldova vrea în UE, nu și în NATO. Premier: „Nu vom urmări apartenența la alianța NATO”

Republica Moldova vrea în UE, nu și în NATO. Premier: „Nu vom urmări apartenența la alianța NATO” (foto: facebook/Natalia Gavrilita)

Republica Moldova vrea în Uniunea Europeană, dar nu urmărește apartenența la NATO. Mesajul vine din direcția prim-ministrului de la Chișinău.

E vorba despre un interviu acordat Euronews, la aproape două săptămâni de la izbucnirea războiului în Ucraina. Și la o săptămână după ce Natalia Gavrilița a semnat, alături de Maia Sandu și de președintele Parlamentului cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Șefa Executivului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, a ales să menționeze în acest interviu că Republica Moldova este o țară neutră, neutralitatea ei fiind consacrată în Constituție.

„Este foarte regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina. Condamnăm războiul și susținem cu fermitate independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate și pentru Moldova, în special în ceea ce privește Transnistria și regiune separatistă. Dar în prezent nu vedem niciun pericol sau riscuri de răspândire în regiunea transnistreană. Continuam cu formatele noastre de negociere.

Moldova este o țară neutră. Neutralitatea ei este consacrată în constituție să ne așteptam ca toată lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”, a declarat Natalia Gavrilița.

Premierul Republicii Moldova: Nu vom urmări apartenența la alianța NATO

Întrebată, în contextul în care a vorbit despre neutralitatea Republicii Moldova, dacă asta înseamnă că e exclusă orice aderare la NATO, șefa Guvernului de la Chișinău a dat următorul răspuns: „Într-adevăr, acest principiu de neutralitate este consacrat în constituție și vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO”.

În 3 martie, președintele Maia Sandu anunța că a semnat, împreună cu președintele Parlamentului și cu premierul, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Cetățenii au ales această opțiune. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental.

Contăm pe susținerea instituțiilor europene, care au fost alături de Moldova la bine și la greu în ultimii ani. Împlinind aspirațiile europene ale cetățenilor noștri, Uniunea Europeană va arăta întregii lumi cât de mare e puterea democrației și libertății”, a transmis Maia Sandu, la acea dată, via Facebook.

author avatar
Andrei Coman
183 afisari

3 COMENTARII

  1. Daca ar vrea in NATO, la fel ca si Ucraina, ar intra in conflict cu rusii, si nu doresc acest lucru, si bine fac. In fond ce miere este sa fii in NATO, ba chiar si in UE?

    • Daca aveau in cap altceva decat bautura, moldovenii erau demult in UE. Sansa a fost in 1990.

  2. Ce dracu să facă UE cu voi amărăștenilor, nu aveți nimic de ” valorificat ” ? N-o să intrați niciodată în UE, ce să facă aia cu sărăcia voastră!? Singura voastră șansă era unirea cu România dar ați pierdut momentul, ați stat cu coada-n sus că de, vroiați să fiți și voi ” țară ” !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger